Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas

Nuo 1922 metų iki septintojo dešimtmečio pradžios egzistavusi užtvanka Šventosios upėje pasitarnavo kaip puiki atrakcija tiek vietiniams gyventojams, tiek svečiams. Ji davė pradžią su vandeniu susijusiems užsiėmimams, kurių vienas – buriavimas. Dėl to kilusi mintis panaudoti šiuos išteklius rekreacijai tapo vienu Ukmergės skautų atsiradimo pretekstų.

Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Ukmergės rajonas – universalių vandenų sąjungų kupinas kraštas.<br>S.Valatkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Aug 11, 2015, 4:08 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:01 AM

Atitinkamai, skautų gyvenimas Ukmergėje ėmė reikštis 1923 metais. Gana sparčiai besiplečiant skautų bendruomenei imta ją skirstyti į skiltis – veikė skautų, skaučių, vandens skautų, skautų vyčių, vilkiukų ir paukštyčių šakos. Būtent jūrų skautai Šventosios upėje, prie buvusio Daveikio malūno – elektrinės turėjo savo jachtą, kurioje tilpdavo apie penkiasdešimt žmonių, taip pat valčių. Jachta ir valtimis žmonės buvo plukdomi į tradicines skautų Gegužinių vietas prie Aukštųjų krantų. Ten vykdavo organizuotos varžybos, įvairios rungtynės, o iš 1930 metais darytų nuotraukų matyti, kad tokio pobūdžio renginiai susilaukdavo daug publikos dėmesio.

Jei beskaitant straipsnį pajautėte nostalgiją, nusiminti neverta – istorija kartojasi ir skautų gyvenimas vėl atgimsta. Ukmergės rajone nuo 2013 metų spalio 1 dienos veikia LS Vidgaudo tunto Ukmergėje jūsų skautai. Savaitinės skautų sueigos vyksta Ukmergėje, Pabaiske, o šiltuoju metų laikų – „Skautų slėnyje“ arba prie Žirnajų ežero, ganėtinai kontraversalios vietos viešiems susibuvimams, tokiems, kaip jūrų skautų, mat teritorija aplink ežerą yra, deja, privatizuota, todėl skautai neturi pakankamai laisvės reikštis. Tik su vietinių šeimininkų leidimu galima vykdyti savo užsiėmimus ir renginius, tačiau tai nesustabdo jaunųjų nuotykių ieškotojų nuo šaunaus laiko praleidimo. Jau egzistuoja keletas minčių kaip vieną ar kelias krantines įsigijus prie ežero būtų galima paversti skautams pritaikyta vieta, akomoduojančia valtis ar kitas plaukimo priemones, taip pat pastatant tiltelį ar nedidelį namelį poilsiui, o gal net atsiradus investuotojams įkurti jachtklubą.

Vandens sportas Ukmergėje plečiasi, nors ir prireikė beveik trejų metų, kad apie Jūrų skautus būtų plačiai sužinota. Per tą laiką iš mėgėjiško būrelio su penkiomis jachtomis buvo išsiplėsta iki net šešiolikos ir skaičius kyla. Pats naujausias papildymas – pirmasis šalyje jaunimo pastatytas laivas – burvaltė, turintis trumpą, paslapties potekstę įkūnijantį vardą – „Laumė“. Šį ketinamas panaudoti mokymams ir dalyvavimui šalyje bei užsienyje rengiamose regatose, kaip kad rugpjūčio 15 d. vyksianti Pabaisko regata. Ukmergės jūrų skautai didžiuojasi savo inventoriumi, kuris tiek ugdo jaunimo sugebėjimus vandenyje – baidarėse, kanojose, valtyse – tiek, pasinaudodami gelbėjimosi plaustais, mokinant pagalbos ir tikslingų veiksmų atlikimo kritinėse, gyvybei pavojingose situacijose. Pasak Ukmergės jūrų skautų vadovą Joną Dragūną, per „Pabaisko Regatą 2015“ ketinama parūpinti šiuos gelbėjimosi plaustus rekreaciniams tikslams, kad šeimoms galėtų stebėti renginį iš plausto, dėvint gelbėjimosi liemenes. Taip pat rankas galima bus padėti ant laivo (tačiau, netinkančio mažiems vandens telkiniams) pavadinimu „Kapitonas Gikas“, kuris statytas Indonezijoje ir vietiniai jūrų skautai jau planuoja per kitus trejus keturis metus pasistatyti savo laivo versiją.

Paskutinio vasaros mėnesio pradžioje vyksianti „Pabaisko Regata 2015“, kurioje dalyvaus Ukmergės rajono jūrų skautai, pasitarnaus kaip neužmirštamas reginys tiek vandens sporto entuziastams, tiek tik pasigrožėti atvykusiems asmenims. Kaip rašoma šventės internetiniame puslapyje, šių metų regatoje bus stengiamasi, kad visi atėjusieji galėtų prisiliesti prie burinių ir irklinių laivų, taip pat renginio metu jaunieji jūrų skautai šventins savo pastatytą laivą, vyks burinių ir irklinių laivų plaukimai.

Nusimato gana įspūdingas su vandens sportu susijęs renginys, kuriame visi – ir mėgėjai, ir profesionalai, ir paprasti mirtingieji – galės išvysti visą masyvą lengvųjų vandens transporto priemonių. Galima bus pamatyti apie dvidešimt burinių laivų, o iš jūrų skautų inventoriaus – apie aštuonias kanojas, dešimt baidarių, žymųjį dvylikos metrų ilgio laivą „Kapitonas Gikas“, du „Žalčius“ – laivus irklavimui, jaunėlę „Laumę“, kuri bus įkrikštyta, ir daugybę valtelių. Renginyje dalyvaus daugiau kaip šešiasdešimt uniformas vilkinčių jūrų skautų. Šventė nusimato ne tik kaip rekreacinis, bet ir edukacinis renginys. Norintieji stebėti kviečiami prisijungti ir išvysti Ukmergės jūrų skautus ir patirti vandens atrakcijų sukeliamą džiaugsmą ir vyksiančių varžybų intrigą bei nuotykius.

Nenusiminkite, jei atvykti į šių metų renginį nepavyks, kitais metas planuojamas masinis Lietuvos jūrų skautų suvažiavimas, kuriame knibždėte knibždės jaunimo – net gi per tūkstantį. Tai džiugi žinia, parodanti, kad vandens sportas klesti ir plečiasi, o jaunimas juo domisi vis labiau. Jei patys tuo susidomėjote, laukite greitai pasirodančio straipsnio apie Ukmergės vandenis ir jų pritaikymą rekreacijai – orientaciniams žygiams, nuotykių ir mistikos kupinoms kelionėms upėmis ir dar daugybei įdomybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.