Kaip gabenti dviratį, kad ir jis, ir automobilis nenukentėtų

Dviračio nesupakuosi ir nesukiši į automobilio bagažinę. Tačiau aktyviems keliautojams ranką tiesia ir automobilių įrangos gamintojai, ir vežėjai. Automobiliams skirti dviračių laikikliai gali būti tvirtinami ant stogo, prie bagažinės durelių arba ant automobilio kablio. Visi jie turi privalumų ir trūkumų. Skiriasi ir šių įtaisų kainos.

Šio automobilio savininkas pažeidžia Kelių eismo taisykles, nes nuo automobilio nuėmė valstybinį numerį ir jį pritvirtino prie dviračių laikiklio.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šio automobilio savininkas pažeidžia Kelių eismo taisykles, nes nuo automobilio nuėmė valstybinį numerį ir jį pritvirtino prie dviračių laikiklio.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:27 AM

Kokį įtaisą pasirinkti, priklauso nuo to, kaip dažnai keliausite dviračiais, kiek jų vešite ir pagaliau kokį automobilį vairuojate. Piniginės storis taip pat svarbu.

„Dviračių laikiklius žmonės perka tik vasarą. Nepasakyčiau, kad šiais metais perka daugiau nei praėjusiais. Visada panašiai. Juk šiuos daiktus žmonės naudoja ne vienus metus.

Be to, kai kuriuos dviračių laikiklius galima tvirtinti ne ant visų automobilių. Geriau pasirinkti patikimą gamintoją, nes pametęs 300 eurų kainuojantį dviratį neapsidžiaugsi“, – sakė dviračių parduotuvės „Umarai“ vedėjas Rimas Zarauskas.

Galima užkelti ant stogo

Naujų automobilių savininkai dažnai renkasi laikiklius, tvirtinamus ant automobilio stogo. Jie tvirtinami ant skersinių, kuriuos reikia įsigyti atskirai.

Kiekvienam dviračiui reikia laikiklio. Tačiau juo dviratis pritvirtinamas labai tvirtai ir saugiai. Bėda ta, kad vienam žmogui užkelti apie 15 kilogramų sveriantį dviratį ant automobilio – sunki užduotis. O jeigu tai visureigis ar vienatūris?

Be to, rizikuojama apibraižyti mašinos dureles ar išdaužti stiklą. Tik pritvirtinus dviratį kelionė bus tikrai saugi.

Bet nepamirškite, kad tuomet automobilis „ūgtelės“ daugiau nei metru ir, pavyzdžiui, į garažą ar požeminę aikštelę tikrai netilpsite.

Apskaičiuota, kad taip gabenant dviračius, kurių ant stogo gali tilpti keturi, o ant didesnio automobilio ir šeši, degalų sąnaudos padidėja 2 litrais šimtui kilometrų.

Nerimas dėl pareigūnų

Šiek tiek paprasčiau dviračius pritvirtinti automobilio gale. Jeigu automobilis turi traukimo kablį, verta rinktis laikiklį, tvirtinamą ant jo. Tuomet laikiklio dalys nesilies prie automobilio kėbulo, o dviračiai laikysis tvirtai ir saugiai.

Ant tokio laikiklio galima sutalpinti 2–4 dviračius, juos lengva nukelti ir uždėti. Bet yra kelios bėdos. Tokie laikikliai brangūs. Ar jūsų automobilis turi kablį? O ar žinote, kiek kainuoja jį sumontuoti? Naujam automobiliui tai gali atsieiti net iki tūkstančio eurų.

Dar vienas trūkumas – jeigu ant kablio tvirtinamo laikiklio sukabinsi daugiau, pavyzdžiui 4 dviračius, automobilis tampa mažiau stabilus. Važiuojant didesniu greičiu nelygiais Lietuvos keliais (dėl Lenkijos kelių problemų jau nebėra), jausitės taip, lyg kažkas nuolat sugriebęs už automobilio galo jį tampytų į šalis.

Taip sukabinti dviračiai uždengia galinius žibintus ir automobilio valstybinį numerį, todėl verta įsigyti specialius adapterius su galinių žibintų komplektu ir vieta automobilio numeriui. Brangesni laikikliai gaminami su papildomais žibintais.

Specialų automobilio numerio dublikatą, skirtą dviračių laikikliui, už nedidelį mokestį įsigysite „Regitroje“, nes Lietuvoje negalima nuimti numerio nuo kėbulo ir perkelti ant dviračių laikiklio.

Svarbu dar kartą patikrinti

Pigiausias ir universaliausias pasirinkimas – laikikliai, tvirtinami ant automobilio bagažinės dangčio.

Pardavėjai iškart įspėja, kad jie gali apibraižyti mašinos kėbulą – naujų automobilių savininkai šią įrangą renkasi retai.

Tačiau šie įtaisai yra pigesni ir tinka daugumai automobilių – tiek sedano, tiek universalo kėbulu, jiems nereikia kablio ir skersinių laikiklių ant stogo. Be to, dviračiai neuždengia valstybinio numerio. Žinoma, yra laikiklių, kurie dengia numerį, bet tokių nevertėtų rinktis – kam papildomi rūpesčiai?

Renkantis dviračių įrangą labai svarbu, kad ir patys laikikliai, ir dviračiai būtų patikimai pritvirtinti.

Važiuojant 100 km/val. greičiu, bet kuri atsilaisvinusi detalė gali pridaryti bėdos.

Patikimų gamintojų, tokių kaip „Thule“, „Montblanc“ ir kitų, prie kablio ar ant stogo tvirtinami laikikliai yra brangesni, tačiau jų montavimas ir dviračių tvirtinimas yra ypač paprastas ir patikimas.

„Pritvirtinus laikiklį ir dviračius labai svarbu nuodugniai viską patikrinti. Ar tvirtai laikosi fiksatoriai, ar dviračiai nejuda, nesisuka jų ratai.

Įsigijus pigesnius laikiklius gali būti daugiau vargo, nes jie sudėtingiau tvirtinami“, – aiškino R.Zarauskas.

Dviratis keliauja autobusu ir traukiniu

Dviratį į kelionę gali pasiimti ne tik keliaujantieji automobiliu. Bendrovė „Kautra“ keleiviams siūlo galimybę vasarą autobusu nemokamai gabenti dviračius.

Prie 20 didelių tarpmiestinių autobusų, kursuojančių iš Kauno į Druskininkus, Nidą, Palangą ir Visaginą, pritvirtinti specialūs laikikliai. Prie jų galima tvirtinti aštuonis dviračius. Dviračiai vežami ir autobuso bagažo skyriuje.

„Stengiamės prisidėti prie Lietuvoje akivaizdžiai sparčiai populiarėjančio dviračių judėjimo.

Galbūt nuvežti dviračius galime ne visada, bet jei leidžia techninės galimybės, savo keleiviams šią paslaugą teikiame. Be to, ji nemokama.

Užsakant bilietus internetu, maršrutai, kuriais vežami dviračiai, yra pažymėti. Mūsų klientai šią paslaugą įvertino labai gerai“, – džiaugėsi bendrovės „Kautra“ rinkodaros vadovas Gintautas Pakusas.

Autobusai dviračius gabena ir kaip siuntas už papildomą mokestį, o automobiliu į kurortą atvykę poilsiautojai gali jį atsiimti stotyje.

Beje, Druskininkai, kurių autobusų parkui teikia paslaugas „Kautra“, tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kur dviračius galima gabenti visuomeniniu transportu. Mieste kursuoja keturi autobusai su specialiais laikikliais priekyje.

Keliautojai traukiniais taip pat gali pasiimti dviratį, tačiau tai papildomai kainuoja maždaug pusę bilieto kainos. Dviračiai traukiniais vežami pažymėtuose keleiviniuose vagonuose. Juose įrengti specialūs laikikliai. Vienu traukiniu galima gabenti aštuonis dviračius.

Iš sostinės į pajūrį kursuojančiame traukinio vagone speciali patalpa dviračiams viename vagonų įrengta vietoj sėdimųjų vietų.

Dviračius galima gabenti visais traukiniais. Nuolaida taikoma tik vienam maršrutui. Iš Vilniaus arba Kauno keliaujant į Lazdėnų stotelę, šalia kurios esančiame Neries parke įrengti dviračių takai poilsiautojams, bilietas dviračiui anksčiau kainuodavo 1 litą, o kaip bus šiemet – dar nežinia.

Taisyklių nepažeidžia

Vežti prie automobilio bagažinės dangčio pritvirtintų dviračių niekas nedraudžia, tačiau taip elgdamiesi vairuotojai rizikuoja pažeisti kelių eismo taisykles. Mat taip vežami dviračiai uždengia automobilio valstybinį numerį.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) numatyta, kad už automobilio uždengtu, suklastotu ar pažymėtu kito automobilio valstybiniu numeriu vairavimą skiriama 231- 347 eurų bauda arba atimama teisė vairuoti transporto priemonę 6–12 mėnesių.

Taip pat nereikėtų pačiam bandyti užrašyti numerio ant kartono arba daryti kitokią kopiją, nes tai būtų numerio klastojimas.

Remiantis ATPK straipsniu, vairuotojo bausti negalima. Jame sakoma, kad bauda skiriama, kai vairuojama automobilį uždengtais numeriais. Vežant dviračius uždengiamas tik vienas numeris.

Jeigu policijos pareigūnams kyla įtarimų, jie gali apžiūrėti numerius automobilio priekyje. Dviratį vežantis vairuotojas tikrai netrukdo eismo saugumui ir neturi jokio motyvo maskuoti numerio, todėl policijos pareigūnai turėtų vadovautis sveiku protu.

Dviračių laikikliai

Tvirtinami ant automobilio stogo

Privalumai: nuimtas įrenginys užima mažai vietos, dviračiai gabenami saugiai. Juos lengva pritvirtinti.

Trūkumai: užkelti dviratį ant automobilio stogo reikia didelių pastangų, galima apibraižyti kėbulą. Padidėja degalų sąnaudos.

Kaina: 58-115 eurų už vieno dviračio laikiklį.

Tvirtinami prie automobilio kablio

Privalumai: lengva tvirtinti dviračius, negadinamas mašinos kėbulas, galima atidaryti bagažinę.

Trūkumai: reikalingas kablys, kuris gali būti nepigus, uždengiamas mašinos numeris, didelė kaina.

Kaina: 130–376 eurai trims dviračiams.

Tvirtinami prie automobilio bagažinės dangčio

Privalumai: nebrangūs, nesunku pritvirtinti dviratį.

Trūkumai: tinka ne visiems automobiliams, remiasi į kėbulą ir gali jį apibraižyti.

Kaina: 58–115 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.