Kelių istorijos: kai keliai iš viso baigiasi (video)

Net ir Lietuvoje yra vietų, po kurias dažniausiai braidžioja tik laukiniai žvėrys. Ten neprivažiuosi net visureigiu, o ir pėsčiomis sunkiai prasibrausi. Tačiau lengvas ir bekelėms pritaikytas Enduro motociklas gali iki jų nusigauti. Juolab jei šio motociklo vairuotojas turi tikslą. Vilnietis operatorius Aidas Bubinas šiemet vasarą dukart sunkesniu „BMW R1200 GS“ sekė lengvus Enduro, kurių tikslas buvo ne tik apvažiuoti Lietuvą, bet ir pagerbti tragiškai žuvusį jau tradicinio žygio sumanytoją Liną Ramanauską.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

Nov 28, 2012, 5:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:06 AM

Motociklininkų kelionė aplink Lietuvą – ne varžybos su tokiais pat adrenalino ieškotojais. Ir ne varžybos su laiku. Tai – varžybos su savimi. APL – taip Enduro mėgėjai trumpina nuo 2004-ųjų rengiamo žygio pavadinimą – svarbiausia apsukti ratą aplink Lietuvą, neieškant lengvų kelių ir maksimaliai priartėjant prie šalies sienos. Kitaip tariant, važiuoti šalies perimetru.

O kartais prie valstybės sienos priartėti įmanoma tik pėsčiomis arba motociklu, kuriam prasiskinti kelią pro brūzgynus daug lengviau nei sunkiam ir dideliam visureigiui ar keturračiui.

Ši kelionė – istorija apie žmonių užsispyrimą ir tikslo siekimą. Arba istorija apie tai, kad Anapilin išėjusių bendraminčių idėjos neiškeliauja drauge su jais. APL sumanytojas L. Ramanauskas 2006-ųjų liepos ankstų rytą kelyje Klaipėda-Liepoja atsitrenkė į medį ir žuvo. Tradiciniu jau tapęs žygis tąsyk dar nebuvo nė įpusėjęs.

Tačiau APL šiemet filmavęs 38-erių operatorius ir montuotojas A. Bubinas kino mėgėjams parodys truputį kitokią istoriją.

Gruodžio 8 dieną kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ Vilniuje rengiamame bekelės filmų festivalyje A. Bubino beveik 40-ies minučių trukmės filmas „APL 2012“ varžysis Turizmo kategorijoje ir jis papasakos apie sunkumus, kuriuos patiria tokių žygių mėgėjai, apie vietas, kurias aplankyti gali ne kiekvienas panorėjęs, apie Enduro motociklus, kurių sustabdyti, matyt, negali jokios kliūtys, apie žmones, kuriems nebaisūs jokie išmėginimai.

Užkietėjęs ekstremalas, patyręs alpinistas, ne vienerius metus į kalnus vedantis mėgėjų grupes, laidos „Ne vienas kelyje“ (LNK) ir „Auksarankiai“ (BTV) operatorius A. Bubinas neretai pakviečiamas filmuoti įvairių sudėtingų kelionių.

Motociklą vairuojantis ir puikiai žinantis, kur geriausia statyti kamerą, kad pro šios ieškiklį neprasprūstų įdomiausi momentai, Aidas APL žygyje irgi užfiksavo nemažai įspūdingų kadrų, kurie sugulė šiam renginiui skirtame filme.

Šiemet rengiamas ketvirtasis bekelės filmų festivalis – geriausia proga pristatyti savo darbą. Tiems, kurie mėgsta murdytis purve ar landžioti po brūzgynus, neabejotinai, bus įdomu paspoksoti į beveik septynių dešimčių nutrūktgalvių Enduro motociklininkų nuotykius kelionėje aplink Lietuvą. O kodėl tai turi būti įdomu visiems kitiems?

„Tie, kurie niekada nevažiavo bekele ar motociklu, šiame filme gali pamatyti tokių Lietuvos vietų, kokių niekada nėra matę ir vargu ar kada pamatys, jei negyvena pasienio zonoje. APL kelionės maršrutas driekėsi palei pat valstybinę sieną, o 5 kilometrai iki sienų su Rusija ir Baltarusija yra pasienio zona, į kurią galima patekti tik su specialiais leidimais, todėl ne bet kas gali ten įžengti. Ten tiek daug gražių vietų! Tokių įspūdingų, kad net pats nesitikėjau, jog Lietuvoje tokių gali būti. Mano filme jos bus parodytos“, - tvirtino konkursinio filmo autorius.

APL dalyviai ir juos lydintis operatorius brovėsi ten, kur žmonės retai įžengia: tik išrausta žemė bylojo, kad čia šeimininkauja šernai.

Žygio dalyviai įveikė apie 2000 km Lietuvos perimetru, juos filmavęs operatorius – bent 300 km daugiau, nes sunkesniu už sportinius Enduro savo BMW jam tekdavo lėkti ne tiesiausiais, o aplinkiniais keliais ir ieškoti tinkamiausių vietų filmuoti.

„Šio darbo specifika tokia, kad negali padaryti kelių dublių – turi prisitaikyti prie važiuojančiųjų, todėl tekdavo suktis, kaip išmanau. Tačiau jau turiu tokio darbo patirties, nes 2009 m. kaip operatorius dalyvavau motociklininkų kelionėje aplink Juodąją jūrą. Šįsyk važiuoti tokiu pat maršrutu, kaip ir APL dalyviai, vienam buvo neįmanoma. Šio žygio esmė – važiavimas komandomis po kelis žmones, nes kur nors įklimpęs, vienas neišsikrapštysi. Niekas ten nesivaržė tarpusavyje, nebuvo svarbu atvažiuoti konkrečiu laiku. Svarbiausia buvo dalyvauti ir pasiekti tikslą – apvažiuoti aplink Lietuvą“, - pasakojo A. Bubinas.

Bekelės filmų festivalis – gruodžio 8 dieną „Forum Cinemas Vingis“. Bilietus galima įsigyti kino teatro kasose arba internetu forumcinemas.lt. Daugiau informacijos – travel2life.lt

Žygio aplink Lietuvą Enduro motociklais daugiau akimirkų – operatorius.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.