Žmogaus-voro vaidmuo A. Garfieldo gyvenimą apvertė aukštyn kojomis

Ištikima Žmogui-vorui auditorija sulaukė naujo režisieriaus Marco Webbo filmo “Nepaprastas Žmogus-voras”. Pagrindinį herojų įkūnija Andrew Garfieldas (28 m.). Aktorius prisipažino, kad šis vaidmuo apvertė jo gyvenimą aukštyn kojomis.

Filmo “Nepaprastas Žmogus-voras” pagrindinį herojų įkūnija Andrew Garfieldas.
Filmo “Nepaprastas Žmogus-voras” pagrindinį herojų įkūnija Andrew Garfieldas.
Daugiau nuotraukų (1)

"TV antena"

Jul 22, 2012, 1:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:05 PM

Aktorius A. Garfieldas tikina esąs uždaras ir mėgstantis gilintis į savo išgyvenimus bei jausmus. Jis nesijaučia laimingas dėl užgriuvusio didžiulio dėmesio.

“Toks viešumas manęs nežavi. Jau seniai supratau, kad noriu būti tiesiog aktorius, netrokštu tapti kino žvaigžde”, — prisipažįsta jis.

Garfieldas antrasis

Kino juostos startas už Atlanto išties įspūdingas — per pirmą savaitgalį filmas surinko net 65 milijonus JAV dolerių (apie 182 mln. Lt). Skaičiuojama, kad pasauliniu mastu naujoji juosta apie Žmogų-vorą jau uždirbo daugiau nei 341,2 mln. JAV dolerių (apie 955 mln. Lt).

Neseniai Amerika žinojo tik vieną Garfieldą — animacinio filmo herojų — didžiulį tingų auksaplaukį katiną. Bet dabar jį užgožė A. Garfieldas, tapęs naujuoju paauglių dievaičio, drovaus superherojaus Supermeno įsikūnijimu.

Kaip ir jo personažas Piteris Parkeris, aktorius yra drovus ir kol kas dar netiki savo jėgomis. Vis dėlto stebuklingojo voratinklio burtai jau pradėjo veikti: žiniasklaida vadina A. Garfieldą ateities žvaigžde, o jo mergina tapo Žmogaus-voro draugė — aktorė Emma Stone (23 m.).

Netikėtas pasirinkimas

“Kuo daugiau galios, juo didesnė atsakomybė”, — sako Piterio Parkerio dėdė Benas (aktorius Martinas Sheenas). Kalbant apie aktorių A. Garfieldą, kuris vaidina Žmogų-vorą, ši taisyklė apsiverčia aukštyn kojomis.

Po populiarios režisieriaus Samo Raimi trilogijos, kur pagrindinis vaidmuo buvo patikėtas Tobey Maguire’ui, ketvirtosios serijos idėją ir dar su visiškai nauju aktoriumi daugelis sutiko skeptiškai.

Garsiai ištartą kiekvieno pretendento pavardę komiksų gerbėjai išjuokdavo. Joshas Hutchersonas? Mielas vaikinukas, bet juk jis — smulkmė! Josephas Gordonas-Lewittas? Per senas — jam 30! Zacas Efronas? Pernelyg dailus. Tayloras Lautneris iš “Saulėlydžio”? Jam geriau neatverti burnos. Robertas Pattinsonas? Dar pasiūlykite Danielį Radcliffe’ą! Ak, ir jį jau bandė...

Kai buvo paskelbta, kam atiteko vaidmuo, niekas nesijuokė, visi didžiai nustebo. Garfieldas — na, pavardė kaip katino iš animacinio filmo. Britų aktorius? Kažkur girdėtas... Bet ar nebuvo galima pasirinkti ko nors įžymesnio?

Vis dėlto “Nepaprasto Žmogaus-voro” režisierius M. Webbas žinojo, ką daro: jis parinko aktorių, kuris su savo herojumi turėjo nueiti visą kelią — nuo paprasto vaikino iki pasaulio įžymybės.

“Andrew — inteligentiškumo, žemiško gyvenimo ir jausmingumo derinys. Patikėkite, pamilsite ir šį Piterį Parkerį”, — sakė M.Webbas.

Auklėtojos ir trenerio sūnus

A.Garfieldas — 183 cm ūgio lieknas vaikinas neklusnių vešlių plaukų šukuosena. Pirma recenzija apie A.Garfieldo vaidmenį prasidėjo maždaug taip: “Kas per plaukai ir antakiai! Vaikinas atrodo kaip neandertalietis!” Tad nieko keista, kad Andrew nemėgsta skaityti straipsnių apie save.

Pagal gimimo vietą A.Russellas Garfieldas — kalifornietis, pagal auklėjimą ir gyvenamąją vietą — britas. Šeima persikėlė gyventi į Londono priemiestį, kai Andrew buvo treji. Toks buvo jo motinos, kilusios iš Esekso, noras.

Andrew tėvai neturėjo nieko bendra su menu. Tėvas dirbo plaukimo treneriu, motina — pradinės mokyklos auklėtoja.

Jie turėjo nedidelę interjero dizaino bendrovę, bet jos nesugebėjo išsaugoti.

Tapo puikiu gimnastu

Andrew ir jo vyresniojo brolio vaikystė buvo laiminga — berniukai net mokėsi privačioje mokykloje. Vienintelis Andrew rūpestis — jo nuolatinė konkurencija su broliu.

“Jis buvo toks teigiamas, idealus visais atžvilgiais. Visada jaučiausi jo šešėlyje ir stengiausi kuo nors pranokti”, — prisipažįsta Andrew.

Priminsime, kad aktoriaus herojus Piteris Parkeris neturėjo nei brolių, nei seserų, bet ir jis visada jautėsi esąs geresnio ir labiau aprūpinto draugo šešėlyje.

Kai A. Garfieldo tėvas pradėjo treniruoti Didžiosios Britanijos jaunimo rinktinę, jo socialinis statusas pakilo.

Įvertinęs puikius jaunesniojo sūnaus sportininko duomenis, tėvas nusiuntė jį į gimnastikos salę.

“Iš pradžių šio sporto nekenčiau, bet paskui paaiškėjo, kad esu geras gimnastas. Būdamas 12-os užėmiau trečią vietą Didžiosios Britanijos čempionate! Ir tikrai būčiau iškovojęs pirmą, jei ne trauma. Tiesiog nesėkmingai nukritau”, — prisimena A. Garfieldas.

Dievina Holivudo kiną

Mintis nuvesti sūnų į dramos būrelį šovė motinai. Ir Andrew užsidegė aktoryste: būdamas 15-os sukūrė pirmą vaidmenį — įkūnijo storulį Semą filmų apie gangsterius “Bagsis Malounas” parodijoje. Neaišku, kiek pagalvių Andrew susikišo po marškiniais, kad bent kiek būtų panašus į dručkį.

Vienus vaidmenis keitė kiti (beje, jis įkūnijo ir Romeo), bet didžiausia vaikino svajonė buvo kinas.

Nors Andrew iki kaulų smegenų yra britas, jam nuoširdžiai patinka didieji Holivudo filmai, tokie kaip “Taksistas”, klasikiniai vesternai, “Karatė vaikis” ir trilogija “Atgal į ateitį”.

“Žaviuosi amerikiečių kinu — aš su juo užaugau. Ir amerikiečių aktorius laikau geriausiais iš geriausių — pradedant Alu Pacino, Tomu Hanksu ir baigiant Danieliu Day-Lewisu”, — sako A. Garfieldas.

Amerikietiškoji svajonė

Andrew neilgai teko laukti kvietimo į Holivudą. Jį pastebėjo garsusis Robertas Redfordas ir davė vaidmenį dramoje “Ramūs tarp vilkų”. Vis dėlto vykdamas į atranką Andrew nesitikėjo, kad jam nusišypsos laimė. Juk pagal scenarijų reikėjo suvaidinti sėkmės lydimą amerikiečių studentą — išpūstais raumenimis, įdegusį saulėje ir pasitikintį savimi. Trumpai tariant, reklamos veidą.

Kai R. Redfordui pasakė, kad Andrew iš 24 savo gyvenimo metų 21 praleido Didžiojoje Britanijoje, aktoriaus sėkmė pakibo ant plauko.

“Man nereikia brito, man reikalingas tipiškas amerikietis vaikinas!” — šaukė režisierius.

Andrew leido priešais kamerą suvaidinti tik vieną sceną. Tai jis atliko puikiai.

Pateko į aktorių rojų

Vėliau įvykiai klostėsi lyg stebuklingame sapne. “Ramius tarp vilkų” R.Redfordas filmavo savo rančoje Kalifornijos slėnyje. Ten gyveno visi juostoje vaidinantys aktoriai. Tarp jų buvo Meryl Streep ir Tomas Cruise’as. Bet režisierius vienodai elgėsi tiek su žvaigždėmis, tiek su naujokais. Visi, kam prireikdavo, skraidė privačiu R.Redfordo lėktuvu ir važinėdavo prabangiuoju “Porsche”.

“Tai buvo geriau nei Disneilendas! Tikras rojus aktoriams!” — prisimena A.Garfieldas.

“Ramių tarp vilkų” premjera įvyko 2007 metais ir A.Garfieldą, sublizgėjusį tarp Holivudo žvaigždžių, pastebėjo. Andrew atiteko nedidelis vaidmuo filme “Karalienės sesuo”, o didysis Terry Gilliamas jį pakvietė į keistą kino juostą pavadinimu “Daktaro Parnaso fantazariumas”.

“Facebook” baugina

Andrew nemėgsta ir nemoka persilaužti, todėl galima drąsiai sakyti, kad kiekvienas vaidmuo — jo “aš” atspindys. Nesvarbu, ar tai būtų geraširdis Tomis iš dramos “Neleisk man išeiti”, ar naivusis Eduardas Severinas iš “Socialinio tinklo”.

Beje, Eduardas Davido Fincherio filme vienintelis iš “Facebook” kūrėjų sukelia simpatiją ir net gailestį.

Vaidindamas geriausią filmo herojaus Marko Zuckerbergo (Jesse’is Eisenbergas) draugą Andrew išties jautė, kad Jesse’is — jo geriausias draugas.

Šis jausmas buvo abipusis — vaikinai ir dabar neišskiriami. Bet visais kitais požiūriais “Socialinio tinklo” pasaulis buvo visiškai svetimas Andrew.

“Žinoma, esu “Facebook”, bet ne savo pavarde ir ne taip dažnai. Ir dar man nepatinka “dauginti” draugus. Esu pernelyg bailus ir iškart pradedu manyti, kad su šiais draugais galiu susidurti tradicinėse žiniasklaidos priemonėse, o to man visai nereikia”, — prisipažįsta Andrew.

Liguistai drovisi merginų

Andrew ilgai negalėjo patikėti, kad būtent jis pasirinktas Piterio Parkerio vaidmeniui. Dar daugelį naktų po oficialaus “Nepaprasto Žmogaus-voro” kūrėjų sprendimo vaikinas negalėjo užmigti ir nuolat save ramino: “Susidorosiu, susidorosiu.”

Ir užgriuvus pasaulinei šlovei aktorius lieka ištikimas Londonui. Žinoma, Kalifornijoje — puikus klimatas, bet jam kur kas labiau nei banglentė patinka snieglentė. Andrew nėra futbolo aistruolis, bet dievina anglų serialus.

Andrew mergina — tipiška kalifornietiška blondinė, jis priverstas blaškytis tarp dviejų šalių.

Beje, A.Garfieldas, kaip ir jo herojus Piteris Parkeris, su silpnąja lytimi visada turėjo nedidelių problemų, nors vaidino su gražuolėmis Scarlett Johansson (“Karalienės sesuo”) ir Keira Knightley (“Neleisk man išeiti”). A.Garfieldas — liguistai drovus ir, jei mergina nežengs pirmo žingsnio, nieko nebus.

Pirmąjį žingsnį Andrew link kadaise žengė nelabai žinoma amerikiečių aktorė ir gera garsiosios atlikėjos Katy Perry draugė Shannon Woodward.

Su ja aktorius gyveno trejus metus. Pora išsiskyrė tik prieš kelis mėnesius, nes Andrew rado naują meilę. Pradžioje, kaip to reikalavo jo vaidmuo, įsimylėjo savo partnerę Gven iš “Nepaprasto Žmogaus-voro”, o paskui ir gyvenime.

Mylimoji — kine ir gyvenime

E. Stone — puiki aktorė, gražuolė. Abu jie turi daug ką bendra. Pavyzdžiui, kimų, gergždžiantį, tarsi prarūkytą balsą ir nesėkmingą atsitikimą gimnastikos salėje.

“Mano herojus mėgina priprasti prie minties, kad turi galią, talentą ir daug ką sugeba”, — sakė A. Garfieldas apie savo herojų Piterį Parkerį.

Bet atrodo, kad aktorius kalba apie save: A. Garfieldas tikrai daug ką sugeba. Jis parodys, kaip reikia laipioti po dangoraižius, gelbėti pasaulį ir bučiuoti merginas.

■ “Vidinis balsas mane nuolat moko, kaip nesusigundyti pinigais, netikėta šlove ar statusu. Todėl niekuomet nevaidinsiu tokiuose filmuose kaip “Amerikietiškas pyragas VII”, — sako A.Garfieldas.

■ “Mano namai — Londone, mano mergina — Los Andžele. Turiu dvi pilietybes. Galiu gyventi ir ten, ir ten, bet man patinka bent šiek tiek pasijusti klajokliu”, — tvirtina A.Garfieldas.

■ “Kiekvieną naktį vienas mano vidinis balsas tvirtina: “Tobey Maguire’as — genijus! O kas tu toks?” Antrasis pirmajam atkerta: “Vis tiek kas nors atliks šį fantastišką vaidmenį, o tu tapsi senu storu barzdyla ir iki gyvenimo pabaigos gailėsies, kad buvai bailys”, — pasakojo A.Garfieldas apie savo dvejones.

■ Kai buvo patvirtinta, kad A.Garfieldas gavo Piterio Parkerio vaidmenį, internete pasklido vaizdai iš J.Hutchersono pasirodymo atrankoje. Vis dėlto A.Garfieldas sugebėjo aplenkti taip nerealiai skraidžiusį kolegą.

■ Režisierius M.Webbas aiškiai žinojo, kas gali pakeisti T.Maguire’ą. “Nepaprasto Žmogaus-voro” kūrėjai ieškojo aktoriaus, kuris priverstų žiūrovus ir juoktis, ir verkti. A.Garfieldas atitiko abu šiuos reikalavimus.

■ Iki persikeldamas į Holivudą, A.Garfieldas išgarsėjo kaip teatro aktorius: jis pelnė tris teatro premijas, tarp jų — prestižinę “Men Theatre Award”.

“Nepaprastas Žmogus-voras” (The Amazing Spider-Man). Fantastikos nuotykių. JAV, 2012 m. Režisierius Marcas Webbas. Vaidina Andrew Garfieldas, Emma Stone, Rhysas Ifansas, Martinas Sheenas, Denisas Leary.

imdb.com lankytojų vertinimas - 7,7 balo iš 10

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.