Neįprastos lenktynės jau įtraukė ir kelis šimtus lietuvių

Kauno, Klaipėdos ir Telšių rajono dviratininkų bendruomenės turi puikią progą parodyti ko yra vertos. Visą gegužę vykstant tarptautinei iniciatyvai „Europos dviračių iššūkis 2015“ šių regionų dviratininkai su kitais Europos miestai varžosi, kas daugiausia numins kilometrų.

Pažvelgus į Kauno žemėlapį aiškėja, kad dviratininkai labiausiai pamėgę Laisvės alėją bei senamiestį.
Pažvelgus į Kauno žemėlapį aiškėja, kad dviratininkai labiausiai pamėgę Laisvės alėją bei senamiestį.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 21, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 2:01 PM

Gegužės 1-ąją startavusioje tarptautinėje programoje „Europos dviračių iššūkis 2015“ dalyvauja ir trys Lietuvos regionai. Tai Klaipėdos ir Kauno miestai bei Telšių rajonas.

Šių miestų dviratininkams tereikia į išmanųjį telefoną parsisiųsti specialią programėlę „Cycling365“ bei stengtis numinti kuo daugiau kilometrų.

Programėlė fiksuoja judėjimo greitį bei vietą ir duomenis siunčia juos apdorojančiam centrui. Vengiant netikslumų, programėlėje įdiegti įvairūs apsaugos mechanizmai.

Kelionės, kurių vidutinis greitis didesnis kaip 30 kilometrų per valandą arba maksimalus greitis didesnis kaip 45 kilometrų per valandą, taip pat įveiktas didesnis nei 35 kilometrų atstumas, nebus įskaitomos. Taisyklėse nurodoma, kad tokios kelionės yra prilyginamos sporto treniruotėms ar kelionėms su kitomis transporto priemonėmis.

Ši tarptautinė pramoga baigsis gegužės 31 dieną. Tada ir paaiškės, kurio Europos miesto gyventojai dviračiais numynė daugiausia kilometrų.

Varžytuvių tikslas – skatinti gyventojus dažniau naudoti dviratį kaip aplinkai draugišką transporto priemonę, mažinti miestų oro taršą ir didinti visuomenės aplinkosauginį sąmoningumą.

Kauniečiai siekia išlaikyti pozicijas

Šioje tarptautinėje iniciatyvoje Kaunas dalyvauja jau trečius metus. Užpernai Kauno dviratininkai pasiekė neblogą rezultatą, tarp dalyvavusių 12 Europos miestų užėmęs 5-ąją vietą.

Per mėnesį 41 tūkst. 337 kilometrus numynę kauniečiai aplenkė tokius miestus kaip Dublinas, Tartu, Vakarų Londonas, Ultrechtas.

Pernai Europos dviračių iššūkyje dalyvavusių miestų skaičius išaugo iki 32. Kauniečiai tąkart per mėnesį numynė 53 tūkst. 704 kilometrus ir užėmė 10 vietą. Pirmąją vietą iškovojo Varšuvos dviratininkai, įveikę 295 tūkst. 149 kilometrus.

„Tai puiki proga ne tik reprezentuoti savo miestą, bet ir parodyti, jog dviratis – puiki susisiekimo priemone mieste. Mes šiais metais taip pat norime išlaikyti anksčiau iškovotas pozicijas“, – portalui lrytas.lt sakė dviračių iniciatyvos koordinatorė Kaune Laima Griauslytė.

Pirmauja Telšių rajonas

Kaip sekasi kiekvieno programoje dalyvaujančio miesto dviratininkams galima gyvai stebėti internete.

Tinklapyje https://www.cyclingchallenge.eu/lt/ rasite ne tik visų besivaržančių miestų, bet ir programoje dalyvaujančių dviratininkus vardus bei pavardes. Šalia kiekvieno dalyvio pateikiama ir informacija, kiek kilometrų jau įveikta.

„Gegužės 19-ąją buvo užsiregistravę 317 dviratininkų, tačiau iš jų aktyvūs, numynę daugiau kaip 10 kilometrų – 156 žmonės. Ko gero įtakos šiai statistikai turėjo oro sąlygos, nes vyraujant vėsiems orams ne visi kauniečiai dar ryžosi sėsti ant dviračių“, – sakė L.Griauslytė.

Klaipėdoje daugiau nei 10 kilometrų numynė 228 dviratininkai, o Telšių rajone – 195.

Pasak L.Griauslytės, sumuojant rezultatus, apskaičiuojamas tik atstumas, kurį dviratininkai numynė savo miesto ribose.

Dėl šios priežasties kol kas iš visų trijų iniciatyvoje dalyvaujančių mūsų šalies regionų pirmauja 13-ąją vietą užimantis Telšių rajonas. Kaunas lieka 17-as, o Klaipėda užima 20-ąją vietą.

Vertinant įveiktų kilometrų skaičių tūkstančiui miesto gyventojų pirmauja Telšiai. Tarp 39 Europos miestų žemaičiai užima 3-iąją vietą, po jų seka 14-ąją vietą užimantys klaipėdiečiai ir 19-ąją – kauniečiai.

Rungiasi ir komandos

Šioje dviratininkų atrakcijoje dalyvaujantys žmonės gali rungtis ne tik su kitų miestų gyventojais, bet ir burtis į komandas. Vietos bendruomenių ar darbo kolektyvų nariai gali rungtis vieni su kitais, varžytis nuvažiuotų kilometrų skaičiumi.

Kaune suburtos 5 komandos, taip pat rungiasi miesto savivaldybės ir penkių bendrovių darbuotojai.

Klaipėdiečiai susibūrė net į 12 komandų, tarpusavyje varžosi 6 darbo kolektyvai ir 4 mokymo įstaigos.

Rekordiniu aktyvumu tarp visų Lietuvos regionų pasižymi Telšiai. Čia pedalus mina net 30 įvairių komandų.

„Smagu, kad Kaune į komandas susibūrė nemažai informacinių technologijų srityje dirbančių specialistų. Programuotojai iš tiesų mėgsta dviračius, šią transporto priemonę renkasi vykdami į darbą“, – sakė projekto koordinatorė Kaune L.Griauslytė.

Renkama vertinga informacija

Akcijoje dalyvaujantys dviratininkai mobiliosios programėlės pagalba perduodami duomenis apie nuvažiuotą maršrutą atlieka svarbią funkciją.

Apdorojant duomenis sudaromas labiausiai dviratininkų pamėgtų miesto vietų žemėlapis. Vėliau šiuos duomenis gali panaudoti urbanistai bei susisiekimą miestuose planuojantys, transporto srautus valdantys specialistai.

Pažvelgus į Kauno žemėlapį išryškėja aiškios tendencijos. Kaune dviratininkai labiausiai pamėgę Laisvės alėją bei senamiestį. Nuo miesto centro dviratininkų trasa Parodos kalnu driekiasi link Kauno technologijos universiteto miestelio, nemažas dviratininkų aktyvumas fiksuojamas Panemunės šile.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.