Nemokate šokti? Jūs greičiausiai klystate

Kai kadaise sportinių šokių treneris Tomas Petreikis užsimojo populiarių pasaulyje šokių išmokyti kiekvieną panorėjusį, aplinkiniams ši mintis atrodė avantiūriška.

Per studijos gyvavimą daugybė žmonių šokdami tapo partneriais ir gyvenime.
Per studijos gyvavimą daugybė žmonių šokdami tapo partneriais ir gyvenime.
Legendinį kolektyvą „Sūkurys“ įkūręs T.Petreikis vėliau ėmė mokyti ir mėgėjus.
Legendinį kolektyvą „Sūkurys“ įkūręs T.Petreikis vėliau ėmė mokyti ir mėgėjus.
Tomas Petreikis su žmona Ramune.
Tomas Petreikis su žmona Ramune.
Neabejingas šokiams – ir ministras J.Olekas.
Neabejingas šokiams – ir ministras J.Olekas.
Šokių aikštelėje – žurnalistė Vilma Čereškienė.
Šokių aikštelėje – žurnalistė Vilma Čereškienė.
Šokių studiją baigė apie 30 tūkst. žmonių.
Šokių studiją baigė apie 30 tūkst. žmonių.
Tomas Petreikis.
Tomas Petreikis.
Studijoje išmokstama ir kaimo šokių.
Studijoje išmokstama ir kaimo šokių.
Daugiau nuotraukų (8)

Milda Zavarskytė („Lietuvos rytas“)

Nov 22, 2015, 5:12 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:08 AM

Tačiau šį šeštadienį šokėjai jau rinkosi į 25 metų sukaktį švenčiančios studijos vakarą. Kažkada vyravo nuomonė, kad daugumai lemta linksmintis trypiant nebent liaudies šokius, o sudėtingesni, kaip tango ar džaivas, skirti tik nuo mažens pasirinkus sportininko kelią.

T.Petreikiui, įkūrusiam žinomą sportinių šokių klubą „Sūkurys“, atrodė kitaip.

Dabar jau žinomas treneris keliose Vilniaus vietose iškabino plakatus, kad buria grupę, ir pakvietė visus, nepaisant amžiaus ir patirties, ateiti pasimokyti šokti savo malonumui.

Repetuoja per 600 žmonių

Netrukus buvo dvi grupės norinčiųjų, apie penkiasdešimt žmonių, daugiausia studentų.

Po metų grupių jau buvo trys, o šiemet 25-mečio sukaktį mininčios T.Petreikio šokių studijos 36 grupėse nuolat repetuoja apie 600 įvairaus amžiaus šokėjų.

Padedami T.Petreikio ir jo kolegų per studijos gyvavimo metus šokio malonumą patyrė daugiau nei 30 tūkstančių žmonių.

Kaip susižavėti šokiais ne trumpam, o pamėgti juos visam gyvenimui?

Daugiau nei pusę amžiaus šokių pasaulyje besisukantis T.Petreikis žino atsakymus.

Partnerio nereikia kritikuoti

Šokti gali kiekvienas. Jei bent akimirką pagalvojote, kad norėtumėte išmokti šokti ir mėgautis tuo esant progai, neleiskite jokiems kitiems argumentams jūsų sustabdyti.

Neturite jokios šokių patirties? Tokius T.Petreikis vadina pačiais parankiausiais mokiniais, nesugadintais – jų netenka permokyti.

Nejaučiate ritmo? Tiktai tol, kol galvojate apie žingsnius. Po kelių repeticijų žingsniai taps visiškai aiškūs ir ims „dirbti“ ausys.

Partneriui – jokių išskirtinių reikalavimų. Jei tik yra noro šokti drauge, nesvarbu ūgio, svorio, patirties ar kiti skirtumai.

Taip pat svarbu leisti mokyti šokių mokytojui ir pačiam nekritikuoti savo partnerio. Tai tiktai blaško abiejų dėmesį ir trukdo susikaupti.

Trūksta vaikinų? Ne bėda

„Pirmaisiais studijos gyvavimo metais daugiausia žmonės ateidavo po vieną, merginų – maždaug trečdaliu daugiau nei vaikinų. Jokios tragedijos – kvietėme damas šokti vieną su kita, juk net per pokylius Berlyno kongresų rūmuose nebuvo keista pamatyti poroje šokančias dvi moteris.

Po poros metų radome išeitį – repeticijas sutarėme rengti Lietuvos karo akademijoje. Įsivaizduokite, į šokių salę vienas paskui kitą išsirikiavę įžengia vyrai. „Ramiai!“ Visi kaip vienas paklūsta komandai. „Išsiskirstyt!“ Ir repeticija prasideda.

Po penkerių metų ypač didelės sėkmės sulaukusios šokių pamokos Karo akademijoje nutrūko, kai vadovybė priėmė nutarimą visiems šokėjams be išimties eiti į sargybą“, – pasakojo T.Petreikis.

Dabar į studiją daugiausia ateina jau susibūrusios poros – sutuoktiniai ir artimai draugaujantys arba susiradę šokių partnerį per pažįstamus, internetu.

Likusiems be poros bando padėti šokių mokytojai.

„Per visus studijos gyvavimo metus daugybė žmonių šokdami tapo partneriais ir gyvenime. Tokių porų yra bent šimtas.

Būna, kad suporuoti šokėjai po kurio laiko staiga nebeateina šokti. Kartą paskambinusi klausiau, gal kas rimto nutiko, pasirodo, užsiėmę – drauge įsirenginėja butą“, – pasakojo T.Petreikio dukra Toma Mušauskienė, tėvo įkurtoje šokių studijoje dirbanti jau penkiolika metų.

Svarbiausia jausti malonumą

Atidžiai pasirinkite mokytoją. Geras šokėjas – nebūtinai geras mokytojas. „Jei vadovas siekia parodyti, kaip gražiai jis moka šokti, pasidairykite kito“, – pataria T.Petreikis.

Pasak jo, mokyti sportininkus lengviau negu tuos, kurie ateina šokti savo malonumui. Pastarųjų svarbiausia neišgąsdinti per pirmąjį susitikimą.

Prieš peržengdami šokių mokyklos slenkstį vyrai dažnai nerimauja, kad jiems reikės atlikti kokias nors nenatūralias pozas, nepatogiai laikyti rankas ar ypač kraipyti klubus.

Nieko panašaus mėgėjams nebūtina daryti, nes pramoginių šokių tikslas – jausti malonumą judant pagal muziką, o ne nustebinti aplinkinius.

Svarbu ir tęstinumas, kad šiek tiek repeticijų praleidę žmonės turėtų kur sugrįžti ir mokytis toliau, o ne vėl nuo pradžių. Žvalgydamiesi šokių klubo pasiteiraukite apie tokią galimybę.

Į pirmuosius šokių vakarus galima drąsiai traukti pašokus tris keturis mėnesius, kai aiškūs visų šokių pagrindiniai žingsniai ir sekasi harmoningai judėti skambant skirtingiems ritmams.

Per 25-erius T.Petreikio studijos gyvavimo metus tradiciniai tapo ne tik šokių vakarai kiekvieną penktadienį, bet ir didieji šokių pokyliai, naujamečiai karnavalai, kaimo šokiai sodyboje, salsos vakarai.

Tarp bendraminčių – smagiau

Kartais neišskiriama bičiulių kompanija tampa visai nepažįstami į vieną grupę šokti atėję žmonės, o kartais šokėjai paskatina prisijungti kolegas, kaimynus, giminaičius.

„Buvo įvairiausių grupių – bankininkų, teisininkų, Prezidentūros darbuotojų.

Viena šokėjų grupė, apie penkiolika giminaičių su antrosiomis pusėmis, kas savaitę į Vilnių atvažiuodavo iš Širvintų.

Šiuo metu studijoje net keliolika grupių nesikeičia daugiau nei dešimtmetį, o viena – net 21 metus. Vyriausiam šokėjui – 75-eri, ir tikrai dar turime ką įdomaus jam parodyti ir išmokyti“, – pavyzdžių pažėrė T.Petreikis, su esamais ir buvusiais studijos šokėjais šį vakarą susitiksiantis sostinės koncertų salėje „Compensa“ vyksiančioje 25 metų sukakties šventėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.