Filmo recenzija: filmas visai šeimai “Paranormanas”

Pionierius. Kino studija “Laika” (ta pati, kuri sukūrė nuostabaus grožio animacinę “Koralainą”) į ekranus paleido dar vieną labai įdomų darbą. Šįkart filmas nudžiugins vaiduoklių ir zombių gerbėjus. Taip, taip, sunku patikėti, bet šiame vaikams skirtame filme siūbuoja ir šleivoja patys tikriausi zombiai, lig šiol sulaukdavę bent paauglių dėmesio.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ("TV antena")

Oct 14, 2012, 3:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:05 AM

Nepritapėlis. Pagrindinis filmo herojus yra berniukas Normanas — tarsi iš nuolatinio siaubo piestu stovinčia plauku kauge, į Brežnevo panašiais antakiais ir veržlės formos daugiakampio akimis.

Jam didžiausią siaubą kelia ne zombiai ir vaiduokliai. Filmus apie juos vaikas mėgsta žiūrėti kartu su praėjusiais metais mirusia ir žalsvame debesėlyje panirusia, bet virbalais uoliai tebesidarbuojančia močiute (kam nors juk reikia vaiką prižiūrėti).

Baisiausia berniukui tai, kad jis niekur nepritampa. Pilvūzas tėvas ir užpakalinga motina netiki, kad močiutės dvasia vaiką auklėja geriau už juos. Normano sesuo Kortnė gyvena Barbės gyvenimą. Geriausias jo draugas — raudonplaukis storulis Nilas. Prieš tokį klaikų gyvenimą nublanksta bet kokie zombiai.

Draugai. Juostos kūrėjai Normanui suteikė galybę herojams nebūdingų bruožų: jis paniuręs, tylus, dantų be reikalo nešiepiantis vaikas. Mokyklos tokių pilnos, bet tikimybė, kad jie bus populiarūs (ko slapčia visi baisiausiai trokšta), beveik lygi nuliui.

Juos persekioja tokie mokyklos mušeikos kaip Alvinas. Jų nemyli kraupiai storos tamstos mokytojos. Jų nepastebi gražios mergaitės. Su jais nedraugauja iki karikatūros išpuikinti tokie mokyklos gražuoliai kaip sportininkas Mičas. Jie gyvena kaip pusiau matomi vaiduokliai.

Tad nieko nuostabaus, kad zombiai keliasi iš kapų su jais draugauti — vienas kitą jie supranta.

Prakeiksmas. Normanas vargsta gražiame Naujosios Anglijos miestelyje, kur senais laikais vyko raganų teismai, o dabar pardavinėjami marškinėliai su raganomis. Negyvėliai miestui yra tik pragyvenimo šaltinis, tad nieko keista, kad berniuko naktinis šviestuvas primena išvarvėjusias smegenis, o ant tapetų rikiuojasi kaukolės.

Tikrasis baisumas prasideda, kai Normano dėdė Prendergastas iškloja šiurpų perspėjimą: viena senovėje nukankinta jaunutė ragana siunčia armiją zombių užgrobti viso miestelio. Normanas vienintelis gali juos sulaikyti ištardamas specialų užkeikimą.

Siautulys. Prasidėjęs fantastiška scena tualete, kai besivyniojantis tualetinis popierius virsta šiurpiais šešėliais ir vaiduokliais, karas dėl miestelio išgelbėjimo persimeta į kapines. Ten, kur iš kapų kyla kadaise raganą nuteisę septyni teisėjai zombiai, pakeliui kartais pametantys vieną kitą galvą ar galūnę, bet su zombišku uolumu susirankiojantys padargus ir puolantys toliau.

Prisikėlusi ragana per dangų vyniojasi atlasiniais spalvingais kaspinais. Debesys raitosi į pabaisas plastiškai, tarsi lietųsi skirtingų spalvų dažai.

Užkratas. Pirma toptelėjusi mintis — vaikams bus per baisu. Mažiausių vestis į filmą nerekomenduotina. Bet ilgasnukiai kapliadančiai, karpuoti ir snargliuoti zombiai yra gana draugiški ir švarūs — kaulais nešiukšlina.

Šakėmis ginkluoti miestelio gyventojai, stoję į lemiamą kovą su raganos prakeiksmu, kartais atrodo net baisesni.

Galima sakyti, kad kompiuteris atliko ne daugiau kaip pusę darbo. Mat animatorių sukurtos ištįsusios lėlės net iš ekrano šviečia nuoširdžiu rankų darbu, o sužmoginti zombiai dažniau šiurpulingai maklinėja, negu daro žalą.

Gerai pagalvojus, zombiai — irgi žmonės. O tėvai tegul sprendžia, kas baisiau: ar vienas kitas žalias varvanosis, ar šaudymasis namie prie kompiuterio.

Skaitiklis. 92 minutės, po kurių šeimoje vietos atsiranda ir amžinatilsį močiutei. Vaiduoklis daug vietos neužima.

Paranormanas” (Paranorman). Animacinis. JAV, 2012 m. Režisieriai Samas Fellas ir Chrisas Butleris. Įgarsino Kodi Smitas-McPhee, Tuckeris Albrizzi, Anna Kendrick, Casey Affleckas, Christopheris Mintzas-Plasse’as, Bernardas Hillas, Jodelle Ferland, Johnas Goodmanas.

7,5 balo iš 10 (imdb.com lankytojų vertinimas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.