Smalsuolėms – karikatūristo Jono Varno žmonos kolekcija

Visos moterys turi paslapčių, bet ne visos jas susideda į daugybę miniatiūrinių dėžučių. Garsaus karikatūristo Jono Varno žmona Vitalija turi unikalią „paslapčių“ kolekciją – beveik 40 metų ji renka ir saugo papuošalų dėžutes, kurias jai atneša… nykštukai.

Dėžutės – moterims itin mielas daiktas.
Dėžutės – moterims itin mielas daiktas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 10:16 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 3:33 AM

Kolekciją smalsuolės gali pamatyti Kovo 8-ąją VCUP parodų salėje 5 aukšte atidarytoje parodoje „Pasaka be pabaigos“.

„Kasmet per Kalėdas ar bet kokia kita – gimtadienio ar, pavyzdžiui, Tarptautinės sveikatos dienos proga – gaunu dovanų papuošalų dėžutę, – juokdamasi pasakoja ponia Vitalija. – Jas man vis atneša vienas ir tas pats „nykštukas“ – mano vyras Jonas. Tiesa, kartais žinodami mano aistrą šiems moteriškiems daiktams parveža ir draugai. Neseniai miniatiūrinę papuošalų dėžutę gavau lauktuvių iš Italijos, yra parvežtų ir iš kitų šalių.“

Vienos dėžutės – senos, skaičiuojančios šimtą ir daugiau metų. Kitos – rankų darbo inkrustuoti, siuvinėti, emaliuoti, netgi siuvinėti ir įvairiausiais įmanomais būdais išpuošti maži šedevrai. Kas jose telpa? „Į vieną telpa tik vienas žiedas, į kitą – grandinėlė, trečioje man labai patinka laikyti perlus“, – rodo ponia Vitalija. Paklausta, ar nesusipainioja, kurioje iš dėžučių kokia brangenybė paslėpta, moteris nusijuokia ir paaiškina turinti savo „sistemą“, todėl puikiai žinanti, kas kur guli. Beje, V.Varnienė prisipažino, kad ruošdama savo kolekciją parodai, vienoje dėžutėje suradusi seniai pamirštą koralų vėrinį. „Retkarčiais verta dėžutes pajudinti iš vietos, vis kažką atrandi“, – šypsojosi kolekcininkė.

Parodoje eksponuojama 90 įvairiausių papuošalų dėžučių, sukurtų Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Smalsuolės paslaptingąją papuošalų dėžučių kolekciją, eksponuojamą VCUP 5 aukšte gali apžiūrinėti iki balandžio 8 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.