Į jubiliejinės „Scanoramos“ atidarymą rinkosi kviestinis kino ir teatro elitas

Turbūt ne vieno kino mylėtojo kalendoriuje lapkričio 8-oji apibraukta raudona spalva. Ilgai lauktas ketvirtadienis pagaliau atėjo – sostinės „Vingio“ kino teatre prasidėjo jubiliejinis, jau dešimtasis, Europos šalių kino forumas „Scanorama“.

Į festivalio "Scanorama" atidarymą rinkosi kviestiniai svečiai.<br>T. Bauras
Į festivalio "Scanorama" atidarymą rinkosi kviestiniai svečiai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Nov 9, 2012, 1:12 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:43 PM

Išskirtinis dėmesys „kitokiam“ kinui ir skirtingų šalių kultūroms bei kino tradicijoms per dešimt festivalio metų spėjo įtraukti ir sudominti ne vieną filmų mėgėją. Kaip dar anksčiau „Lietuvos rytui“ yra sakiusi festivalio vadovė Gražina Arlickaitė, „Scanorama“ – didžiausias ir bene labiausiai laukiamas rudeninis kino festivalis, į kurį renkasi visi nekomercinio kino mylėtojai.

Kaip ir kiekvienais metais, į iškilmingą festivalio atidarymo ceremoniją rinkosi ryškiausios Lietuvos kino, teatro, muzikos, literatūros ir pramogų pasaulio asmenybės, taip pat atvyko nemažai svečių iš užsienio. Kiekvienas jų galėjo nusifotografuoti prie specialios, 10-ajai „Scanoramai“ skirtos, sienelės, pasivaišinti ir pasiklausyti gyvai atliekamos muzikos.

Vakaro staigmena tapo choreografo Deniso Kolomyckio parengta šokių programa drauge su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro šokėjais. Spalvingas šiuolaikiškas ir modernus pasirodymas susirinkusius svečius privertė aikčioti iš susižavėjimo. Šokėjų kostiumai kiek priminė gerai žinomos islandų atlikėjos Bjork sceninį įvaizdį.

Renginio organizatorė G. Arlickaitė pasidžiaugė festivalio sėkme bei padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio, jau dešimtus metus organizuojamo, renginio. „Scanoramai“ talkina gausus savanorių būrys iš Lietuvos ir Jungtinės Karalystės.

Pasveikinti festivalio organizatorės atvyko ir „Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis. „Lapkritis - depresijos metas, o prieš depresiją visuomet būna „Scanorama“. Ačiū, Gražina, kad jau dešimt metų mums padedate ją išvaryti“, - juokėsi jis.

D. Beržinis taip pat prisiminė savo pirmąjį, prieš 15 metų vykusį, vizitą su festivalio organizatore, kai jie susitiko lėktuve, keliaudami į Stokholmą. Tuomet buvę konkurentai jie pasišnekėjo apie naujas idėjas, iš kurių po penkerių metų gimė pirmoji „Scanorama“.

Šiemet festivalio atidarymo filmu buvo pasirinkta komiška islandų režisieriaus Hafsteinno Gunnaro Sigurdssono juosta „Bet kuriuo keliu“, kurią pristatė pats, specialiai iš Islandijos atvykęs, jos kūrėjas ir aktorius Hilmaras Gudjonssonas.

Islandija pasirinkta ne šiaip sau - taip norėta pagerbti šią šalį, kuri pirmoji pripažino Lietuvos Nepriklausomybę.

Režisierius džiaugėsi sulaukęs galimybės pristatyti savo filmą Lietuvoje ir užsiminė, kad nepaisant tuo metu Islandijoje vykusių finansinių sunkumų, jam pavyko pastatyti filmą net ir „einant bet kuriuo keliu“.

Jubiliejiniam festivaliui organizatoriai skyrė ypatingą dėmesį. Šiemet „Scanoramoje“ netrūks jau tarptautinį pripažinimą spėjusių gauti filmų, retrospektyvų, taip pat nusimato konkursinė programa.

Festivalio organizatoriai nemažą dėmesį skirs ir premjeriniams lietuviškiems filmams, iš kurių penki geriausieji varžysis dėl geriausio lietuviško ir geriausio Baltijos filmų apdovanojimų.

Kaip ir kiekvienais metais festivalio metu vyks koprodukcijos forumas „SCAkryptys“, kuriame didžiausias dėmesys bus skirtas bendradarbiavimui tarp Baltijos šalių ir Jungtinės Karalystės.

„Scanorama“ lapkričio 8–18 d. vyks Vilniaus kino centruose „Forum Cinemas Vingis“ ir „Skalvija“, vėliau, lapkričio 15–25 d., persikels į Kauną, lapkričio 22–25 d. programos pristatytus filmus galės išvysti Klaipėdos, o lapkričio 24–25 d. – Šiaulių žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.