Naujoje televizijos laidoje publika galės nušvilpti nepatikusius kalbėtojus

Studijoje susirinkusi publika galės nušvilpti nepatikusį kalbėtoją. Tokia tvarka galios naujoje laidoje „Tautos aikštė. Nacionaliniai debatai“ (LRT televizija). O jos vedėjas Andrius Tapinas (35 m.) nuo šiol konkuruos su savo žmona Rasa, kuri diskusijų laidas veda LNK.

A. Tapinas<br>R. Neverbickas
A. Tapinas<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Nov 10, 2012, 10:29 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:20 PM

— Kokia tai bus laida?

— Tai klasikiniai debatai, kurie visiškai nesusiję su Seimo rinkimais, kaip pas mus dažniausiai įprasta manyti. Mat debatų laidos dažniausiai atsiranda prieš rinkimus. Jei reikėtų apibūdinti dviem žodžiais, tai visuomeniniai debatai.

— Vadinasi, temos bus pačios įvairiausios?

— Tai ne politinė, bet visuomenės aktualijų laida. Vieną dieną su visuomenės atstovais kalbėsimės apie koalicijos problemas, kitą — apie korupciją ir skaidrumą, trečią — apie toleranciją, dvigubą pilietybę ir t.t. Bet kuria tema, kuri yra suskaldžiusi visuomenę. Turėsime galimybę pamatyti, kad yra dvi pozicijos, ir tų pozicijų atstovus kviesime į laidą.

— Kas bus laidos svečiai? Tik skirtingų pozicijų atstovai ar ir publika?

— Publikai skirtas labai aktyvus vaidmuo — svečiai nebus tik plojikai. Žinoma, norėdami išreikšti emocijas jie galės ir paploti, ir net pašvilpti. Publika pirmiausia bus arbitras, kuris laidos metu galės nuspręsti, ar nenusibodo vienas arba kitas kalbėtojas. Pagal publikos balsavimą specialiomis kortelėmis laidos vedėjas kalbėtojui arba skirs daugiau laiko, arba nutildys.

Debatuose labai aiškios taisyklės — tai nėra monologai, yra laikas, kiek galima kalbėti. Pagal klasikinę formą pasisakymas turi neviršyti minutės. Publika taip pat galės skirti taškų vienai ar kitai pusei.

Stengsimės, kad laidos temos būtų svarbios Lietuvos ateičiai, o tai aktualu jaunajai kartai. Į laidas kviesimės moksleivių parlamentų, debatų klubų atstovus, studentus, kurie galės ne tik balsuoti ar tapti arbitrais, bet ir pateikti klausimus debatų dalyviams, replikuoti ir t.t. Publika laidoje bus labai aktyvi.

— Kodėl nusprendėte rengti tiesioginę laidą?

— Jei galiu rinktis, visuomet rinksiuosi tiesioginę, nes tai sąžiningiau žiūrovų atžvilgiu. Kai yra įrašas, tik vienas ar du žmonės žino, kas iškirpta ir kas palikta, o žiūrovai neretai mano, kad televizija jais manipuliuoja. O ir pats vedėjas deklaruos objektyvaus moderatoriaus vaidmenį, jis nėra tardytojas.

Tiesioginis eteris patogus dar ir dėl to, kad planuojame bendrauti su užsienyje gyvenančiais tautiečiais. Jų yra daug ir dažnai jie turi labai aiškią ir svarią nuomonę.

— Atrodote santūrus, inteligentiškas ir nelabai garsiai kalbantis. Ar manote, kad pavyks suvaldyti įsiaudrinusią publiką?

— Esu tai daręs dar 2004-aisiais ir, manau, kad pačioje sudėtingiausioje aplinkoje, kokia tik yra buvusi studijoje. Tai buvo finaliniai prezidento rinkimų debatai tarp Kazimieros Prunskienės ir Valdo Adamkaus. Vos įėjęs į studiją pajutau, kaip nuo įtampos viskas traška. Viena neapdairi frazė, vienas žodis galėjo lemti rinkimų baigtį. Po šios mokyklos man jau niekas nebaisu.

Debatų laidų nedaug ir turime, dabar populiaresnės pokalbių laidos, kuriose dominuoja vedėjas. Debatuose vedėjas turi ne dominuoti, bet išlaikyti objektyvumą ir palaikyti pusiausvyrą tarp abiejų pusių.

— Ar laidos formatas originalus?

— Tai klasikinis formatas, debatai vykdavo dar senovės Graikijoje, kai miestų aikštėse — agorose miestelėnai susirinkdavo spręsti svarbių klausimų ir diskutuodavo. Nieko nauja neišradome. Tik šiuolaikiniame pasaulyje debatus praskies teletiltai ir kompiuterinė grafika. Savo nuomonę žiūrovai galės reikšti ir interneto portale lrt.lt.

— Kokia pirmosios laidos tema?

— Dar nežinome. (Juokiasi.) Stebime, kokia tema galėtų būti aktualiausia, bet situacija kasdien keičiasi. Vis dėlto greičiausiai bus kalbama apie naują parlamentą, tik dar nežinia, kokiu kampu.

— Jūsų žmona Rasa veda LNK diskusijų laidą „Diagnozė: Seimas“, jūs — panašią laidą LRT televizijoje. Kaip dalysitės reitingus?

— Kadangi namuose apie darbą nekalbame, tai nelabai yra ir ką dalytis

— Apie ką dažniausiai kalbate?

— Ką valgysime vakarienei. (Juokiasi.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.