Vokietis išmetė apynaujį dviratį? Tai tik lietuvių vagių pasakos

Kodėl užsienyje tūkstantį eurų kainuojantis naujas dviratis Kaune siūlomas vos už 250 eurų?

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 26, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:06 PM

Ar galima tikėti mažai naudotą, brangų dviratį pardavinėjančių turgaus prekeivių kalbomis, esą jį buvo nusipirkęs vokietis, tačiau užsinorėjo kito, o šį tiesiog išmetė ar pardavė už simbolinę kainą?

Vogtų daiktų išparduotuvė

Bene kiekvienas kaunietis žino, kad Aleksoto turgavietėje dviračių galima įsigyti už itin patrauklią kainą. Prekybos taisyklių netobulumai, įstatymų spragos ir sunkiai suvokiamas užsienio šalių teisėsaugininkų nenoras domėtis, kur patenka jų šalyse pavogti daiktai, sudaro puikias sąlygas šioje turgavietėje atvirai prekiauti abejotinos kilmės prekėmis.

Prisidengdami tuo, kad dažniausiai prekiauja nenaujais daiktais, turgaus prekeiviai nepateikia jokių įsigijimo dokumentų ir seka pasakas apie vertingus dviračius pusvelčiui pardavinėjančius ar paprasčiausiai išmetančius turtingus vokiečius.

Policijos pareigūnai pripažįsta, didžioji dauguma Aleksoto turgavietėje parduodamų navigacijos sistemų bei dviračių – vogti Skandinavijos šalyse bei Vokietijoje. Tačiau pričiupti prekeivius ir juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn trukdo vangus užsienio šalių teisėsaugininkų bendradarbiavimas.

„Prieš kurį laiką atlikome kratą Aleksoto turguje prekiaujančio kauniečio namuose, radome kelias dešimtis dviračių, kurie neabejotinai yra vogti. Išsiaiškinome ir tai, kad lietuvių gaujos juos nugvelbė Danijoje.

Tačiau šios šalies policija kažkodėl nesiteikė mums pateikti atsakymo, ar šie dviračiai ieškomi jų šalyje. Teko dviračius grąžinti jų savininkui, jo atsiprašyti ir dar sumokėti už daiktų saugojimą“, – lrytas.lt pasakojo vienas Kauno kriminalistas.

Informacija, kad vogtų daiktų prekeiviui policija grąžino sulaikytus dviračius, netruko pasklisti miesto šešėliniame pasaulyje. Nebaudžiamais pasijutę nusikaltėliai suprato, kad vietos policijos nėra ko bijoti, pareigūnai vis tiek negalės taip lengvai įrodyti, kad parduodami daiktai – vogti užsienyje.

Juodosios rinkos mastai pribloškia

Pagal vogtų dviračių įvežimo mastą Kaunas lenkia kitus šalies miestus.

„Kaune parduodama kur kas mažiau naujų dviračių nei Vilniuje ar Klaipėdoje. Tam tiesioginės įtakos turi nebrangiai įsigyti siūlomi vogti dviračiai, kurių šiame mieste išties daug. Esu įsitikinęs, kad Aleksoto turguje beveik visi parduodami dviračiai yra vogti. Tai daro didelę įtaką mūsų verslui, žmonės dar nesuvokia, kad turguje pirkdami vogtą dviratį už 300 eurų, panašų naują parduotuvėje galėtų įsigyti už 450 eurų. Skirtumas nėra toks jau didelis“, – sakė dviračių parduotuvės „Dviratinis“ savininkas Gintarius Leščiukaitis.

Ne vienerius metus dviračių versle dirbantis kaunietis sakė, kad pagrindiniai vogtų dviračių srautai atkeliauja iš Skandinavijos šalių bei Vokietijos.

„Tuos turgaus prekeivius, kurie apynaujus dviračius pardavinėja už 300–450 eurų, galima drąsiai sodinti į kalėjimą. Jų teiginiai, kad dviračius pigiai įsigijo Vokietijoje, yra tik pasakos. Vokiečiai – labai taupūs žmonės, jie gerų daiktų pusvelčiui nepardavinėja, o juo labiau neišmeta. Gerą dviratį užsienyje pigiai galima įsigyti nebent iš vagių“, – tikino dviračių parduotuvės savininkas G. Leščiukaitis.

Norint parduoti savo dviratį, reikia taikytis prie vagių diktuojamų kainų

Vertindamas nemažėjančią šešėlinę dviračių rinką Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininkas, kaunietis Linas Vainius svarstė, kad vogtų dviračių paklausai įtakos turi ne tik nedidelė žmonių perkamoji galia, bet ir moralinių vertybių neturėjimas.

„Pirmiausia šiuos reiškinius lemia vis dar silpna mūsų perkamoji galia. Be to, žmonės dažnai dviračius perka turguje iš įpročio, esą ten viskas pigiau. Be to, yra nemaža dalis žmonių, kurie neturėdami jokių moralinių skrupulų perka daiktą net ir žinodami, kad jis vogtas. Vadovaujamasi principu: aplinkui vieni vagys, jeigu aš nepirksiu, tai nupirks kitas. Kita vertus, reikia pasidžiaugti, kad dalis žmonių verčiau paremia dviračių parduotuves, įsigyja gal kiek kuklesnį, tačiau nevogtą dviratį“, – sakė L. Vainius.

Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininkas konstatavo, kad norint pelningai parduoti legaliai parduotuvėje įgytą apynaujį dviratį, tai ne visada pavyksta. Juodoji vogtų daiktų rinka tokia plati, kad diktuoja savo sąlygas ir sąžiningiems žmonėms.

„Deja, kol kas situacija tokia, kad norėdamas pelningai parduoti iš parduotuvės pirktą savo dviratį aš to padaryti negaliu, turiu taikytis prie vagių diktuojamų kainų. Tai – kitas lazdos galas, kuris atsisuka prieš sąžiningus žmones, parduodančius savo legaliai įgytus dviračius“, – sakė kaunietis L. Vainius.

Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininkas L. Vainius ragino žmones netikėti abejotinos reputacijos prekeivių įtikinėjimais, esą geros būklės, tačiau stebėtinai pigiai parduodamą dviratį jis pusvelčiui įsigijo užsienyje.

„Logika labai paprasta – nei Lietuvoje, nei užsienyje gerų daiktų niekas pusvelčiui nepardavinėja, o juo labiau neišmeta į gatvę. Nėra jokių stebuklų, Kalėdų Senelių ar kitų pasakų suaugusiesiems. Jeigu girdite pasakojimą, kad gatvėje pardavėjas rado gerą, tačiau niekam nereikalingą dviratį, – tai pasakų pasaka. Kitas klausimas – iš kur nuolat, nenutrūkstamu srautu tiekiami pakankamai geros kokybės dviračiai? Sunku patikėti, kad jie būtų semiami iš kažkokio stebuklingo šaltinio“, – svarstė Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininkas L. Vainius.

Perka naudodami svetimas mokėjimo korteles

Dviračiais prekiaujančios bendrovės „Vasarė“ atstovas Darius Čižauskas taip pat pripažino, kad įvežamų vogtų dviračių mastai turi ženklios įtakos verslui.

Anot jo, toli gražu ne visi prekeiviai suvokia, kad parduoda vogtus dviračius. Nemažai šių naudotų transporto priemonių į Lietuvą atkeliauja urmu įsigytos užsienio šalyse rengiamuose aukcionuose. Ne paslaptis, kad tarp šių dviračių – nemažai ir tokių, kuriuos gatvėse nugvelbia vagių gaujos.

„Kita vertus, lietuviai, ypač gyvenantys Jungtinėse Amerikos Valstijose, yra puikiai įvaldę sukčiavimo perkant internetu ir naudojant svetimų mokėjimo kortelių duomenis būdus. Todėl išties daug į Lietuvą patenkančių naujų dviračių pirkti būtent taip. Tačiau to įrodyti beveik neįmanoma, jie atkeliauja su įsigijimo dokumentais“, – sakė verslininkas.

Vagys nesidrovi vogtus dviračius siūlyti net parduotuvėms

Visame pasaulyje žinomų dviračių gamintojų „Orbea“ ir „Specialized“ produkcija prekiaujančios ir serviso paslaugas teikiančios bendrovės „Velomanija“ bendraturtis Karolis Volungevičius įsitikinęs, kad padėtis vogtų dviračių sostine tituluojamame Kaune po truputį gerėja.

„Veiklą pradėjome prieš kelerius metus, kai buvo pats vogtų dviračių prekybos bumas. Šiuo metu padėtis po truputį gerėja, žmonės atsargiau žiūri į turguje parduodamus neaiškios kilmės dviračius, įvertina ir tai, kad primokėjus tam tikrą pinigų sumą geriau įsigyti naują daiktą“, – sakė K. Volungevičius.

Verslininkas pasakojo, kad nebaudžiamais pasijutusių vagių įžūlumas peržengė sveiko proto ribas – jie ateina į parduotuvę ir atvirai siūlo už pusę kainos įsigyti vogtų dviračių. Garsių gamintojų dviračiai Kaune pardavinėjami net gamyklinėje pakuotėje, Lietuviai juos užsienyje vagia tiesiai iš vilkikų arba automobiliais taranuodami dviračių parduotuvių vitrinas.

Lrytas.lt šaltinių duomenimis, Skandinavijos šalyse vogtų dviračių importu bei realizavimu užsiima ne tik pavieniai nusikaltėliai, bet ir organizuotos gaujos. Prieš kelerius metus vienos liūdnai pagarsėjusios Kauno gaujos atstovai buvo atvežę apie 60 visiškai naujų, ko gero, iš vilkikų arba sandėlių pavogtų gana brangių „Orbea“ dviračių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.