Projekte „Auksinis balsas“ garsūs Lietuvos atlikėjai imsis neįprastų vaidmenų

Jei jums įdomu išgirsti, kaip Violeta Tarasovienė dainuoja operą, o Ruslanas Kirilkinas – roką, nuo šio šeštadienio vakarais nesuklysite įsijungę LRT televizijos kanalą. Naujas muzikinis šou „Auksinis balsas“ atlikėjus įstums į jiems neįprastus vaidmenis.

V. Tarasovienė.<br>J. Stacevičius
V. Tarasovienė.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Feb 2, 2013, 6:31 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:37 PM

Dešimt dainininkų iš įvairių muzikos žanrų pasiryžę atsisakyti visų stereotipų ir drąsiai nerti į nepažintus vandenis. Daugiau nei 40 žmonių orkestras, diriguojamas Vytauto Lukočiaus, ir LRT grupė, gyvai atliekantys visą laidoje skambančią muziką.

Tokiais koziriais apsiginklavęs naujas šou brenda į prisodrintą lietuviškų TV muzikinių projektų pasaulį, kuriame tikisi rasti savo vietą.

Kiekvienoje laidoje – naujas iššūkis. Žiūrovų laukia vakaras, kai visi konkurso dalyviai dainuos roką. Kitą kartą – džiazą. Trečią – operą ar miuziklą. Ir taip toliau.

Nusivylusių nebuvo

Vertinimus pateikus komisijai ir TV žiūrovams sezono pabaigoje vienas iš dešimties atlikėjų bus paskelbtas auksinio balso savininku ir laimės prizą, kuris kol kas neįvardytas.

Pagal tokią formulę rengiamą šou prodiusuojantis Modestas Karnaševičius prisipažino, kad ne visus dainininkus buvo lengva įkalbėti.

„Atlikėjai televizijos projektų jau bijo. Kodėl? Dažnai TV šou rengėjai dainininkams pažada viena, o jie gauna visai ką kita.

Jie įsipareigoja, tada negali pasitraukti ir turi save prievartauti prieš kameras. Natūralu, kad yra atsargūs. Kai artistams nuosekliai išaiškinome idėją, visi sutiko. Po pirmos repeticijos nebuvo nė vieno nepatenkinto dalyvio.

Taisykles išgirdę atlikėjai apsidžiaugė, kad bus visko. Todėl visi bus lygūs. „Popsininkai“ turės perkrimsti operą, operos atlikėjai – „popsą“, – džiaugėsi prodiuseris.

Auksas ir atlikėjai brangsta

Prie starto linijos pirmoje laidoje išsirikiavo Vilija Matačiūnaitė, Aistė Pilvelytė, Karina Krysko-Skambinė, V.Tarasovienė, R.Kirilkinas, Česlovas Gabalis, Vaidas Baumila, operos atlikėjai Laura Zigmantaitė ir Viktoras Gerasimovas. Dešimtasis turėjo būti Vilius Tarasovas, tačiau jis projekte pasirodys vėliau – pirmose laidose nusifilmuoti neleido peršalimas.

Auksinio balso konkursu anksčiau buvo vadinamas LRT eteryje gyvavęs klasikos atlikėjų projektas „Triumfo arka“. M.Karnaševičius tvirtina, kad tai tik sutapimas, o naujam projektui rengiamasi ne mažiau kruopščiai.

„Auksinis balsas“ – tinkamas pavadinimas. Auksas brangsta, atlikėjai – irgi.

Kiekvienai dainai specialiai kuriamos aranžuotės. Iki pirmos laidos filmavimo dirbome pusantro mėnesio.

Dažnai Lietuvoje būna apdovanojimų, kur nė neaišku, už ką jie skiriami. Šitas projektas bus kitoks. Truks ilgai, įvairius stilius išbandžius artistams bus aišku, kuris iš jų – tikrai geriausias.

Man džiugu, kad dainininkai jau dabar jaučia atsakomybę ir į viską žiūri rimtai. Juk scenoje – per 40 žmonių orkestras. Būtų gėda neišmokti melodijos ar teksto. Kituose projektuose visko pasitaiko“, – pripažino M.Karnaševičius.

Autoritetai neslegia

Konkurso kūrėjai teigia, kad balsas vis dėlto nebus vienintelis kriterijus, kuriuo remiantis paaiškės laimėtojas. Pavyzdžiui, laidoje, kurioje bus atliekamos miuziklų arijos, atlikėjams reikės įsijausti į personažus, tad kelyje dėl pergalės padės ir aktoriniai sugebėjimai. „Juk vis dėlto tai ne radijo konkursas“, – pastebėjo prodiuseris.

Laidos vedėju tapo iš „Eurovizijos“ atrankos į „Auksinį balsą“ peršokęs Andrius Rožickas. Jis tvirtino ir šioje laidoje nevengsią pokštų, nors komisijoje sėdės ir rimti akademinės muzikos specialistai.

„Manęs neslegia autoritetai. Ši laida – gražus viduriukas tarp Operos ir baleto teatro ir estrados koncerto. Ją žiūrovai įsijungs norėdami pramogos, aš pasistengsiu, kad tų pramogų būtų“, – šypsojosi A.Rožickas.

Pirmos laidos filmavime jam labiausiai įsiminė būtent klasikos atlikėjai. L.Zigmantaitė Andriui padarė įspūdį, nes „yra labai graži“. Be to, vedėjas jos iki tol nebuvo sutikęs. V.Gerasimovas – nes turi „aukštą, kaip mobiliojo telefono skambutis, balsą“, todėl Andriui norisi, kad vienoje iš laidų jam tektų kriokti sunkiojo metalo kūrinį.

Susipažino internete

Daug kalbų jau pirmoje laidoje sukėlė A.Rožicko porininkė – aktorė Beata Tiškevič. Tarp žiūrovų sėdinčios, besikvatojančios ir replikas laidančios merginos vaidmuo liko kiek neaiškus ir žiūrovams, ir komisijos nariams.

„Turbūt bėda ta, kad ne viską gerai paaiškinau. Beata nėra mano scenos partnerė, mes nesame vedėjų duetas. Jos vaidmuo – ypač svarbios žiūrovės ir mano mūzos. Ji mane įkvepia, be jos aš – niekaip.

Ji man tokia svarbi, kad negalėjau jos pastatyti scenoje greta savęs – privalau ją nuolat matyti tiesiai prieš akis. Ji man primins, jei ką pamiršiu“, – kolegės funkcijas apibrėžė A.Rožickas.

Andrių ir Beatą suvedė internetas. „Gal pasirodys keista, tačiau pirmiausia ją išvydau „YouTube“. O paskui susipažinome feisbuke. Beatos nuoširdumas ir paprastumas mane tiesiog pakerėjo“, – pasakojo A.Rožickas.

Iš Londono – į Vilnių

Dalyvauti pakviesti dainininkai jau po pirmo filmavimo kėlė nykščius į viršų.

„Mane kiek baugina gal tik opera, nes reikės itališkai žodžius mokytis. Bet aš esu mokęsis ir šio žanro. Man viską įdomu išbandyti.

Neslėpsiu, iš pradžių dalyvauti atsisakiau. Bet paskui pamaniau, kad tai bus puiki praktika, dar vienas būdas rengtis būsimiems darbams. O ir dainininkų „chebra“ puiki surinkta“, – sakė savo ateitį su miuziklų atlikėjo karjera Didžiojoje Britanijoje siejantis V.Baumila.

Dainininkas prasitarė, kad šou rengėjams neįsipareigojo laidoje filmuotis iki pat sezono pabaigos. Jei jam teks išvykti ir nuolat leisti laiką Londone, prodiuseriai pažadėjo į tai žvelgti supratingai.

„Visi supranta, kad jei sulauksiu gero ir svarbaus pasiūlymo Anglijoje, tai bus mano prioritetas“, – sakė V.Baumila.

Panašiai kalbėjo Londone su savo suburta grupe muzikuojanti V.Matačiūnaitė. Ji sakė, kad klubo, kuriame koncertuoja, savininkai kol kas nė nežino, kad mergina sutiko dalyvauti TV šou Lietuvoje.

„Sutikau, nes mane pakvietė. Juk ne visur kviečia. Taip, dabar savo karjerą sieju su Londonu, tačiau ateityje norėčiau su ta programa, kurią ten kuriame, pakoncertuoti ir Lietuvoje.

Kita vertus, laida suviliojo, nes juk dar nė vieno konkurso nesu laimėjusi. Gal dabar pavyks? Nors, prisipažinsiu, – dainuoti miuziklų arijas truputį prisibijau“, – šypsojosi dainininkė.

Pasiilgo permainų

Šou „Kelias į žvaigždes“ (LNK) išgarsintai V.Matačiūnaitei, kaip ir R.Kirilkinui, karjeros postūmį suteikė televizija. Projekto „Muzikos akademija“ (LNK) laimėtoju prieš keletą metų tapęs Ruslanas džiaugėsi, kad „Auksinis balsas“ – visai kitoks konkursas.

„Aš tikrai norėjau permainų. Čia orkestras, viskas gyvai, kita televizija, naujas kelias. Iš karto pasakiau „taip“. Čia juk puikios galimybės tobulėti dirbant su profesionalais.

Nesakau, kad iki šiol mano karjeroje kas nors buvo blogai, bet pokyčių reikėjo. Nesinori užmigti ant to paties arkliuko. Juk net kambaryje perdėliojęs daiktus pasijunti kitaip“, – sakė R.Kirilkinas.

Dainininkas kiek prisibijo laidos, kurioje teks traukti operos arijos, bet tikisi, kad išsisukti padės aktoriaus sugebėjimai.

„Žinoma, bus užduočių, kurios pasirodys neįveikiamos. Bet vis tiek pasirodymas tokiame šou yra dovana, kurios neatstos joks prizas“, – svarstė Ruslanas.

Vengia kantri kūrinių

„Labiausiai nenorėčiau dainuoti kantri muzikos. Bus lietuvių liaudies dainų laida, bet jas galima įdomiai aranžuoti, perteikti žiūrovams. Su kantri muzika man būtų sudėtinga“, – juokėsi V.Tarasovienė.

Ne itin dažnai TV eteryje koncertuojanti dainininkė pripažino, kad tai lemia ir ne vienoje laidoje skambanti fonograma.

„Nepamenu, kada žiopčiojau pagal įrašą. Tai man nepriimtina. Beje, stengsiuosi šiame šou atlikti kuo daugiau savo repertuaro. Kitaip jausčiausi kaip karaokės konkurse. Manau, atlikėjai eteryje turi dainuoti tai, ką atlieka ir kasdienybėje.

Bet kuriuo atveju tai, kad čia nebus fonogramos, yra labai svarbu. Kuo labiau pratinsime žiūrovus prie gyvo dainavimo ir grojimo, tuo aiškiau jie pajus skirtumą. Be pasipūtimo sakau: neinu į bet kokią laidą vien dėl to, kad būčiau parodyta. Man ir Viliui eterio turbūt reikia mažiau nei kitiems, bet čia dalyvauti tiesiog malonu“, – kalbėjo atlikėja.

Nori išbandyti naujoves

Rokeris Č.Gabalis iš anksto prognozavo, kad laida, kurioje bus atliekamas šis žanras, jam bus pati sudėtingiausia.

„Iš manęs toje laidoje daugiausia reikalaus, mane labiausiai skalbs. O man įdomu pabandyti visai kitus žanrus. Žinoma, repo gal irgi nenorėčiau. Bet juk ne kasdien tenka dainuoti miuziklą.

Man sekasi su TV projektais – dažnai pataikau į tokius, kurie nauji, kur viskas nežinoma, kur žmonės dar nėra susidarę išankstinės nuomonės. Taip buvo su „Žvaigždžių duetais“, su „Muzikine kauke“, taip bus ir čia“, – džiaugėsi Česlovas.

Dainininkas vylėsi, kad laida eteryje išsilaikys ilgai. Jam atrodo, kad po dešimties sezonų būtų itin smagu iš visų nugalėtojų išrinkti „patį pačiausią“.

„Bet, žinoma, visa tai tik žaidimas. Kaip gali gretinti roko ir operos dainininkus, tai visiškai skirtingi dalykai“, – šypsojosi Č.Gabalis.

Mokysis operos?

„Kas mane čia atvedė? Pinigai. Dideli pinigai“, – juokavo A.Pilvelytė. Surimtėjusi atlikėja svarstė, kad kiekvienas šou suteikia vienokios ar kitokios naudos. Daugelyje konkursų dalyvavusi moteris jau priprato ir prie nusivylimų, ir prie komisijos komentarų, kurie kartais neatrodo patys maloniausi.

„Nekreipiu dėmesio, praleidžiu pro ausis, paprastai tiesiog atsirenku, kas man naudinga, o kas – ne.

Juk, jei vietoj keturių komisijos narių pasodinsi kitus keturis, jie gal jau visai kitaip kalbės. Žiūriu į tai paprastai.

Man svarbiau pats muzikos atlikimo procesas. Niekada nedainavau operos, bus įdomu. Gal nuspręsiu viską mesti ir mokytis šio žanro? Žinau tokių pavyzdžių Lietuvoje.

Nenorėčiau dainuoti bliuzo. Man šis žanras nepatinka, labai išbalansuoja“, – sakė Aistė.

Daugybę kartų „Eurovizijos“ atrankoje jėgas bandžiusi, bet viršūnės nepasiekusi atlikėja atsargiai kalbėjo apie savo galimybes triumfuoti „Auksiniame balse“.

„Manau, jei atiduosiu save šimtu procentų, turiu šansų. Jei patinginiausiu – turbūt iškrisiu, ir greitai. Azarto turiu, o kaip bus, matysime“, – juokėsi Aistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.