Kriminalinio serialo pristatyme - inscenizuota A. Butkaus mirtis

Prie vieno iš sostinės klubų penktadienį būrėsi praeiviai. Policijos juosta atitverta teritorija, švyturėliais žybsintys greitosios pagalbos ir policijos automobiliai žadino smalsumą. Kas atsitiko?

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Feb 15, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:47 PM

Naktiniame klube – kruvinas garsaus šokėjo ir televizijos laidų vedėjo Andriaus Butkaus lavonas. Nusikaltimą tiria kriminalistų būrys.

Į įvykio vietą atskuba prokurorė. „Čia tas pats Butkus? – netiki ji. – Gaila. Gražus buvo“.

Tokia nusikaltimo inscenizacija LNK pristatė naują prodiuserių kompanijos „Videometra“ serialą „Kriminalistai“, kurį žiūrovai matys sekmadieniais nuo vasario 24 d.

Pagrindinius vaidmenis seriale, sukurtame pagal lenkų scenarijų, atliko žinomi lietuvių aktoriai. Vyriausiąjį inspektorių Adomą Rakščių vaidina aktorius Algirdas Dainavičius, smurtinių nusikaltimų skyriaus viršininką Ričardą Gradulį – Rimantas Bagdzevičius, prokurorę Dalią Vyšniauskę – Moniką Bičiūnaitė, jaunesniąją inspektorę Brigitą Stonytę – Justė Zinkevičiūtė. Inspektorių Marių Bradauską – Simonas Storpirštis.

Serialo režisierius Alvydas Šlepikas tikino, jog naujasis detektyvas turėtų patraukti žiūrovų dėmesį ir dėl puikių aktorių komandos, ir dėl to, kad visi nusikaltimai čia bus ištirti, o nusikaltėliai sugauti. „Serialas bus kupinas teigiamų emocijų“, – žadėjo režisierius, pats nusifilmavęs įžanginėje serijoje epizodiniame vaidmenyje.

Rekordinių reitingų Lenkijoje sulaukęs televizijos serialas „Kriminalistai“ („Kryminalni“) šioje šalyje rodomas jau 8 sezonus, kas savaitę jį stebi daugiau nei 4 milijonai žiūrovų. Jis ne kartą pelnė prestižinius apdovanojimus. Teises į šį serialą įsigijo viena didžiausių pasaulio televizijos prodiuserių kompanijų „Endemol“.

„Šis serialas nėra kasdienis – jis bus rodomas kartą per savaitę, todėl kiekviena serija bus atskiras filmas, kuriuos į visumą sujungs penki pagrindiniai herojai, nuostabūs aktoriai, – pasakojo režisierius A.Šlepikas. – Pirmąsias nufilmuotas serijas pasižiūrėję mūsų kolegos lenkai parašė, kad atlikome puikų darbą. Dirbame su kino technika, taikome visus įmanomus filmavimo būdus. Kai kurie dėl oro sąlygų žiemą yra gana sudėtingi, tačiau mūsų kameros vis vien juda, skraido. Naudojame kinui skirtą optiką – taigi, čia yra ne tik mūsų prodiuserių kompanijai, bet ir visai lietuvių serialų ir televizijos kino pramonei techniniu požiūriu tai naujas ir žingsnis į priekį“.

Seriale nestinga šaudymo ir gaudymo, tačiau vengiama itin žiaurių, brutalių scenų, todėl „Kriminalistai“ turėtų patikti įvairiai auditorijai, taip pat ir moterims.

„Žinoma, vyrai jį irgi žiūrės, nes čia bus daug specialiųjų efektų, sproginės mašinos, degs namai“, – intrigavo A.Šlepikas.

Smurtinių nusikaltimų tyrimų skyriaus viršininką Ričardą Gradulį vaidinantis R.Bagdzevičius pasakojo, kad savo veikėjui svajojo suteikti saloninio žanro detalių, tačiau kūrėjai jo fantazijoms apkarpė sparnus.

„Siekiau, kad mano herojus – smurtinių nusikaltimų skyriaus viršininkas, kietas pareigūnas – būtų šiek tiek kitoks nei įprastai būna tokie veikėjai. Norėjau, kad jis su savimi nešiotųsi mažą šuniuką arba darbo kabinete avėtų šlepetes. Bet režisierius neleido. Dėl to R.Gradulis ėmė skirti dėmesį orchidėjoms. Man atrodo, labai gražu – rūpintis gėlėmis“, – šypsojosi R. Bagdzevičius.

Jo herojus seriale iš pavaldinių griežtai reikalaus greito ir efektyvaus bylų tyrimo. R.Gradulis savo kabinete ne kartą kumščiu trankys per stalą, tačiau čia neretai apsilankanti žavi prokurorė paskleis ir moteriškų kerų. Ar žiūrovai gali tikėtis aistringo romano?

„Žinau, kad jausmingų scenų bus, tik nežinau, ar su manimi. Bet tikiuosi, kad lenkai – geri scenaristai“, – šmaikštavo aktorius.

„Nepatinka man holivudiniai vyrukai, sugebantys kulka pataikyti skrendančiai musei į akį ir nuo kurių žvilgsnio gražuolės masiškai krinta po kojomis. Adomą stengiuosi vaidinti profesionalą darboholiką, į kiekvieną bylą žiūrintį kaip į šachmatų partiją. Jis, kaip ir visi žmonės, būna ir neišsimiegojęs, ir ne ta koja iš lovos išlipęs. Kartais klystantis, besinervinantis, kartais laidantis profesinius juokelius. Ir vienišius“, – savo herojų pristatė A. Dainavičius.

A. Raščius neretai pasikliauna savo intuicija. Aktorius – taip pat. „Kartais kokioje nors gyvenimo situacijoje kažkas lyg pakužda teisingą sprendimą. O būna, kad pakuždėjęs paskui sako: „Pajuokavau...“, – šypsojosi A. Dainavičius.

Tyrėjas A.Raščius šypsosi rečiau. Užtat jo gilios rudos akys ypač įtaigios jautriose serialo vietose – kai jaunam tėvui tenka pranešti, jog žuvo žmona ar paguosti motiną, ligoninės koridoriuose draskomą skausmo dėl peršauto sūnaus.

„Tokios scenos – sunkesnės. Tačiau stengiuosi įsivaizduoti, kaip tai darytų kriminalistai“, – pasakojo A. Dainavičius.

Šią profesiją jis nuoširdžiai gerbia. „Man ji panaši į chirurgų – reikalaujanti susikaupimo, šaltakraujiškumo, pasitikėjimo savo jėgomis, talento, apskaičiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.