Paslaptingai iš Lietuvos išvežtų vaikų istorijas atskleidžia vaizdo medžiaga

Viename Lenkijos mieste prabangių namų kvartale su filmavimo kamera užfiksuotas devynerių metų berniukas: jis išlipa iš automobilio ir keliauja prie dviaukščio namo durų. Berniukui iš paskos seka jo šešiametė sesutė. Tai – vaikai, dėl kurių paslaptingo išvežimo iš Lietuvos šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėta baudžiamoji byla. Kaip ši vaizdo medžiaga pakliuvo į žurnalistų rankas? Šįvakar TV3 laidos „Prieš srovę“ kūrėjai žada intriguojantį atsakymą.

Laidos „Prieš srovę“ vedėja žurnalistė Audrė Kudabienė.<br>TV3
Laidos „Prieš srovę“ vedėja žurnalistė Audrė Kudabienė.<br>TV3
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2013, 2:45 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:36 PM

„Laidos tema šokiruoja, net kai atrodo, kad jau turėjome priprasti prie didžiausių skandalų“, – sako „Prieš srovę“ vedėja žurnalistė Audrė Kudabienė.

„Tai Lietuvos įstatymų spraga, kuria gali naudotis tarptautinis pedofilų tinklas“, – šiurpią versiją kelia Vaiko teisių kontrolierės patarėja Renata Stankevičienė, pasakodama kokią schemą aptiko jų tarnyba, atlikusi tyrimą dėl penkių iš Vilniaus į Lenkiją išgabentų vaikų.

„Paaiškėjo, kad vaiką norinčiam išsivežti užsienio piliečiui užtenka atvažiavus į Lietuvą gauti tėvų sutikimą. Kadangi dažniausiai į tokias situacijas pakliūna ne tik skurdžiai gyvenantys, bet ir girtaujantys tėvai, vaikas iki aštuoniolikos metų be jokios kontrolės, be vaiko teisių tarnybos žinios išvyksta su užsieniečiu nežinia kur“, – stebisi VTKT atstovė.

Ar tokią įstatymų spragą, kai iki pilnametystės vaiką galima išsivežti iš Lietuvos į bet kurią užsienio šalį, žinodami nusikalstami klanai galėjo imtis prekybos vaikais?

„Mes jokių įtarimų neturėjome, – pasakoja sutrikusi Vilniaus „Vilnios“ mokyklos direktorė Marija Milkevičienė, – mokykla nieko nežinojo apie tai, kur ir kokiu tikslu buvo išvežti penki vaikai, kodėl prasidėjus mokslo metams jie nepasirodė mokykloje.“

Kiekvieną vasarą šios mokyklos auklėtiniai išvažiuodavo atostogauti į fondo „Širdis vaikams“ finansuojamas stovyklas Lenkijoje. „Vaikams iš skurdžiai gyvenančių šeimų tai didelis džiaugsmas ir vienintelė galimybė turiningai pailsėti“, – teigia M. Milkevičienė.

Šiandien Lietuvoje laikomi dingusiais maždaug trys tūkstančiai vaikų. Ar jie galėjo tapti preke? Ar šie tūkstančiai nepilnamečių galėjo tapti grobiu prekeiviams žmogaus organais? Sukrečianti schema ir paslaptingai į Lenkiją išgabentų vaikų paieškos – jau šį, pirmadienio, vakarą laidoje „Prieš srovę“ per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.