Pamatytas kitoks Kipras sukrėtė dainininką Edgarą Lubį su šeima

Įtemptoje savo darbotvarkėje radęs laisvą savaitę, dainininkas Edgaras Lubys su žmona, televizijos laidų vedėja Živile Vaškyte ir dukrele Frida išvyko atostogų į Kiprą. Šią salą atlikėjas su šeima pamatė visai kitokią, nei daugelis turistų – kitoks Kipras dainininkui paliko neišdildomą įspūdį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-03 09:45, atnaujinta 2018-01-11 19:27

Šeima, atvykusi į saulėtą salą, nutarė ne tik mėgautis šiluma, paplūdimiais ir viešbučio teikiamais malonumais, net ir išvyko į ekskursiją po Famagustą – vietovę, kurios gyventojai buvo iškeldinti prieš 40 metų. Viskas čia likę taip, kaip kad liko iš čia išsikėlus paskutiniam gyventojui.

Į ekskursiją šeima keliavo su buvusiu Famagustos gyventoju, kuris ten gimė ir augo, o dabar, ištremtas iš namų, į ten rengia ekskursijas turistams. Edgarui ir Živilei jis pasakojo, kad didesnei nei 7 turistų grupei, juos lydėti privalo gidas turkas – o jis svečiams pateiks visai kitokią apleisto miestelio istoriją.

„Niekada nežinojau, kad Kipre yra kažkas panašaus į Černobylį. Tai miestas vaiduoklis Famagusta. Turkams okupavus dalį Kipro 1974 m. Kipro graikai buvo išgyvendinti į kitą salos krantą, aplink Larnaką, kuri anksčiau buvo tik tyrai ir ūkininkų laukai. Žmonės gyveno kone po citrinmedžiais.

Dabar ta dalis – poilsio ir turizmo zona. O buvęs kurortas Famagusta stovi tuščia nuo 1974 m. visiškai nepaliestas. Iš tiesų vaizdas kraupus. Ir kas keisčiausia, visa tai vyksta Europos Sąjungos teritorijoje.

Kipre net trys Didžiosios Britanijos bazės su ten galiojančiais Jungtinės Karalystės įstatymais, karinėmis bazėmis ir vietos valdžia. Sala su gera geopolitine ir strategine dalimi, į kurią kėsinosi ne vienas... Dabar graikai, švelniai tariant, išgyvendinti iš savo namų, vadina save tiesiog tremtiniais“, – pasakojo dainininkas.

Susiskaldymas Kipre, pasak Edgaro, yra iki šiol ir pabendravus su vietos gyventojais jis juntamas. Norint patekti į Turkijos valdomą dalį, ir turistams reikia gauti vizas. Svetimšaliai, tiesa, tas vizas dažniausiai gauna be problemų. Tačiau pačiame pasienyje gyvenantys Kipro graikai dažnai šių leidimų negauna ir sienos kirsti negali.

„Visa siena – aptverta viela. Yra užminuotų laukų, kur eiti negalima. Ir į pačią Famagustą įeiti negalima, vaizdus matėme tik iš toli. Viešbučiai vaiduokliai aptverti spygliuota viela. Turistai fotografuoja vaizdus, tačiau to daryti oficialiai negalima – jei būtų apsauga, matyt, visi gautų baudas.

Ar rekomenduočiau šią ekskursiją kitiems turistams? Būtinai. Reikia pamatyti, kaip viskas yra kitaip, Kipras – ne tik turizmo sala“, – pasakojo E.Lubys.

Šioje saloje turizmo sezonas prasideda kovo 15-ąją, tad jauna šeima džiaugėsi, kad čęia apsilankyti spėjo iki jo pradžios. Mat tuomet į salą suvažiuoja gausybė rusų, o dabar ten vieši britų ir vokiečių senjorai bei daug jaunų šeimų.

Kita priežastis, kodėl šeima atostogavo ne sezono metu – Edgaro darbai. Netrukus prasidės jo koncertinis turas, televizijos projektų „Chorų karai“ filmavimas – apie atostogas kurį laiką jis negalvos.

Su pusantrų metukų Frida šeima keliauja jau ne pirmą kartą. Rudenį visi kartu lankėsi Italijoje, o skrydis į Kiprą trunka tiek pat, kiek kelionė automobiliu į mūsų pajūrį – kiek daugiau nei trys valandos.

„Nesame iš tų tėvų, kurie dėl vaiko užsidaro namuose. Juk kiti keliauja su dar mažesniais, nieko čia baisaus“, – šypsojosi po savaitės atostogų namo grįžęs Edgaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.