Padedama Skandinavijos specialistų, Palangą formuos grįžusi karta

Ką reiškia miesto viešųjų erdvių kūrimas? Neseniai šia tema Palangoje vyko tarptautinė konferencija. Tai sunkiai suprantama tema, tačiau projekto iniciatoriai, jauniausias Palangos miesto tarybos narys Bronius Vaitkus ir Palangos kultūros centro kultūros vadybininkė Vilija Gečaitė, pasitelkdami ekspertų iš užsienio pagalbą, ją išgvildeno ir jau kuria planus, kurie leis kurortui tapti miestu, palankiu ieškantiems kūrybinių galimybių bei savo potencialo realizavimo.

Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Konferencijos akimirkos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 4, 2016, 1:07 PM, atnaujinta May 11, 2017, 12:22 PM

Projekto autoriai pastebi: Palanga keičiasi, restauruojami, statomi nauji objektai, tačiau kaip tai prisideda prie žmogiškojo kapitalo ilgoje perspektyvoje?


Kartais nenaudojamas, apleistas pastatas gali papasakoti labai įdomią istoriją ir būti stipriu traukos objektu, jei būtų pajungtos šiuolaikinės komunikacijos priemonės bei kūrybiški bendruomenės nariai.

Konferencijoje tik pasitvirtino anksčiau svarstytos mintys, kad miesto augimas prasideda nuo bendruomenės, o ne nuo objektų. Palangoje trūksta vieningumo bei tvarios vizijos, kaip sukurti atmosferą, kad žmonės ką nors veiktų ir sau, ir bendruomenės labui.

Su ekspertais iš užsienio buvo aptartos Palangos miesto perspektyvos ir suformuluotos rekomendacijos miestui vykdant apleistų erdvių atgaivinimą, taip kartu įgalinant ir bendruomenę savęs realizacijai.

Taip pat buvo formuluojamos politinės ir strateginės gairės šiam procesui paskatinti.


Projekto autoriai džiaugiasi – norą bendradarbiauti ir toliau plėtoti strateginį planą pareiškė ekspertai iš Švedijos, Suomijos bei Latvijos. Tarptautinės organizacijos „Trans Europe Halles“ komunikacijos direktorius Jose Luis Rodriguez pateikė rekomendacijas, akcentuodamas bendruomeniškumą, kuris būtinas tarp visų proceso dalyvių – savivaldybės, plėtotojų, vietinių bendruomenių ir kitų suinteresuotų šalių. 


Puikių pavyzdžių – miestų, kurie skatina kūryba ir žmogaus potencialą, toli ieškoti nereikia. Projekto autoriai kartu su ekspertais lankėsi Nidos meno kolonijoje, kuri tik labiau paaštrino klausimą: „Kas su Palanga ne taip, jog tokių iniciatyvų čia neatsiranda?“.

Šiuo metu problema, kad prioritetu laikomas materialusis turtas, o ne vertingiausias šiuolaikinės visuomenės išteklius – žmogiškasis kapitalas.

„Esame karta, kuri studijavo, gyveno bei keliavo po užsienio šalis. Mūsų Palangoje mažuma, kuri supranta miestą ir jo galimybes kitaip. Suvokiame, kad iškomunikuoti viziją bei pasiūlymus, bus ilgas ir alinantis darbas. Tačiau vedami tikslų bei sulaukdami paskatinimo iš Lietuvos bei užsienio ekspertų, įmamės pirmųjų veiksmų“, – sakė V.Gečaitė.

Bronius ir Vilija, padedami ekspertų iš Skandinavijos šalių, šiuo metu kuria tarptautinę projekto darbo grupę. Ieško specialistų, kurių žinios, kūrybiškumas, intelektualumas ir kompetencija leistų sukurti sprendimus, padėsiančius suburti bei auginti bendruomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.