Olimpiados uždaryme – populiarusis Kygo ir erotiškas karnavalas

Taupiai, bet įspūdingai. Taip su vasaros olimpinėmis žaidynėmis pirmadienį paryčiais (Lietuvos laiku) ketina atsisveikinti Rio de Žaneiras.

Olimpinių žaidynių uždaryme šėls ir Norvegijos muzikos žvaigždė Kygo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Olimpinių žaidynių uždaryme šėls ir Norvegijos muzikos žvaigždė Kygo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ceremonija neapsieis be menkai apsirengusių šokėjų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Ceremonija neapsieis be menkai apsirengusių šokėjų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Aug 21, 2016, 5:23 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:03 AM

Olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos – jas rengiančios šalies garbės ir ambicijų reikalas. Nėra ko stebėtis – nustatyta, kad prieš ketverius metus vykusį Londono olimpiados uždarymą pasižiūrėjo per 750 milijonų TV žiūrovų visame pasaulyje. Kitaip tariant, įdomu buvo net ir tiems, kurie galbūt nelabai domisi sportu.

Britai tada išleido kalnus pinigų – manoma, kad uždarymo ceremonija kainavo apie 30 milijonų eurų. Brazilai ketina išsiversti su maždaug dešimtadaliu šios sumos – bet vis tiek žada sukurti nepamirštamą reginį.

Koncertuos norvegų žvaigždė

Prieš ketverius metus Londonas žaidynių uždarymą pavertė pritrenkiančiu roko ir popmuzikos koncertu.

Stadione tada pasirodė kelios dešimtys garsių Didžiosios Britanijos muzikos atlikėjų – „The Who“, Edas Sheeranas, George’as Michaelas, „Pet Shop Boys“, Annie Lennox ir daugybė kitų.

Melomanai džiūgavo, bet buvo ir kritikos – puiku, kad britai taip didžiuojasi savo muzikos scena, tačiau nėra gerai, kai tokiame renginyje dainos visiškai nustelbia sporto temą.

Brazilai tiek daug pasaulyje žinomų muzikos žvaigždžių neturi, be to, ir šių metų uždarymo planas bus kiek kitoks.

Tiesa, apie vieną garsų muzikos atlikėją prasitarta, bet, kad ir kaip keista, jis net nėra iš Brazilijos.

Šios savaitės viduryje patvirtinta, kad ceremonijoje savo kūrinį „Carry Me“ su vokaliste Julia Michaels atliks Kygo – šokių muzikos sensacija laikomas 24-erių norvegas, kuris pernai tapo pirmuoju elektroninės muzikos kūrėju, koncertavusiu Nobelio taikos premijos teikimo ceremonijoje. Prieš porą mėnesių ir Vilniuje koncertavęs skandinavas – įdomus olimpiados pasirinkimas. Šią vasarą internete pasipylė pašaipos, kai Europos futbolo čempionato atidarymo ir uždarymo ceremonijose grojo prancūzas Davidas Guetta.

Rankas iškėlęs didžėjus prie pulto – nykus vaizdas televizijos žiūrovams, tad spėliojama, ar Kygo pasirodymas bus pateiktas įdomiau.

„Tai bus svarbiausias mano gyvenimo koncertas“, – pažadėjo artistas. Tiesa, net neslepiama, kad jį į ceremonijos programą įbruko pristatomas naujas tarptautinis olimpinis televizijos kanalas, su kuriuo šis muzikantas ketina nuolat bendradarbiauti.

Visiškai išsirengti neleis

Režisuoti uždarymo ceremoniją, kuri vyks garsiajame Marakanos stadione, patikėta Rosai Magalhaes – scenografijos profesorei, žinomai Rio de Žaneiro karnavalo mokyklos vadovei.

Nesunku atspėti, kad renginiui ji pasirinko būtent karnavalo temą. Stadione bus mėginama atkartoti visame pasaulyje garsaus kasmečio Rio karnavalo, kuriame dalyvauja milijonai žmonių, atmosferą.

Žadama, kad uždarymas labai skirsis nuo atidarymo, kuriame nevengta ir rimtų, pavyzdžiui, gamtosaugos, temų.

Ceremonijoje specialiais numeriais bus pagerbtas prieš šešis dešimtmečius mirusios brazilų aktorės ir šokėjos Carmen Mirandos, taip pat landšafto dizainerio bei ekologijos aktyvisto Roberto Burle Marxo atminimas.

Tiesa, karnavalo tema jau sukėlė pikantiškų klausimų. Mat šiame renginyje Rio visada pasitaiko ir ant važiuojančių platformų šėlstančių visiškai nuogų šokėjų, intymiausias vietas prisidengusių, pavyzdžiui, tik dažų sluoksniu.

Ceremonijos režisierė patikino, kad imsis kompromiso: „Apnuogintų kūnų bus daug, bet visiškai nuogų žmonių nepamatysite.“

Sulaužyti karnavalo tradicijas teks dėl televizijos eterio – kad milžinišką auditoriją galinčiame sudominti renginyje raitytųsi nuogaliai, nepageidauja ir Tarptautinis olimpinis komitetas.

Laukiama futbolo legendos

Ceremonijos pabaigoje olimpinė vėliava bus perduota Tokijo gubernatoriui Yuriko Koike – Japonijos sostinė žaidynes surengs 2020-aisiais.

Bus užgesinta olimpinė ugnis – o štai kas tai padarys, išlieka intriga.

Daugiausia spėliojimų – ar šis vaidmuo nebus skirtas legendiniam brazilų futbolininkui Pelé.

Būtent jis, kaip kalbama užkulisiuose, turėjo įžiebti ugnį olimpiados atidarymo ceremonijoje, bet sušlubavus sveikatai buvo priverstas ją praleisti.

Kol kas nėra neaišku, ar Pelé jau pasveiko ir galės atvykti į Marakanos stadioną, bet internete prieš keletą dienų jis parašė, kad labai pasistengs.

„Šiuo metu tęsiu fizioterapinį gydymą ir esu susitelkęs į mintį, kad prisidėsiu prie jūsų uždarymo šventėje“, – paskelbė futbolo veteranas.

Nubaudė Australijos sportininkus

Dalis olimpiadoje dalyvavusių atletų jau išvyko namo, o likusieji Rio de Žaneire laukiami uždarymo ceremonijoje.

Tiesa, kai kurie prisidirbę sportininkai neturės galimybės dalyvauti šioje šventėje, nors ir bus Brazilijoje.

Tarp tokių – Australijos plaukikai Emma McKeon ir Joshas Palmeris, pažeidę savo šalies delegacijos vidaus taisykles.

Antradienio vakarą jie su kitais sportininkais išėjo pasilinksminti iš olimpinio kaimelio, tačiau vėliau atsiskyrė nuo jų ir negrįžo iki paryčių.

E.McKeon nubausta už tai, kad delegacijos vadovams nepranešė, kur yra. Sutrikusį, piniginę ir mobilųjį telefoną praradusį J.Palmerį naktį mieste rado du verslininkai, jie ir paskambino į Australijos konsulatą.

Sportininkas tikino, kad buvo užpultas vyro su pistoletu, kuris privertė atiduoti telefoną ir dar iš bankomato išimti didelę sumą pinigų. Tiesa, į policiją plaukikas nesikreipė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.