A. Lee, kurdamas filmą „Pi gyvenimas“, pažeidė tris didžiausius Holivudo tabu

Visi tvirtino, kad tai nepastatomas filmas. Dešimtmetį ne viena Holivudo žvaigždė paslapčia svajojo ar patyliukais bandė perkelti į ekraną prestižinį „Booker“ apdovanojimą pelniusį Yanno Martelio romaną „Pi gyvenimas“. Tai pavyko tik iš Taivano kilusiam 58 m. režisieriui „Oskaro“ laureatui Angui Lee.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė („TV antena“)

Dec 29, 2012, 11:55 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:54 AM

Režisierius A. Lee, sulaukęs liaupsių už savo „Sėlinantį tigrą, tūnantį drakoną“ (2000 m.) ir „Kuprotą kalną“ (2005 m.), irgi ilgai dvejojo, tačiau prieš ketverius metus ėmėsi darbo.

Net aršiausių kino kritikų giriama nuotykių drama „Pi gyvenimas“ jau nominuota trims Auksiniams gaubliams. Filmui, kuris rodomas ir Lietuvos kino teatruose, prognozuojami ir „Oskarai“.

Ekranizacija — iššūkis

„Maniau, gali nepavykti, nes techniškai tai labai sunkus, vadinasi, ir brangus darbas, be to, pagal filosofinę knygą“, — savo abejones prisiminė A. Lee. Tačiau kaip tikras rytietis, jis neišsigando jokių sunkumų.

A. Lee prodiuseriams pateikė du beprotiškus reikalavimus: norėjo visą juostą filmuoti 3D formatu, o pagrindiniam vaidmeniui išsirinko niekam nežinomą paauglį, kuriam patikėjo ant savo pečių išvilkti 100 milijonų JAV dolerių biudžetą.

„Kova buvo ilga ir net skausminga, — sakė JAV gyvenantis režisierius. — Visą laiką kamavo abejonės, kaip tai padarysiu. Tai išsunkdavo jėgas.“

Iš pirmo žvilgsnio paikas sumanymas viską filmuoti trimačiu formatu vertė nerimauti net patyrusius kinematografininkus. Tačiau po pirmų peržiūrų festivaliuose būtent tai visus ir žavėjo.

„Kartais man nepavykdavo taip, kaip būdavau sugalvojęs. Sunku buvo net montuoti, aš nuolat kovojau“, — prisimena kūrėjas.

Į atranką palydėjo brolį

Su techniniais iššūkiais nuolat grūmęsis režisierius džiaugėsi pasirinktu pagrindinio vaidmens atlikėju — 17 metų jaunuoliu iš Delio Surajumi Sharma.

Jis buvo atrinktas iš 3000 profesionalių ir neprofesionalių kandidatų. Vaikinas į atranką atlydėjo savo brolį, kuris jam už vargą pažadėjo nupirkti sumuštinį. Tačiau režisierius pasirinko ne brolį, bet Surajų.

„Manau, šis vaikinukas apdovanotas didžiuliu talentu ir be jo mums nebūtų pavykę. Juokingiausia, kad pažeidžiau tris didžiausius Holivudo tabu: niekada nedirbk su vaikais, su gyvūnais ir ant vandens“, — juokėsi režisierius.

Tragedija vandenyne

S. Sharma, ekonomisto ir informacinių technologijų inžinierės sūnus, filme vaidina vaikiną iš Indijos juokingu vardu Pisinas Molitoras Patelis (prancūziškai „piscine“ reiškia baseiną), arba Pi. Berniukas nuo vaikystės patyrė įvairių kultūrų ir tikėjimų įtaką Indijos mieste Pondišeryje, kur jo tėvai turėjo žvėryną.

Atėjus sunkiems laikams šeima susikrovė turtą, žvėris ir krovininiu laivu išplaukė į Kanadą. Užklupus audrai šeima žuvo, o jaunuolis atsipeikėjo gelbėjimosi valtyje. Čia, be reikalingų išgyventi atsargų — virvės, kirvuko, trupučio vandens ir maisto, — rado zebrą, orangutaną, hieną ir bengališkąjį tigrą, vardu Ričardas Parkeris.

Tai istorija apie Pi tikėjimo paieškas, Dievo ir gamtos išdaigas bei viską nustelbiantį norą tiesiog išgyventi.

Teko išmokti plaukti

„Pasiūlymas vaidinti išgelbėjo mane, — sako Surajus. — Buvau eilinis gimnazistas, gaištantis brangų laiką niekams. Man patinka futbolas ir „Manchester United“, bet daugiau nelabai kuo domėjausi. Tikriausiai gyvenime būčiau prikrėtęs kvailysčių. Esu laimingas, kad šis filmas akimirksniu išgelbėjo nuo tuščiai leidžiamo gyvenimo.“

Vaikinas tris mėnesius mokėsi pagrindinių išgyvenimo įgūdžių, pratinosi prie žiurkių ir kitokių gyvūnų, stebėjo tigrų judesius.

Jam teko priaugti septynis kilogramus, paskui tučtuojau sulieknėti 17 kilogramų. Vis dėlto didžiausias iššūkis buvo išmokti plaukti, nes beveik visas filmo veiksmas vyksta Ramiajame vandenyne, tiksliau — 6,5 milijono litrų talpos, maždaug penkių metrų gylio (kad valtis ir plaustas galėtų reaguoti į bangas) vandens baseine. Jis buvo pastatytas specialiai.

„Būdavo nepakeliamai sunku, — prisimena Surajus, — Angas Lee tinginiauti neleidžia net vaikui, tačiau po filmo pasijutau esąs sąmoningesnis, geresnis žmogus.“

Sužavėjo jaunuolio talentas

Tai, kad pagrindinio vaidmens atlikėjas nemoka plaukti, paaiškėjo tik po atrankos.

„Jis man sako: „Et, gal kaip nors nenuskęsiu“, — šypsosi prisiminęs režisierius. — Tikrinome, kiek jis sugeba išbūti po vandeniu — jam teko išmokti nardyti nuo 15 sekundžių iki beveik minutės. Juk negaliu nutraukti kadro kas kelias sekundes. Surajaus įsijautimas atperka viską — jis sugeba verkti vien pagalvojęs apie baisų Pi likimą.“

Nuotykių dramoje Pi kartu su tigru priverstas dalytis gelbėjimosi valtimi. Tačiau filmuotis su šiuo plėšrūnu Surajui neteko, nes beveik visos gyvūnų scenos nufilmuotos naudojantis „žydruoju fonu“, o riaumojantis tigras pridėtas vėliau.

„Tas jaunuolis yra ypatingas. Jis kone visas scenas atidirbo vien įsivaizduodamas, kad saugosi baisaus žvėries. Jis sugeba įsijausti, yra puikios vaizduotės. Matai, kaip reaguoja jo kūnas. Jis tikrai talentingas“, — žavėjosi A. Lee.

Nėrė į filosofijos studijas

Galbūt pakerėtas režisieriaus A. Lee žavesio ir nepaprastos nuotykių dramos S. Sharma universitete ėmė studijuoti filosofiją.

Tiesa, per filmo pristatymus Niujorke ir Holivude nuotaika toli gražu nebuvo filosofinė — reikėjo plačiai šypsotis ir atsakyti į begalę klausimų.

„Labai įdomu, — dalijosi įspūdžiais jaunasis aktorius, — tarsi stebiu save iš šalies ant raudonojo kilimo. Stengiuosi neįsijausti, kad neišpuikčiau. Dabar man patinka vaidinti, tačiau viskas, kas nutinka po premjeros, mane baugina.

Jei gauni progą dirbti su tokiu žmogumi kaip A. Lee ir jo komanda, greitai pradedi galvoti — aš esu tik dulkė, reikia stengtis iš visų jėgų, nes privalau pateisinti lūkesčius atsidėkodamas už tai, kad jie man suteikė galimybę. Tokia proga pasitaiko kartą gyvenime ir aš jų nenuvilsiu. Vienas kitas tigras neišgąsdins.“

„Pi gyvenimas (Life of Pi). Nuotykių drama. JAV, Kinija, 2012 m. Režisierius Angas Lee. Vaidina Surajus Sharma, Irrfanas Khanas, Adilas Hussainas, Tabu, Gérard’as Depardieu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.