Užgavėnės Rumšiškėse: keps pusės metro pločio blynų tortą

Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse (Kaišiadorių r.)

Vasario 6-ąją Rumšiškes užplūs persirengėliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasario 6-ąją Rumšiškes užplūs persirengėliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2016-01-28 15:10, atnaujinta 2017-06-09 23:24

„Žiema, nusibodai! Štiš! Kai iš kiemo ją išvysim, greit pavasaris prašvis!“ – tokiais šūkiais šventės organizatoriai ragina tądien vyti žiemą.

Rumšiškėse Užgavėnės šįmet bus švenčiamos 35 kartą. Tikimasi, kad į renginį, kaip ir kasmet, suplūs dešimtys tūkstančių persirengėlių ir kitų dalyvių.

Šventės svečiai nuo 10 val. turės galimybę išbandyti jėgas tradicinėse Užgavėnių rungtyse, konkursuose ir žaidimuose, pasigaminti Užgavėnių kaukę, pajodinėti muziejaus arkliukais ar važinėtis jų traukiamomis rogėmis.

Jie bus kviečiami dalyvauti kaukių konkurse, mat bus renkama linksmiausia ir iškalbingiausia Užgavėnių kaukė.

Užgavėnių šventės metu šįmet staigmenos laukia turinčių išmaniuosius telefonus ir fotoaparatus. Jie turės galimybę dalyvauti žaidime ir laimėti prizų. Žaidimo dalyviai turės ateiti į muziejaus miestelyje esantį prizų punktą ir parodyti 7 nuotraukas, kuriose įamžinta Morė, „Šiupinynas“, muziejaus žirgas, Užgavėnių blynai, šventės ansamblis ar kapela, draugo šypsena, persirengėlis.

Ypatingas dėmesys šventėje bus skiriamas sočiam valgymui – juk sotumas per Užgavėnes lemia gerus metus. Kas blynais vaišins, kas „Šiupinyne“ mįslę įminę skanią košę kabins, kas patys sau ir savo draugui blyną iškeps.

Šventės rengėjai žada ne vien daug linksmybių, šokių ir dainų. Šįmet minimo šio muziejaus 50-mečio proga bus kepama 50 centimetrų pločio blynų tortas.

Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be Lašininio ir Kanapinio kovos. Kanapinis – pavasario ir susilaikymo simbolis, o Lašininis – sotumo ir žiemos.

Šventės rengėjai tikisi, kad Kanapinis nugalės Lašininį ir pakvies išsiilgtą pavasarį. Kad greičiau sniegas ištirptų ir visas blogis bei tamsa išnyktų, bus deginamas tamsos ir blogio simbolis – Morė.

Liaudies išmintis byloja, jog per Užgavėnes negalima dirbti – kitaip nelaimės užklups.

Senovėje žmonės tikėjo, kad galėjai susilaukti įvairių nelaimių: sukirmys lašiniai, pirštai tvinksės, vištos daržus kapstys, vėjai stogus plėšys.

Šventės metu įprastai kelyje nuo Kauno pusės Vilniaus link susidaro didelės transporto spūstys, jų netrūksta ir prie muziejaus.

Į šventę automobiliais atvykę žmonės raginami tvarkingai palikti transporto priemones, statyti jas priekiu į išvažiavimą, kad išvažiuojant būtų mažiau trukdomi kiti eismo dalyviai. Automobiliuose siūloma nepalikti vertingų ir kitus ilgapirščius masinančių daiktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.