Gurmanus į pajūrį vėl kviečia Stintų šventė

Šventės „Palangos stinta 2016“ programa:

Kaip ir ankstesniais metais, kurortą užtvindys stintų mėgėjai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip ir ankstesniais metais, kurortą užtvindys stintų mėgėjai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jan 30, 2016, 11:55 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:01 PM

Kaip ir ankstesniais metais, kurortą užtvindys stintų mėgėjai, dėl originaliausio ir sumaniausio kepėjo vardo varžysis žuvies barbekiu virtuozai, o iš visos šalies į Palangą suvažiavę žiemos maudynių mėgėjai, paplūdimyje susirinkusių smalsuolių siaubui, pūkštelės į ledines Baltijos jūros bangas.

Nors Stintų šventės programa yra tradicinė, šiemet visko bus gerokai daugiau ir gausiau.

Šeštadienį šventei startą duos 11 val. 30 min. su maršais Palangos gatvėmis pražygiuosiantys folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos.

Tuo pat metu trijose J.Basanavičiaus vietose prasidės linksmiausių šventės pramogų – greitojo stintų valgymo ir inkaro laikymo varžybų atrankos.

Kaip pasakojo Stintų ordino kancleris ir pagrindinis šventės organizatorius Nerijus Stasiulis, pastaraisiais metais norinčiųjų dalyvauti šiose varžybose būdavo sulaukiama tiek daug, kad jos nusitęsdavo beveik iki vakaro.

Todėl šiemet organizuojamos dalyvių atrankos, o po 10 stipriausiųjų ir tvarkingiausiųjų valgytojų po pietų susirungs pagrindinėje šventės scenoje Jūratės ir Kastyčio skvere.

Stintų valgytojams teks kuo greičiau, bet ir švariau suvalgyti po tris keptas žuvis, o galiūnams ištiesta ranka reikės kuo ilgiau išlaikyti 5 kilogramus sveriantį žvejų inkarą. Moterims inkaras bus parinktas dviem kilogramais lengvesnis.

Susidomėjimas šiomis varžybomis toks didelis, kad dalyviai iš anksto pradėjo registruotis net iš Latvijos. O kas bus, jei iš kaimyninės šalies inkaro laikyti atvyks kokie nors galiūnai? Negi tuomet šios varžybos užtruks kelias valandas?

N.Stasiulis mano, kad dėl to nuogąstauti neverta: „kad ir kokie stipruoliai čia yra bandę savo jėgas, niekas ilgiau dviejų minučių ištiesta ranka inkaro neišlaikydavo“.

Tarp varžybų ant scenos koncertuos net 9 tautinių šokių ir folklorinės muzikos ansambliai iš Palangos, Šventosios, Radviliškio, Šiaulių, Dusetų, Kauno rajono.

Po vidurdienio čia pat Jūratės ir Kastyčio skvere profesionalūs kulinarai savo sugebėjimus demonstruos šeštajame žuvies barbekiu turnyre. Kol kas jame pasiruošusios dalyvauti 8 dviejų virėjų komandos iš Palangos, Vilniaus, Kauno ir Panevėžio.

Per kelias valandas joms teks pagaminti – iškepti, išvirti ar paskrudinti du žuvies patiekalus. Vienas iš jų privalės būti iš stintų. Komandoms reikės paruošti po tris kiekvieno patiekalo porcijas: dvi ragaus teisėjai, o trečioji bus skirta patiekalo išvaizdos vertinimui.

Prasidėjus pavakarei Palangos paplūdimį užplūs keli šimtai „ruonių“ – žiemos maudynių mėgėjų.

Anot jų, maloniausios maudynės yra tarp ledų. Nors prasidėjus atlydžiui jūros pakrantę dengę ledai ištirpo, tačiau maudynių mėgėjai tikisi, kad iki vasario vidurio žiema dar sugrįš ir jie sulauks šalčių.

Kasmet vis labiau populiaresne tampanti ir vis daugiau svečių sulaukianti Stintų šventė jau peržengė didžiausio šalies kurorto ribas.

Šiemet žiemą simbolizuojančios žuvies šventė iš Palangos po savaitės atkeliaus į Nidą, kur vyks „Stintapūkio“ šventė. Kitais metais prie augančio renginio prisidės ir Liepoja, kurioje jau antrus metus ant ledo vyksta naktinės stintų žvejybos šventė.

Tad po metų Stintų šventė vyks tris savaitgalius iš eilės: Liepojoje, Palangoje ir Nidoje.

Šventės „Palangos stinta 2016“ programa:

Jūratės ir Kastyčio skvere:

12 val. – šventės atidarymas. Tradicinės magaryčios žvejams ir svečiams. Naujų „Stintų ordino“ riterių inauguracija.

12.30 val. – Žuvies barbekiu čempionato atidarymas.

13 val. – Žvejų liaudies melodijos. Koncertuoja „Bočiai“, „Banguolis“, „Ąžuolas“ ir „Patrepsėlis“.

13.30 val. – Inkaro laikymo finalas.

14 val. – Žvejų liaudies melodijos. Koncertuoja „Mėguva“.

14.30 val. – Stintų valgymo finalas.

14.45 val. – Žvejų liaudies melodijos. Koncertuoja „Guboja“ ir Šiaulių vyrų choras.

15 val. – Didžiosios žiemos maudynės prie jūros tilto.

15.30 val. Žvejų liaudies melodijos. Koncertuoja „Sadūnai“.

16 val. – Žuvies barbekiu čempionato dalyvių eisena ir nugalėtojų apdovanojimai.

16.30 val. – Žvejų liaudies melodijos. Koncertuoja „Eldija“. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.