Eva: „Su vaikais kalbamės ir apie seksą, ir apie narkotikus“

Aštuoniolikmetis čigonas laikomas senberniu. Tuo tarpu ne vienas lietuvis griebiasi už galvos sužinojęs, kad paauglys sūnus ar dukra vaikšto į pasimatymus.

Eva: "Jeigu esi artimas savo vaikams, draudžiamų temų nėra".
Eva: "Jeigu esi artimas savo vaikams, draudžiamų temų nėra".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 5:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:39 AM

Čigonų ansamblio „Sare Roma“ vadovas Ištvanas Kvikas vedė būdamas 15 metų.

„Ankstyvos vedybos — tvirtos šeimos pagrindas“, — teigia netrukus anūkų susilauksiantis 33 metų vyras. Jis dalyvavo „Lietuvos ryto“ TV laidoje „Negaliu tylėti“, kurioje buvo diskutuojama apie paauglių lytinį gyvenimą.

Nušluostė nosį varžovams

I. Kvikas gal ir nebūtų skubėjęs tuoktis, tačiau jo išrinktoji 17-metė barono duktė Rozalija buvo itin geidžiama nuotaka.

„Turėjau daug konkurentų, todėl tėvas man pasakė: arba dabar, arba niekada“, — prisiminė dainininkas.

Septyniolikmetė Ištvano duktė Lizaveta šių metų pavasarį ištekėjo už metais jaunesnio vaikino ir šiuo metu laukiasi kūdikio.

„Kitų tautų atstovai čigonams pavydi aistringumo, tačiau mes tarp vyro ir moters puoselėjame tik rimtus santykius. Mes įsitikinę, kad per seksą vyrai išreiškia pagarbą moteriai. O tapti tėvu — milžiniška atsakomybė“, — dėstė I. Kvikas.

Ar susituokus tokiems jauniems žmonėms gali būti tvirta šeima?

„Skyrybos tarp romų praktiškai neįmanomos, — kategoriškai nukirto I. Kvikas. — Įsivaizduokite, pas mane iš Rusijos, Izraelio, kitų pasaulio kraštų atvyksta visi 300 vestuvėse dalyvavusių žmonių ir klausia: „Ištvanai, kas atsitiko, kad negalite sutarti?“ Ką aš jiems turėčiau atsakyti? Ir kas iš manęs liktų po tokio vizito?“

Išskyrė sūnų su mylimąja

Abu I. Kviko vaikai — kūdikio besilaukianti Lizaveta ir beveik metais jaunesnis jau vedęs jos brolis Michailas — lanko lietuvių mokyklą.

Prieš porą metų buvo įsiplieskusi audringa meilė tarp Michailo ir 15-metės lietuvės. Mergina taip įsimylėjo I. Kviko sūnų, kad dėl jo buvo pasiryžusi laikytis čigonų tradicijų.

Tačiau poros santykiams kategoriškai pasipriešino I. Kvikas.

„Čigonų vaikai anksčiau subręsta ir gali pradėti lytinį gyvenimą, — aiškino I. Kvikas. — O tokio pat amžiaus lietuvės merginos yra per jaunos šeiminiam gyvenimui. Be to, jos dar negali suprasti čigoniškų papročių.

Ta mergaitė buvo apimta aistros, tačiau mes negalėjome leisti, kad ji prisiimtų tokius rimtus įsipareigojimus.

Todėl mano sūnaus ir jos meilę privalėjome nutraukti.“

Šiuo metu Michailas yra vedęs savo tautietę. Jo santykiai su buvusia mylimąja — draugiški.

I. Kvikas sakė pažįstantis ne vieną laimingą čigono ir lietuvės šeimą, tačiau merginos tekėjo jau būdamos pilnametės.

Dvylikametė motina

Statistika rodo, kad ir lietuviai vis dažniau lytinį gyvenimą pradeda paauglystėje. Ketvirtadalis 15-mečių jau yra turėję lytinių santykių. Jauniausiai mūsų šalyje motinai — 12 metų.

„Lytiniai santykiai turėtų prasidėti tada, kai žmogus yra subrendęs fiziologiškai, — laidoje sakė psichologas Tomas Lagūnavičius. — 7—8 metų vaikams reikėtų rengti lytinio švietimo pamokas.

Čia panašiai kaip su vairavimu. Juk sėsti prie vairo leidžiama tik išlaikius egzaminus.“

„Sunku apibrėžti amžių, nuo kurio galima pradėti lytinį gyvenimą, — aiškino ginekologė Audronė Usonienė. — Svarbiausia, kad tai būtų sąmoningas veiksmas.“

Patirtimi dalijosi su dukra

Į diskusiją taip pat įsitraukė aktorius Gintaras Mikalauskas, psichoterapeutė Ilona Kajokienė, dainininkai Justinas Lapatinskas ir Eva.

G. Mikalauskas pirmą kartą susituokė būdamas 19 metų. „Tada tuokėsi daug mano draugų. Kas dvi savaitės dalyvaudavau kieno nors vestuvėse. Kilo noras pabandyti pačiam. O pabandęs negalėjau sustoti, — kalbėjo aktorius, su trečia žmona Jūrate gyvenantis devynerius metus. — Atsirado vaikai, bet aš dar nebuvau tam pasirengęs.“

Šiais laikais informacija apie lytinius santykius yra laisvai prieinama nuo vaikystės. Kaip ją atsirinkti ir parengti vaikus lytiniam gyvenimui?

„Kol aš su savo dukra ir podukra paauglystėje kalbėdavausi apie seksą, jų motina medikė sėdėdavo šalia ir tylėdavo — ji nerasdavo reikalingų žodžių, — pasakojo G. Mikalauskas. — O aš daug ką pasakodavau iš savo patirties.

Sakydavau, kad su žvake prie jų lovų nestovėsiu, bet patardavau elgtis taip, kad vyrai nelaikytų jų lengvai prieinamomis.“

„Ne kiekviena gydytoja moka paaugliams tinkamais žodžiais kalbėti apie seksą. Vaikai turėtų daugiau informacijos gauti mokykloje iš žmonių, kurie moka kalbėti apie lytinius santykius“, — kalbėjo A. Usonienė.

Dviejų vaikų motina dainininkė Eva pasakojo, kad su sūnumis 14-mečiu Kristupu ir 16-mečiu Simonu kalbasi apie viską.

„Savo vaikų prie sienos prispaudusi nekamantinėju, tačiau mes kalbamės ir apie seksą, ir apie narkotikus, ir apie apsisaugojimo priemones bei atsakomybę.

Kai esi artimas savo vaikams, nesunku apie tai kalbėti“, — sakė dainininkė ir prisipažino, kad pati lytinį gyvenimą pradėjo tik sulaukusi pilnametystės.

Pamokslai nepadės

„Bėda yra ne ankstyvi lytiniai santykiai, o neišsilavinimas, — teigė psichologas T. Lagūnavičius. — Kuo anksčiau pradedame vaikus lavinti, tuo geriau.“

„Tik nereikia pamokslauti, — jam pritarė psichoterapeutė I. Kajokienė. — Yra laikas, kai būtina pasakyti, kad lytiniai santykiai yra nepaprastai didelis malonumas, bet jais užsiimti reikia su didele atsakomybe.

Kada reikia vaikams tai aiškinti? Čia receptų nėra. Tėvai turi patys jausti, kada apie tai kalbėti.“

„Keista, kad tėvai nesigėdija stebint vaikams gerti vyno ir degtinės, tačiau kalbėti apie seksą drovisi“, — pastebėjo laidos vedėja Asta Dudurytė, vildamasi, kad ši laida paakins sulaužyti tabu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.