Filmo apžvalga: „Ledynmetis IV: žemynų atsiradimas“

Darželis. Jei kam kiltų abejonių dėl ketvirtojo „Ledynmečio“ lankymo kino teatre, jas išsklaidytų trumputis, maždaug penkių minučių, įžanginis filmukas apie Simpsonų Megės dieną darželyje, po kurio galima užsinorėti bent laikinai grįžti į tą vaikystės rojų — tiesa, veikiausiai ne auklėtojų vaidmenyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ("TV Antena")

Jul 15, 2012, 8:44 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:41 AM

Žvaigždė. Iškart po Megės pasirodo tikroji “Ledynmečio”, kad ir kelintas filmas tai būtų, pažiba — voveriukas ir jo gilė. Šįkart dantingojo padarėlio pastangos paslėpti gilę sukelia nemenką katastrofą visoje Žemėje. Mažas plyšys baigiasi Pangėjos, kadaise buvusio didžiulio vienintelio Žemės žemyno, skilimu į mažesnius atskirus — Afriką, Amerikas, Australiją, Euraziją.

Didžiąją akimirką kasdienei žioplystei prilyginami paprasti, bet genialūs dalykai — voveriuko kritimas iki kieto Žemės branduolio per visus vadovėlinius sluoksnius yra lydimas smagių liftui būdingų dzingtelėjimų, o po šio filmo į mokytojo klausimą, kodėl žirafos ilgas kaklas, yra atsiradęs naujas neginčijamas paaiškinimas.

Skausmas. Išskyrus akivaizdžius pasaulinio masto įvykius, voveriuko kenkėjiška veikla neliko be pasekmių ir Ledynmečio miške. Plyštanti žemė nuo “tautos” atskyrė vieną ledo lytį, ant kurios liko mamutas Manfredas, tinginys Sidas ir kardadantis tigras Diegas. Maniui atsiskyrimas buvo itin skausmingas — žemyne liko jo žmona Elė ir mamutukė Persikutė, apimta paauglystės šišo kuo greičiau susirasti vaikiną.

Kaip ir bet kuris holivudinio filmo tėvas, stovėdamas ant bedugnės krašto, Manis iškilmingai pažada sugrįžti. Vienintelis skirtumas, kad išsiskyrimo akimirką pasileidžia ne dvi rankos, o du straubliai ir tai tik prideda didingo didvyriškumo.

Piratai. Ant bangų blaškomos lyties buvo ir dar viena, daug smagių akimirkų suteikianti keliauninkė, tinginio Sido bedantė, netinkamiausiu laiku vis išlendanti močiutė Vanda, tačiau keliautojams rūpėjo ne juokai. Pakeliui nelaimėlius šiurpina aukščiausios bangos, kraupiai dideli krabai, visuomeninį transportą nusiteikę pakeisti banginiai ir visas piratų laivas, kuriam vadovauja orangutanas kapitonas Gatas, arba paprasčiau — Žarna (mat ilgi jo dantys sugeba pasiekti ir priešo vidurius?).

Kartu su juo — margas nemeiliai nusiteikusių piratų, ruonių, kengūrų, triušių būrys, kuriame Diegas vis dėlto sugeba įžiūrėti meilias galvažudės tigrės, o gal liūtės Širos akis?

Pagalba. Trijų jau gerai pažįstamų herojų būdui naujų ryškių bruožų, deja, neatsirado, bet naujovių ilgesį patenkina amžinos voveriuko kančios ir naujieji personažai.

Orangutanas kapitonas labai panašus į savo balso savininką (originalo kalba jį garsina Peteris Dinklage’as, kresnas ir gauruotas labai žemo ūgio aktorius). Šira originale grėsmingai murkia seksualiosios Jennifer Lopez balsu.

Dar keliauninkai aplanko cypiančių burundukų, iš filosofinės rimties lengvai pereinančių į karingą šėlsmą, respubliką, atranda Homero apdainuotas vylingas efemeriškas sirenas ir nušluosto nosį pačiam Kolumbui — Amerika aiškiai buvo atrasta iki jo.

Pamokos. Ne visada meilei lemta tapti kūnu, ne visada gerieji laimi — dėl akivaizdžios naujienų stokos mamutų kaimenėje filmą ištraukia piratai, bet šeima visada yra saugiausias uostas. Tiesa, vyresni vaikai dykai gauna dvi geografijos pamokas: pirmoji — kas dedasi Žemės gelmėse ir kaip ji skilo, antroji — buvo dinozaurai, nebėra, buvo šalta, dabar šilta, taigi klimato kaita, kuria taip gąsdinami vaikai mokyklose, nėra toks jau baisus dalykas. Kaip nors išgyvensime.

Skaitiklis. 94 nuo pirmojo “Ledynmečio” jau gerokai praskiestos minutės, tačiau fantazijos ir sąmojo stoką atperka trimačiai pokštai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.