Venecijos kino festivalyje Aukso liūtą gavęs režisierius užtraukė liaudišką dainą

Venecijos kino festivalyje pagrindinį apdovanojimą pelnęs ekscentriškasis Pietų Korėjos režisierius Ki-dukas Kimas (51 m.) per apdovanojimų teikimo ceremoniją scenoje užtraukė liaudišką dainą. Taip jis džiaugėsi gavęs Aukso liūtą už savo niūrų pasakojimą apie moralę — dramą „Pieta“.

Daugiau nuotraukų (1)

"TV Antena"

Sep 16, 2012, 2:42 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:09 PM

Geriausio aktoriaus apdovanojimas atiteko Holivudo aktoriams Joaquinui Phoenixui (37 m.) ir Philipui Seymourui Hoffmanui (45 m.) už jų darbą Paulo Thomo Andersono (nuotr. apačioje) dramoje „Mokytojas“.

42 m. režisierius P. Th. Andersonas pelnė geriausio režisieriaus Sidabro liūtą.

J. Phoenixas jo filme vaidina Antrojo pasaulinio karo veteraną alkoholiką, kuris tampa charizmatiško Ph. S. Hoffmano, vaidinančio naujojo judėjimo lyderį, mokiniu. Juostos veiksmas vyksta 6-ajame dešimtmetyje.

Ph. S. Hoffmano vaidmuo grindžiamas Scientologijos bažnyčios įkūrėjo L. Rono Hubbardo biografija.

Kadangi J. Phoenixas ir P.Th.Andersonas į apdovanojimų ceremoniją neatvyko, prizus atsiėmė netvarkingai atrodantis Ph.S.Hoffmanas. Jis sakė ką tik išlipęs iš lėktuvo.

„Joaquinas Phoenixas šiame filme yra gyvybinė jėga ir aš tam tikra prasme filme tuo naudojausi... Tai buvo kažkas nesutramdoma“, — sakė Ph. S. Hoffmanas.

Priimdamas P. Th. Andersono apdovanojimą jis pasakė: „Pasirodo, jis yra vienas geriausių kino kūrėjų pasaulyje. Bet aš manau, kad jis — pats geriausias.“

Režisierius Ki-dukas Kimas, kurio asmenybė nė kiek neprimena jo filmų veikėjų tamsos, nuo scenos dėkodamas vertinimo komisijai sudainavo korėjiečių liaudies dainą „Arirang“.

Auksinį liūtą laimėjusiame jo filme „Pieta“ pasakojama apie žiaurų skolų išmušinėtoją, šmižinėjantį po rekonstruojamo Seulo rajono gatveles ir dirbtuves, kurios bankrutuoja užleisdamos vietą dangoraižiams.

Iškrypusio veikėjo gyvenime atsiranda paslaptinga moteris, kuri sakosi esanti jo motina. Filmo herojus mėgina keistis, bet iki pat pabaigos žiūrovai priversti abejoti, ar toks žmogus gali išsigelbėti.

Režisierius sakė savo filmu norėjęs pasmerkti „ekstremalų kapitalizmą“ ir pridūrė, kad jame trečias pagrindinis veikėjas yra pinigai.

Filmo pavadinimą įkvėpė garsioji Michelangelo „Pieta“ — Vatikane esanti skulptūra, kuri vaizduoja Mergelę Mariją, laikančią ant kelių mirusį savo sūnų Jėzų Kristų.

„Dukart buvau Vatikane pasigrožėti šiuo Michelangelo šedevru. Šis apkabinimas lydėjo mane daug metų. Man tai — visos žmonijos apkabinimas“, — sakė režisierius.

Ki-dukas Kimas nėra naujokas Venecijos kino festivalyje. 2004 m. jis čia laimėjo geriausio režisieriaus apdovanojimą už filmą „Tušti namai“.

Skolų išmušinėtoją „Pietoje“ itin įtikinamai suvaidino Jung-jinas Lee, o paslaptingą moterį įtaigiai įkūnijo aktorė Min-soo Cho.

Jung-jinas Lee kalbėjo apie nuogąstavimus, kurie apniko nusprendus imtis šio vaidmens: „Truputį bijojau, nes jis dirba tamsiai, sunkiai, bet viskas ėjosi labai gerai. Manęs buvo paprašyta vaidinti ne gražias, o tikras scenas.“

Jung-jino Lee personažą jo aukos dažnai lygina su pragaro pasiuntiniu. Jis sudaro siaubingą faustišką sutartį — supančioja amatininkus, kurie negali padengti savo skolų, siekdamas pasipelnyti iš jų draudimo sutarties, kurią šie priversti gauti.

Prancūzų režisierius 57 m. Olivier Assayas apdovanotas už geriausią scenarijų. Jo filmas „Kažkas ore“ pasakoja apie politiškai aktyvių jaunuolių grupę 8-ojo dešimtmečio pradžios Prancūzijoje.

Venecija šiemet nesulaukė ryškiausių žvaigždžių — Angelinos Jolie, Brado Pitto ar George’o Clooney. Užtat į seniausią pasaulio kino festivalį atvyko būrys jaunųjų kino pažibų, tarp jų — Zacas Efronas (24 m.) ir Shia LaBeoufas (26 m.). Taip pat tarp jaunųjų Holivudo žvaigždžių — 24 m. aktorė Vanessa Hudgens. Ji pasirodė filmo „Pavasario atostogos“ premjeroje.

Geriausios kylančios žvaigždės apdovanojimas atiteko Fabrizio Falco už vaidmenis dviejuose italų filmuose: Marco Bellocchio dramoje „Miegančioji gražuolė“ ir Daniele Ciprď „Tai padarė sūnus“.

Vertinimo komisija taip pat įteikė specialų prizą austrų režisieriaus Ulricho Seidlio (59 m.) prieštaringai vertinamam filmui „Rojus: tikėjimas“, pasakojančiam apie moterį, kurios katalikiškas tikėjimas virsta seksualiniu apsėdimu.

Geriausios aktorės apdovanojimą atsiėmė Hadas Yaron, kuri įkūnijo trapią, jausmingą moterimi virstančią merginą Tel Avivo hasidų ortodoksų bendruomenėje, apie kurią pasakoja Izraelio režisierės Ramos Burshtein drama „Užpildyti tuštumą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.