M. Gvildys kviečia į teatralizuotą floristikos meistriškumo pamoką

„Šįkart „Įkvėpimo nakties“ scenoje bus dvigubai daugiau floristų, svarbiuose konkursuose nuskynusių ne tik savo šalies laurus, bet ir sulaukusių pripažinimo Europoje ar net pasaulyje“, – sakė šešioliktą kartą Kaune rengiamo floristų darbų realybės šou-meninių dirbtuvių sumanytojas bei rengėjas Marijus Gvildys.

Šįkart „Įkvėpimo nakties“ scenoje bus dvigubai daugiau floristų, svarbiuose konkursuose nuskynusių ne tik savo šalies laurus, bet ir sulaukusių pripažinimo Europoje ar net pasaulyje.
Šįkart „Įkvėpimo nakties“ scenoje bus dvigubai daugiau floristų, svarbiuose konkursuose nuskynusių ne tik savo šalies laurus, bet ir sulaukusių pripažinimo Europoje ar net pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 11:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:09 PM

Gruodžio 18–osios vakaras Nacionaliniame Kauno dramos teatre bus ypatingas – tūkstančiai gyvų gėlių žiedų, keisčiausios sukurti kompozicijomis reikiamos priemonės ir talentingiausi „žonglieriai“, gebantys visą tai paversti susižavėjimo bei aplodismentų vertais meno kūriniais. „Šio susitikimo rezultatas – teatralizuota floristikos meistriškumo pamoka. Tai unikalus projektas, neturintis analogų nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse. Teatro scena vienam vakarui tampa improvizuota, atvira menininkų dirbtuve, kurioje žiūrovų akivaizdoje gimsta išskirtiniai meno kūriniai“, – apie maždaug pustrečios valandos truksiantį renginį sakė M.Gvildys.

Iki šiol jo pakviesti kolegos „Įkvėpimo naktyje“ temas savo darbams sugalvodavo patys. Šįmet M.Gvildys pasielgė neįprastai – iš anksto paprašė atvykstančiųjų surašyti, kokių priemonių jiems reikės norint sukurti meninę Kalėdų eglutę bei abstraktų floristinį objektą. Pastarąją užduotį „Įkvėpimo nakties“ sumanytojas įvardino kaip ypač sunkią, nes tai – ne kompozicija ir net ne tūris, todėl, norint ją įgyvendinti, reikės nepaprasto išradingumo. Kolegos, anot jo, jau užsisakė įvairiausių medžiagų – nuo gyvų augalų iki organinio stiklo.

Per penkiolika metų projekte sudalyvavo apie 120 meistrų iš įvairių pasaulio šalių. Tai, anot M.Gvildžio, neabejotinai turėjo didžiulę įtaką Lietuvos kontūro atsiradimui Europos floristikos žemėlapyje. Nors svarbiausia „Įkvėpimo nakties“ užduotis – populiarinti floristikos meną, ji vis tiek neprarado pramoginio pobūdžio, kuomet kūriniai yra sukuriami žiūrovų akivaizdoje, juos komentuojant, betarpiškai bendraujant.

„Kūrybinės dirbtuvės tiek jų dalyviams, tiek stebėtojams sukelia neįprastus potyrius. Konkursuose floristai būna apriboti griežtų taisyklių ir, joms nusižengęs nors truputį, iškrenta iš žaidimo arba gauna solidžius baudos taškus. Tuo tarpu „Įkvėpimo naktyje“ nereikia savęs varžyti – derinamos skirtingos technikos, improvizuojama ir rizikuojama!“ – pasakojo M.Gvildys.

Apie kiekvieną floristinio šou dalyvį jis galėtų daug papasakoti, tačiau tik užsimena, jog šįmet scenoje bus galima išvysti savo srities legendą šveicarą Peter Hess, išugdžiusį daugelį mūsų kontinento čempionų. Taip pat – šiuo metu vieną aktualiausių Europos floristų Roman Steinhauer. Pirmą kartą po ilgos pertraukos scenoje pasirodys ir visi keturi renginio įkvepėjai – Marijus Gvildys, Aušra Kažemėkaitė, Natalija Učvatova bei Sergėjus Zereckis.

Kiekvienam iš devynių floristų talkins ir būrys pagalbininkų – patyrusių floristų.

„Skelbdami apie šventę Kaune kviečiame į talką atvykti visus norinčius. Šįmet pagalbininkų bus iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos bei daugelio kitų šalių“, – pasakojo M.Gvildys.

Pirmą kartą pusė „Įkvėpimo naktyje“ gimusių darbų bus demonstruojami M.K.Čiurlionio dailės galerijoje. Juos apžiūrėti bus galima nuo gruodžio 20 d. iki sausio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.