Picerijos darbuotojos aistra – kelionės

Maisto tinklaraštininkės, kuriančios antmedineslenteles.blogspot.com, Kristinos Pišniukaitės (25) didžioji gyvenimo dalis sukasi apie maistą. Mergina daug dėmesio skiria kasdienio valgiaraščio planavimui, išbando vis naujus receptus, dirba vienos picerijos komandoje ir, žinoma, apie maistą rašo. Kita jos aistra – kelionės. Šios, kaip pripažįsta K.Pišniukaitė, taip pat neapsieina be gastronominių atradimų. Tiesa, gamta „apdovanojo“ jautriu skrandžiu, ne kartą dėl to užsienyje teko lankytis pas medikus. Tad tinklaraštininkei tikrai tenka atidžiai pasiruošti kelionei. Keliais pasitarimais gali pasidalyti ir su kitais.

Kristinos Pišniukaitės didžioji gyvenimo dalis sukasi apie maistą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės didžioji gyvenimo dalis sukasi apie maistą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristinos Pišniukaitės kelionės neapsieina be gastronominių atradimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

lrytas.lt

2015-07-23 13:48, atnaujinta 2017-10-24 11:52

– Mėgsti gaminti, rašai apie tai, praktiškai dirbi šioje srityje, nejaugi ir kelionių metų viskas sukasi tik apie maistą?

– Iš tiesų maistas beveik niekada neišeina man iš galvos (juokiasi). Atrodo, kad per atostogas turėčiau norėti nuo jo pabėgti ir pailsinti mintis, bet iš tiesų pabėgu nebent nuo maisto gamybos. Viskas prasideda dar tik planuojant atostogas: kai dauguma žmonių dėliojasi lankytinų vietų maršrutus, aš dėliojuosi restoranų maršrutus ir žymiuosi, ko būtinai reikės paragauti. Pačios kelionės metu, žinoma, ne viskas sukasi apie maistą. Esu gana standartinis turistas. Ir lankytinas vietas aplankau, ir vaikštau turistų neišmindžiotomis gatvelėmis, ir pasideginu, kartais net magnetuką kokį nusiperku, bet daugiausiai džiaugsmo man visada suteikia gastronominiai atradimai.

– Kokias šalis esi aplankius ir „išragavusi“?

– Kasmet stengiuosi aplankyti dvi šalis – vieną kartą per metus su draugu keliaujame trumpai savaitgalio kelionei, o antrą – ilgesnei ir rimtesnei. Taigi aplankyta jai iš tiesų nemažai, kol kas – daugiausia Europos miestai. Na, ir tie standartiniai turistų mėgstami kurortai Egipte, Turkijoje. Beje, Turkijoje gyvenau pusę metų studijuodama pagal „Erasmus“ studijų programą. Taigi, tenykštę virtuvę pažinau labai artimai, net paskaitą universitete turėjome, kur mokėmės gaminti turkiškus patiekalus!

– Įsimintiniausią kryptį galėtum išskirti?

– Vis dėlto „skaniausia“ kelionė buvo pati paskutinė – Italija. Keliavome pas draugus į kalnų miestelį Tagliacozzo, kur draugų tėvai turi viešbutį ir restoraną, kuriame patys ir šeimininkauja. Ten kasdien patiekiamos šviežios jūros gėrybės. Valgėme ten visą savaitę ir kasdien aš stebėdavausi, kaip įmanoma taip skaniai gaminti. Kelionėje supratau, kad itališka virtuvė – ne vien pica ir pasta, o tai, kaip gamina italai savo namuose – nuostabu...

– Sakoma, kad jei nori patirti tikrąjį vietinio maisto skonio, nereikėtų rinktis „viskas įskaičiuota“ maršrutų. Sutinki?

– Taip žinoma, norint paragauti vietinio maisto visai netinka „viskas įskaičiuota“ modelis, kadangi dažniausiai maistas ten pritaikytas turistams. Bendrą įspūdį susidaryti įmanoma, bet tai tikrai nebus geriausia maisto patirtis. Norint suprasti tikrąjį šalies skonį visų pirma ir svarbiausia – reikia nuklysti nuo turistinių maršrutų. Kuo mažiau turistų ir daugiau vietinių – tuo geriau. Taip pat šiais laikais sudarytos visos sąlygos internetu atrasti vietas, kuriuose verta apsilankyti. Tokie portalai, kaip „Tripadvisor“, visada gelbsti, kad ir kokio maisto ieškotum. Taigi, nukrypkit nuo maršruto. Sukit į siauras gatveles, kur turistų skaičius sumažėja o vietinių atitinkamai padaugėja. Jei yra galimybė – susitikit su vietoje gyvenančiu pažįstamu arba paklauskite vietinių gyventojų patarimo kur nueiti, ko paragauti. Nėra angliško meniu? Puiku, reiškia atėjote ten, kur reikia!

– Kokiu būdu keliauti patinka labiausiai?

Keliones mėgstu planuoti pati kartu su draugu. Dažniausiai būna taip, kad pamatome lėktuvo bilietus už gerą kainą, nusiperkame, o tada jau planuojame kelionę. Dėl apgyvendinimo dažniausiai naudojuosi „Airbnb“ – visada randu puikius apartamentus miesto centre už gerą kainą. Kelionėse savarankiškumas apsimoka – dažnai draugai stebisi, jog dažnai keliaujame, o išlaidos nėra didelės.

– Ar yra tekę kelionės metu patirti sveikatos problemų?

– Mano gyvenime paradoksalu tai, kad mano meilės maistui dydis yra tiesiogiai proporcingas mano skrandžio silpnumui. Anksčiau beveik kiekvienos kelionės metu man tekdavo patirti mažesnių ar didesnių skrandžio problemų, bet nuolat mokausi ir dabar situacija jau geresnė. Prie savo skrandžio esu pripratusi, visuomet turiu sau reikalingų vaistų ir žinau kaip gydytis. Taigi, dažniausiai atsiperku trumpalaikiu pagulėjimu ir intensyviu gydymo kursu savo jėgomis. Tačiau kelis kartus teko kviesti gydytoją arba važiuoti į ligoninę. Juokingiausia buvo vienoje kelionėje mažame kalnų miestelyje nuvykus į ligoninę stebėti, kaip gydytojas varto didelę knyga ir mąsto, kas gi čia man turėtų būti negerai. Visa laimė, kad nuostolių nei karto nepatyriau, nes turėjau sveikatos draudimą.

– Ko pasimokei iš tokių situacijų?

– Pirmas dalykas, ką būtina išsiaiškinti kiekvienos kelionės metu – ar vanduo šalyje geriamas. Jei ne – tuomet būtinai reikia atkreipti dėmesį, kad geriau nesivalyti dantų su vandeniu iš krano, neplauti vaisių ar daržovių, kaip kad mes esame pratę, atsargiai maudytis duše. Antra, aš visada turiu sau tinkančių vaistų. Kartais iš manęs juokiasi, kad į kelionę pasiimu vaistų, juk visada galima ir ten nusipirkti, bet asmeniškai aš jaučiuosi saugiau ir geriau jei visada jų turiu po ranka ir žinau, kad jie išbandyti ir veiksmingi. Taip pat visada reikia blaiviai mąstyti – jei atostogauju kur karšta, gal geriau atsisakyti gatvės maisto? Nors stengiuosi išragauti kuo daugiau, tačiau visada pasikliauju intuicija, niekada nesilankau nehigieniškai atrodančiose maitinimo įstaigose. Jei maistas atrodo ar kvepia įtartinai – atsisakau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.