Filmo recenzija. „Kartu iki pasaulio pabaigos“

Pabaiga. Puikus danų režisierius Larsas von Trieras „Melancholijoje“ parodė šiurpų pasaulio pabaigos laukimą, nors veikiausiai meninių idėjų turėjo kokių tik nori, išskyrus gąsdinimą majų kalendoriaus pranašystėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ("TV Antena")

Sep 8, 2012, 5:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:23 PM

Iš ko įkvėpimo sėmėsi režisierė Lorene Scafaria, ar iš majų, ar iš danų genijaus, nežinia, bet rezultatas keistas ir pusiau holivudinis — pasaulio pabaiga neišvengiama, bet šuniukas irgi bus išgelbėtas. Tiesa, laikinai.

Pranešimas. Dodžas ir Linda (komikas Steve’as Carellas ir tikra aktoriaus žmona Nancy Carell) sėdi automobilyje ir žvelgdami tuščiomis akimis klausosi pranešimo, kad į Žemę skriejančio asteroido, poetiškai pavadinto „Matilda“, nebesustabdysi. Kadangi čia ne „Armagedonas“ su Bruce’u Willisu, tai paskutinė planetos gyventojų misija susprogdinti asteroidą žlugo. Žemei liko trys savaitės. Linda iššoka iš automobilio ir dingsta — bent jau kelias likusias savaites ji praleis su meilužiu. Radijas dainomis transliuoja romantiškas jaunuolių ateities svajones.

Neviltis. Režisierė per daug nešiurpina, nors ašaromis būtų galima paskandinti visą kino teatrą, nes kiekvienas parodytas žavus pyplys nebeužaugs, kiekviena pilvota nėštukė nebepagimdys, o jei spės, tai tik tam, kad tuoj žūtų. Kas tiki išsigelbėjimu ir lenda į slėptuves, kas samdosi žudiką vien tam, kad nežinotų savo mirties dienos.

Kiti puola pas mylimus ir artimus žmones, kad galą gautų tarp saviškių.

Žinios apie artėjantį asteroidą perduodamos radijo pranešimais, kuriuos lydi meistriškai parinktos dainos. Dodžas, paprastas draudimo agentas, dar pabando parduoti draudimo polisą „ir nuo pasaulio pabaigos, bet už papildomą mokestį“.

Pažintis. Deja, tai ne L.von Triero, o Holivudo produktas, nors ir skirtas ne visai masėms. Po keistokos niūriai ironiškos pradžios juosta pradeda vingiuoti pažįstamais takeliais. Susisiekimas lėktuvais greitai nutraukiamas — tai filmo kūrėjams leidžia suvesti žmones, kurie šiaip vienas į kitą net nežiūrėtų.

Pabėgus žmonai Dodžas suvokia, kad niekas jo niekada nemylėjo. Ant laiptų verkianti kaimynė lieja sielvartą staiga suvokusi, kad tąsosi su netikusiais vaikinais, tokiais kaip Ovenas (Adrianas Brody). Be to, jai liūdna mirti toli nuo artimųjų.

Anglę Penę vaidina Keira Knightley, kuri nuo „Pavojingo metodo“ dar nesiliovė šiepti dantų, bet čia jos konvulsijos skirtos vinilo plokštelių kolekcijai, kurios jos herojė negali palikti net mirties valandą. Laimė, abiejų nelaimėlių interesai sutampa.

Kelionė. Romantinėje komedijoje susitikusios priešingybės (šįkart jis — geras ir negražus, ji — paika, bet graži) turi įveikti sunkų išbandymų kelią, kad pagaliau galėtų laimingai gyventi kartu (šįkart, tiesa, trumpokai). Tas kelias yra visiškai tikras.

Nepaisydamas draugų raginimų linksmai praleisti paskutines dienas, nes alkoholis liejasi upėmis, heroinas trykšta fontanais, o moterys gulasi su kiekvienu pasitaikiusiu nesisaugodamos ir neklausinėdamos apie ateitį, Stivas su Pene iškeliauja.

Ji jam padės surasti jaunystės meilę, su kuria jis norėtų sulaukti katastrofos, jis jai — pasiekti artimuosius. Kartu su herojais žiūrovai sprunka nuo maištininkų ir plėšikų, aplanko masines krikšto maudynes, karių stovyklas, kurių gyventojai pasiryžę išlikti kartu su žiurkėmis ir tarakonais, uolius policininkus, kurie stabdo už pažeidimus, nepaisydami visiems bendro liūdno likimo. Tvarka turi būti tvarka.

Pasirinkimas. S. Carellas tokiam vaidmeniui tinka idealiai — nėra abejonių, kad tam pilkam žmogeliui viena kita tragedija nėra jokia naujiena. It šlapiu maišu trenktas, jis pirmoje, ironiškesnėje, filmo dalyje atrodė tikrai neprastai.

Antrojoje, kurioje visomis išgalėmis kalama mintis, kad baisiau už pasaulio pabaigą yra mirti vienišam ir niekieno nemylimam, S. Carellui tenka vaidinti. Tačiau epizodas, esą Stivas galėtų būti laimingas su K.Knightley heroje, neįtikina. Vis dėlto sunku įsijausti, kai juostos kūrėjai patys nėra tikri, ar čia reikia juoktis, ar verkti.

Simpatija. Vienas šios romantinės komedijos personažas turėtų pelnyti visų simpatijas — Dodžo valytoja Elsa (Tonita Castro). Moteris labai nusimena išgirdusi, kad valytojos paslaugų daugiau nereikės, ir nuoširdžiai apsidžiaugia, kai pasigailėjęs Dodžas ją vėl priima.

Gal ji nieko nežino apie gresiančią katastrofą, o gal nugyveno teisuolės gyvenimą ir jokių sąžinės priekaištų sau ar pretenzijų likimui paprasčiausiai neturi.

Skaitiklis. 101 minutė apie tai, kad retkarčiais reikia sustoti ir įvertinti savo gyvenimą. Asteroido, majų kalendoriaus ar euro krizės laukti nebūtina.

Romantinėje komedijoje susitikę Penė (K. Knightley) ir Dodžas (S. Carellas) laimingi bus neilgai — po trijų savaičių laukia pasaulio pabaiga.

Kartu iki pasaulio pabaigos“. Romantinė komedija. JAV, 2012 m. Režisierė Lorene Scafaria. Vaidina Steve’as Carellas, Keira Knightley, Connie Britton, Adamas Brody.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.