Dainininkas A. Karpavičius kaltina idėjos vagyste A. Valinską ir BTV vadovą L. Elkimavičių

Pasisavinta naujos laidos idėja ir nenoras įsileisti naujų žmonių. Tokius kaltinimus BTV kanalui ir TV laidų vedėjui bei prodiuseriui Arūnui Valinskui metė dainininkas Airidas Karpavičius.

A. Valinskui Airido pretenzijos atrodo juokingos.<br>M. Patašius
A. Valinskui Airido pretenzijos atrodo juokingos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 26, 2013, 7:36 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:59 AM

2008-aisiais A. Karpavičius išgarsėjo Lietuvoje, laimėjęs TV3 muzikinį šou „Žvaigždžių vartai“, kurį iki patekimo į Seimą vedė ir prodiusavo A. Valinskas. Šiandien 26-erių atlikėjas kaltina TV senbuvį ir BTV televiziją sąmokslu, kurio esmė - į eterį neva paleidžiama jo idėja, patį autorių nustūmus į šalį.

Prodiuserio veikla užsiimti norinčio A. Karpavičiaus įtūžį sukėlė žinia, kad vasario 21-ąją BTV pradės rodyti laidą „Lietuvos muzikos legendos“. Šią A. Valinsko prodiusuojamą laidą ves jo žmona Inga Valinskienė ir dainininkas Deivis.

„Noriu pareikšti viešą kaltinimą dėl intelektualinės nuosavybės vagystės. Tai mano siūlyta idėja.

Į BTV generalinį direktorių Liutaurą Elkimavičių kreipiausi rudenį, jam asmeniškai įteikiau projektą - detalią laidos viziją, idėją ir aprašymą. Jis iš pradžių bandė sulyginti mano idėją su per LTV rodyta laida „Mūsų dienos kaip šventė“. Vėliau, išsaiškinus skirtumus, pripažino, kad projektas originalus. To paties susitikimo metu paminėjau ir su šia laida susijusį koncertą „Legendos grįžta“, - pasakojo A. Karpavičius, tvirtinantis, kad pasiūlė televizijai su vyresnės kartos lietuviška muzika susijusią laidą.

Anot Airido, televizijos vadovas norėjo įsitikinti jo sugebėjimais prieš pradedant rengti laidą, todėl esą pasiūlė pareklamuoti ir nufilmuoti Airido rengiamą koncertą.

„Tačiau siūlomos laidos startą pasiūlė tik per naujo sezono atidarymą rugsėjį, kadangi mano siūlomas startas vasarį jam pasirodė per greitas ir techniškai neįgyvendinamas. L. Elkimavičius taip pat pasiūlė bendradarbiauti su kokia nors prodiuserių kompanija.

Kadangi esu dalyvavęs A. Valinsko šou „Žvaigždžių vartai“, nutariau eiti pas jį, kad bendrai organizuotume mano siūlomą TV projektą. Smulkiai Arūnui papasakojau savo idėją.

Jis pasiūlė bendradarbiauti ir sutiko padėti. Paragino pradėti darbus: surinkti sutartis su atlikėjais ir tolimesnį bendradarbiavimą tęsti su jo padėjėja“, - pasakojo atlikėjas.

Toliau, anot A. Karpavičiaus, reikalai pradėjo klostytis keistai - BTV nebepanoro filmuoti jo rengiamo koncerto, nes kanalo nesudomino renginiui parinkti atlikėjai.

Pamatęs naujosios BTV laidos „Lietuvos muzikos legendos“ aprašymą A. Karpavičius neabejoja, kad tai - jo pasiūlytos idėjos plagiatas.

Dainininkas tvirtino penktadienį susitikęs su A. Valinsku ir L. Elkimavičiumi. Redakcijai jis pateikė slapta darytus šių pokalbių įrašus. Juose girdėti, kaip L. Elkimavičius Airidą auklėja, nevengdamas keiksmažodžių, o A. Valinskas tiesiog parodo jaunam atlikėjui duris.

BTV vadovas L. Elkimavičius „Lietuvos rytui“ teigė, kad A. Karpavičiaus pretenzijos jį apstulbino. Anot kanalo vadovo, Airidas iš tiesų buvo pateikęs pasiūlymą rengti laidą, tačiau sumanymas buvo pernelyg neoriginalus.

„Jam ką, populiarumo trūksta? Jis - kažkoks kiršintojas. Norėjo į eterį sugrąžinti dainuojančius senosios kartos atlikėjus. Tokių laidų Lietuvoje jau buvo - mažiausiai dvi, „Mūsų dienos kaip šventė“ ir „Švieski man vėl“. Prie pastarosios kūrimo net pats esu prisidėjęs.

„Lietuvos muzikos legendų“ formatas kitoks, šioje laidoje vyresnės kartos žvaigždžių kūrinius atliks būrys jaunesnių artistų“, - sakė L. Elkimavičius.

Jo nuomone, Airidas arba nesupranta, arba apsimeta nesuprantantis skirtumų tarp TV laidų formatų.

„Tai dabar bet kuris, eteryje pristatęs senas dainas, yra jo idėjos vagis? Tokių projektų pasaulyje yra daugybė.

Jam iškart pasakiau, kad tokia laida kanalo nedomina. Bet pasiūliau kitą dalyką - galbūt jis norėtų surengti vienkartinį renginį, koncertą, kurį transliuotų televizija.

Jis susidomėjo, bet jo surinktų grupių sąrašas mūsų nesudomino. Tuo pačiu metu A. Valinskas atnešė gerai suformuluotą laidos sumanymą, su konkrečiais atlikėjais ir paaiškinimais, kas bus rodoma ir kaip. Mums tiko, todėl pradėta ruošti tokia laida. Štai ir visas kriminalas“, - pasakojo L. Elkimavičius.

Kanalo vadovas teigė, jog jaučiasi „per kvailą galvą“ prisileidęs problemų pridariusį jauną žmogų. Pašnekovas patvirtino, kad siūlė A. Karpavičiui verčiau pasieškoti darbo TV laidas kuriančioje įmonėje, o ne pačiam iškart veržtis kurti savo projektus.

„Niekada neuždarau durų jaunimui. TV pasaulyje jis yra niekas, nežinomas žmogus. Tai, kad dalyvavo TV realybės šou, nieko nereiškia, nuo to jis netapo prodiuseriu“, - sakė L. Elkimavičius.

Televizijos vadovas pripažino, kad penktadienį bendraudamas su A. Karpavičiumi naudojo necenzūrinius žodžius, tačiau teigė, kad tai išprovokavo paties Airido įžeidimai jo adresu.

„Jis interneto socialiniuose tinkluose mane išvadino storu paršu, prirašė visokių bjaurasčių. Pasikalbėjau taip, kaip atrodė reikalinga. Aš dar kantriai jam viską aiškinau, bet trūko kantrybė ir, neslėpsiu, aš jį pasiunčiau. Nes man pasirodė, kad jis kliedi“, - kalbėjo BTV vadovas.

A. Karpavičiaus užsipultas A. Valinskas situaciją komentavo lakoniškai. „Tai tiesiog pernelyg juokinga, kad apie tai kalbėčiau. Nenoriu tam švaistyti energijos“, - per savo padėjėją perdavė A. Valinskas.

Plačiau apie šį konfliktą skaitykite šeštadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.