Įžymybės dalinosi skaudžiais prisiminimais ir kvietė aukoti nepasiturintiems

Lietuvoje skursta penktadalis žmonių. Jie dažniausiai per dieną maistui išgali skirti vos 5 litus. Padėti juos pamaitinti yra lengva! Kiekvienas „Maisto bankui“ paaukotas litas pavirsta 23 litų vertės parama maistu.

N. Bunkė ir Mia.<br>D. Umbrasas
N. Bunkė ir Mia.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Dec 9, 2012, 8:13 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:25 PM

Transliacija vyko iš dviejų studijų

Jau beveik mėnesį ši organizacija, bendradarbiaudama su LNK televizija, vykdo Kalėdinį labdaros projektą „Pasidalink“. Sekmadienį Vilniuje vykusiame koncerte žinomi visuomenės veikėjai ragino aukoti ir padėti nepasiturintiems žmonėms.

Tiesioginį, daugiau nei tris valandas trunkantį, paramos koncertą vedė net trys vedėjai – Rolandas Vilkončius, Giedrė Talmantienė ir Andrius Butkus.

Koncerto metu buvo surinkta daugiau nei pusė milijono litų.

Koncertas „Pasidalink“ tiesiogiai vyko iš Teatro arenos ir „Akropolio“ ledo studijos. Rolandas ir Giedrė renginį su televizijos žiūrovais sveikinosi iš Teatro arenos, o Andrius dirbo studijoje, įsikūrusioje ant ledo. Čia buvo statoma eglutė iš konservų dėžučių. Kuo daugiau pinigų buvo aukojama, tuo aukštesnė ji kilo. Iš viso eglutė pasiekė septynių metrų aukštį, o jai panaudota buvo daugiau nei aštuoni tūkst. konservų dėžučių. Vėliau konservai bus paaukoti vargingai gyvenantiems žmonėms.

Prie organizatorių raginimo ištiesti ranką sunkiau besiverčiantiems žmonėms prisidėjo ir šalies prezidentė.

„Pamažu įsibėgėja Kalėdų laikotarpis. Tai atsigręžimo į artimus, atjautos metas. Mes galime padėti žmonėms, kurie stokoja kasdienės duonos. Aukodami ir padėdami kitiems tampame dvasiškai stipresni. Kartu mes galime labai daug. Gerumas - mūsų stiprybės šaltinis“, - į lietuvius kreipėsi Dalia Grybauskaitė.

Renginyje be atlygio koncertavo būrys įžymybių. Televizijos žiūrovus maloniai nustebino A. Butkaus pasirodymas. Jis, čiuoždamas ant ledo, atliko dainą „Ces't La Vie“. Koncerte pasirodžiusiems atlikėjams grojo Šv. Kristaforo kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Donato Katkaus.

„Mielieji, mylėkime vieni kitus ir padėkime aplinkiniams“, - atlikdama dainą „I Will Always Love You“ pasakė Mia. Tardama šiuos žodžius dainininkė vos sulaikė ašaras.

Įžymybės prabilo apie sunkią vaikystę

Koncerto metu netrūko žymių žmonių prisiminimų apie vargingą vaikystę. Visi jie, jau įveikę skurdą, stengiasi kuo daugiau padėti aplinkiniams. Kaip sakė D. Katkus, tai tikrų lietuvių bruožas.

„Aš augau labai skurdžiai. Mama gaudavo vos 14 rublių per mėnesį. Jei ne parama, mums būtų buvę labai sunku.

Turiu pastebėti, kad lietuviai yra labai įdomi tauta. Mes ne aukojame, o dalinamės. Dalinasi net ir tie, kurie negyvena labai gerai. Juk mūsų tauta visada vargo ir, jeigu mes nebūtume vienas kitam padėję, mes nebūtume išgyvenę“, - kalbėjo D. Katkus.

Dainininkas Merūnas Vitulskis užaugo be tėvų. Įvairiais būdais jis jau nuo mažens stengėsi užsidirbti. Dar mokyklos laikais Merūnas dirbo statybose.

„Kiekvienoje šeimoje būna juodų dienų. Be abejonės, teko ir man vargti, tačiau mano šeimos auklėjimas buvo labai puikus. Tad dabar, jei turiu kažko daugiau, stengiuosi pasidalinti“, – apmąstymais dalinosi M. Vitulskis.

Vargingai gyvenantieji drovisi prašyti pagalbos

„Ar gali mama susitaikyti su mintimi, kad jos vaikas užmiega su neišpildytais paprastais norais?“ - uždavė klausimą projekto organizatoriai, rodydami siužetą. Jame apie „Maisto banko“ teikiamą naudą kalbėjo tie, kuriems šis projektas yra tikras išsigelbėjimas.

Siužete pasirodę lietuviai, regis, nė kiek neišsiskiria iš minios, tačiau jų istorijos suvirpino ne vieną širdį. Štai vieniša motina didžiają dalį laiko praleidžia ligoninėje, o jos mažametis sūnus nuolat ją sergi, pensininkei pinigų pakanka vos mokesčiams už butą ir vaistams, daugiavaikėje šeimoje sūnus ir dukra serga nepagydoma liga. Tai vos kelios istorijos, tačiau likimo nuskriaustų žmonių mūsų aplinkoje pilna. Visgi, anot „Maisto banko“ atstovų, jaučiantieji nepriteklių niekada patys neišties rankos. Juos dar reikia susirasti.

„Dieve, suteik man valios susitaikyti su tuo, ko negaliu pakeisti, stiprybės - pakeisti tam, ką gali pakeisti ir išminties - šiuos du dalykus atskirti“, - šypsojosi viena siužeto herojų. Vargstantiems perduota daugiau nei 17 mln. litų vertės maisto

Lietuvos prekybos, pramonės ir maitinimo sektoriuose išmetama kur kas daugiau žmonėms tinkamo vartoti maisto, nei dabar pajėgia surinkti labdaros organizacijos. Šis maistas vietoj šiukšliadėžių galėtų atsidurti ant vargingai gyvenančių žmonių stalo, tačiau tam reikia papildomų lėšų sandėliams, transportui, šaldytuvams. Vis dėlto, pernai „Maisto bankui“ pavyko surinkti ir sunkiai besiverčiantiems žmonėms perduoti 4191 tonas 17,3 mln. litų vertės maisto. Tam jie išleido vos 760 tūkst. litų.

Projekto „Pasidalink!“ metu surinktos lėšos bus naudojamos plėsti paramos maistu tinklą ir didinti šios paramos prieinamumą, gerinti teikiamų paslaugų kokybę ir ateinančiais metais užtikrinti stabilų paramos tiekimą mažas pajamas gaunantiems Lietuvos žmonėms.

„Maisto bankas“ – viena daugiausiai savanorių Lietuvoje vienijanti organizacija, kuri gali veikti tik savanorių dėka. Parama pasiekia labdaros valgyklas, vienišus senyvo amžiaus žmones, vaikų dienos centrus, bedarbius, gausias, nepilnas ar tiesiog netikėtai į sudėtingą gyvenimo situaciją pakliuvusias šeimas, neįgalius ar nuo priklausomybių besigydančius asmenis, savivaldybės socialinių darbuotojų atrinktas skurstančias šeimas. Kasdien „Maisto bankas“ pamaitina 10 000-11 000 asmenų, stokojančių maisto.

Norintys paaukoti gali tai padaryti telefonu 1417 (aukos dydis - 5 litai) arba paspaudę šią nuorodą: https://www.aukok.lt/Projektai/Pasidalink.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.