Svetimos ir nutylėtos paslaptys bus atskleistos prancūziškame filme „Provokuojantys užrašai“

Paryžiuje gimęs žinomas Prancūzijos kino režisierius Francois Ozonas kviečia Lietuvos žiūrovus pasimėgauti kokybišku europietišku kinu. Jau kitų metų pradžioje kino mėgėjų teismui bus pristatyta naujoji juosta „Provokuojantys užrašai“ (pranc. „Dans la maison“), kurioje netrūks aistros, paslapties ir uždrausto vaisiaus saldumo.

Kadras iš filmo „Provokuojantys užrašai“.<br>"Clinic 212"
Kadras iš filmo „Provokuojantys užrašai“.<br>"Clinic 212"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2012, 4:02 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:34 PM

Toronto ir San Sebastjano kino festivaliuose demonstruotas filmas sulaukė daugybės pagyrų dėl ryškaus siužeto, įtempto konflikto ir sodraus jausmingumo. Iš tokių filmų kaip „Po smėliu“, „Baseinas“, „8 moterys“ žinomas F.Ozonas šįsyk į savo filmą vaidinti pasikvietė garsiąją Kristin Scott Thomas, prancūzų aktorius Fabrice‘ą Luchini, Emmanuellę Seigner, Denisą Menochet‘ą, belgę Yolande Moreau ir kitus.

Sudėtinga, įtempta ir provokuojanti istorija pasakoja apie vidurinės mokyklos mokinį, kurio rašiniai apie draugo šeimą tiesiog ištirpdo ribas tarp realybės ir pramano. Kas žino, gal tai pasitarnaus piktiems kėslams?

Šiam filmui F.Ozonas pritaikė ispanų dramaturgo Juano Mayorgos kūrinį „The Boy in the Last Row“, taip pat pasakojantį apie įtraukiančias ir viliojančias istorijų pinkles bei pavojingas pasekmės to, kas parašoma apie kitų gyvenimus. Kaip pabrėžė Tiff.net apžvalgininkai, prancūzų kino kūrėjas, kaip jam ir būdinga, šįsyk vėl atrado būdus, atrodytų, paprastose situacijose subtiliai perteikti grėsmingus ir nelaimę pranašaujančius atspalvius.

„Provokuojančių užrašų“ siužetas

Nekaltai atrodantis moksleivis iš darbininkų šeimos, 16-metis Klodas (akt. Ernstas Umhaueris), stengiasi niekam nelįsti į akis ir leidžia dienas įprastai sėdėdamas paskutiniame klasės suole. Tačiau Klodo prancūzų kalbos mokytojas Germainas (akt. Fabrice‘as Luchini) netrukus supranta, kad šis tylus berniukas turi neįtikėtinų sugebėjimų ir talentų. Mokytoją sužavi Klodo sukurti darbai, kuriuose jis pateikia save kaip stebėtoją. Tačiau kol kas niekas nežino, iš kur berniukas semiasi įkvėpimo?

Klodas netrukus susibičiuliauja su iš panašaus socialinio sluoksnio kilusiu klasės draugu Rafa (akt. Bastienas Ughetto). Jis pamėgina patekti į bičiulio namus, kur jį ypač patraukia Rafos mama, patrauklioji Estera (akt. Emmanuelle Seigner). Nors Klodas atrodo drovus, jis moka priartėti prie žmonių. Jiems nejuntant jis sugeba įsibrauti į asmeninį gyvenimą ir stebėti kasdienius veiksmus. Vaikinas viską užrašo...

F.Ozono dialogai yra įtempti ir kupini įtampos, tačiau jo stilius lengvas. Režisieriaus naujasis filmas „Provokuojantys užrašai“ turi iš pažiūros malonų, nesudrumsto gyvenimo paviršių. Žinoma, įsižiūrėjus geriau paaiškėja, kad šioje istorijoje – daugybė povandeninių srovių, kuriose slypi tamsios tiesos. Filmo pasakojimas, dėl kūrėjo ir jo komandos meistriškumo, iš vienos klasės dramos virsta šiurpą keliančiu trileriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.