Vėl – stintų viliotinis

Palanga jau gyvena artėjančios stintų šventės nuotaikomis. Jos išvakarėse „Palangos stintos“ rengėjai kalbėjo esą pasiruošę sočiai pavaišinti visus šį savaitgalį į pajūrio kurortą atvyksiančius svečius.

Skaniausios paprasčiausiai paruoštos stintos – apvoliotos miltuose ir iškeptos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaniausios paprasčiausiai paruoštos stintos – apvoliotos miltuose ir iškeptos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora BAČYTĖ Alvydas ZIABKUS

2016-02-12 04:00, atnaujinta 2017-06-08 08:59

Stintų kvapas J.Basanavičiaus gatvėje pasklis vasario 13-ąją, šeštadienį. Taip Palanga paskelbs „Stintų turo pajūry“, po savaitės persikelsiančio į Nidą, pradžią. Kaip ir kasmet, renginiui „Palangos stinta“ ruošiasi tiek kultūros darbuotojai, tiek vietos verslininkai, tiek žvejai.

„J.Basanavičiaus gatvėje skambės žvejų melodijos, visi norintieji galės išbandyti jėgas įvairiose rungtyse, stebėti stintų grilio čempionatą ir, be abejo, paragauti įvairiais būdais paruoštų stintų“, – sakė Palangos kultūros centro vadybininkas Nerijus Stasiulis.

Į tinklus net nepatekdavo

Nors atrodo, kad stintos Lietuvoje garbinamos nuo amžių, iš tikro stintomanija ją apėmusi tik pastaraisiais dešimtmečiais.

Ko gero, prie to nemenkai prisidėjo Palangoje imta rengti šventė ir su ja susijusi reklamos kampanija.

Palangiškis, buvęs Priekrantės žvejų pajūrio asociacijos prezidentas Saulius Žulkus prisimena laikus, kai stintos visiškai nebuvo vertinamos.

„Jų paprasčiausiai niekas negaudė, nes prieš 20–30 metų Baltijos jūroje netrūko vertingų žuvų: otų, plekšnių, menkių. Žvejų tinklai tuomet būdavo didelėmis akimis, tad tokios smulkios žuvelės į juos net nepatekdavo“, – pasakojo palangiškis.

Jei kas ir pagaudavo stintų, jas valgydavo patys.

Pardavinėti jų neapsimokėjo, nes kapa stintų – 60 žuvų – kainuodavo kapeikas.

Stintos buvo prisimintos tuomet, kai priekrantėje ėmė nykti plekšnės, otai ir paklausios tapo net ir šios smulkios žuvelės.

Sugalvojo naujų receptų

S.Žulkaus manymu, prie padidėjusio stintų populiarumo prisidėjo ir daugiau nei 10 metų Palangoje vykstančios stintų šventės.

„Lašišinių žuvų šeimai priklausanti stinta šiaip yra skani žuvis, tik nepatogi valgyti, nes smulki.

Šventės stintas iškėlė į tokias kulinarines aukštumas, kad jos dabar vertinamos kaip gurmaniškas valgis, delikatesas.

Stintas dabar rūko, marinuoja, džiovina ir net konservuoja. Anksčiau su jomis niekas taip nežaisdavo ir valgydavo tik keptas“, – teigė palangiškis.

Valgo kaip saulėgrąžas

Labiau su komercija ir galbūt emocine atmintimi dabartinę stintomaniją sieja ir žinomas kulinaras Liutauras Čeprackas.

„Man atrodo, kad tų stintų kiek reikia net nepagaunama, – tas, kurias per šventę kepa restoranų virėjai, yra šaldytos ir atvežtos galai žino iš kur.

Bet žmonės dar prisimena laikus, kai stintų būdavo pagaunama tiek, kad galėdavo pajūryje nusipirkti iš žvejų šviežių, kvepiančių agurkais, ir emocija atgyja.

Man ta šventė nekelia didelio entuziazmo, nors kokį puskilogramį stintų galiu per metus suvalgyti, kodėl gi ne“, – kalbėjo L.Čeprackas.

Jis pats virtuvėje su stintomis neeksperimentuoja, kokių nors įmantrių patiekalų nebando kurti, nors teoriškai ir būtų galima ką nors sugalvoti.

„Bet kuriam galui? – klausė kulinaras. – Stinta nėra didelės vertės žuvis. Be to, jos skaniausios paruoštos paprasčiausiu būdu – apvoliotos miltuose ir iškeptos – ir valgomos kaip saulėgrąžos draugų būryje prie stalo.

Tokia pati galėtų būti sardinių ar keptų ančiuvių šventė – gražu, bet ne koks nors stebuklas.“

Siūlys įvairių žuvų

Per stintų šventę Palangoje vyks ir stintų barbekiu čempionatas. Jame dalyvaus 8 komandos iš įvairių šalies miestų.

Nors per šventę kasmet karaliauja keptos stintos, kavinių darbuotojai taip pat suka galvą, kuo nustebinti į šventę atvykusius svečius. Tad J.Basanavičiaus gatvėje bus galima paskanauti ne tik įvairiais būdais paruoštų stintų, bet ir pasimėgauti kitokių žuvų skoniu.

Per šventę bus galima įsigyti ir šviežių stintų. Tuo pasirūpino vietos žvejai. Šurmuliuos „Palangos stintoje“ ir tautodailininkai bei tautinio paveldo meistrai, pasiūlysiantys įsigyti originalių dirbinių.

Dar viena atrakcija, laukianti pramogautojų vasario 13-ąją, – tradicinės sveikuolių maudynės jūroje. Šis renginys – Grūdinimosi šventės dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.