Atgal į praeitį: įspūdingiausios TV3 laidos ir projektai per 20 metų

Po 20 metų sugrįžo Alexandre’o Dumas grafas Montekristas, trys muškietininkai, LRT serialo “Giminės” veikėjai ir daugybė kitų herojų. Į TV3 ekranus po dviejų dešimtmečių grįžta buvusių populiarių laidų vedėjai. Retrospektyviniame cikle žiūrovų laukia kelionė laiko mašina.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("Lietuvos rytas")

2013-03-23 17:26, atnaujinta 2018-03-09 10:55

Projekte „Mano TV3. Jau dvidešimt metų!“ žiūrovai buvo grąžinti prie ištakų — 1993 metų balandžio 11-osios, kai Lietuvoje dirbti pradėjo pirmoji komercinė televizija „Tele 3“, kurią įkūrė ir jai vadovavo lietuvių kilmės amerikietė profesorė Liucija Baškauskaitė.

Pirmoji komercinė TV

Mintimis nukeliavęs 20 metų atgal, ne vienas žiūrovas greičiausiai dar gerai prisimena sesers Barbaros anglų kalbos pamokėles su įtaigiais: „Listen!“, „Talk!“. Ar gamtininko Ričardo Kazlausko „Langą į gamtą“, nufilmuotą nuo augintinių knibždėte knibždančiuose profesoriaus namuose. Tokių laidų jis sukūrė net 400.

Kaip prieš du dešimtmečius atrodė ir ką kalbėjo iki šiol populiarūs veidai, anuomečiai eterio chuliganai „tangomanai“ Marijus Mikutavičius, Saulius Urbonavičius-Samas ir Martynas Starkus? Už ką žiūrovai pamilo pirmuosius TV3 žinių vedėjus Marių Veselį, Aureliją Razmarataitę ir Vilmą Čereškienę?

Iš ko juokėmės prieš 20 metų? Kokius anekdotus pasakojo humoristai Raimondas Šilanskas, Raimondas Bingelis, Vitalijus Cololo, Asta Baukutė ir Vytautas Šapranauskas? Kokie personažai pasirodydavo laidose „Tegyvuoja karalius!“, „Šapro šou“?

Specialus devynių laidų ciklas — galimybė išvysti televizijos istoriją, prisiminti žiūrovų pamėgtas laidas ir jų vedėjus, serialus bei TV žaidimus.

Pirmieji realybės šouAkvariumas“, „Holivudas“, „Dangus“, anapilin iškeliavusio maestro Vytauto Kernagio vesti projektai „Džiunglės“ ir „Robinzonai“, „TV pagalba“, kurioje iš peties darbavosi Agnė Jagelavičiūtė, Gediminas Jaunius, Aušra Kilkuvienė ir kiti „gelbėtojai“, humoro laidos „Dar pažiūrėsim“, „Policijos akademija“, populiarūs žaidimai „Kas laimės milijoną?“, „Laimės ratas“ ar „Penktokų šou“, ekstremaliosios — „Stresas“, „Skylė sienoj“, „Baimės akys“, krepšinio šventės ar sezono atidarymo renginiai — visus šiuos projektus primins išsaugoti kadrai.

Pirmuosius ciklo įrašus jau galima pasižiūrėti internetinėje „TV3 play“, kitos laidos ketvirtadieniais bus rodomos iki pat 20-ojo TV3 gimtadienio balandį.

Užaugo su televizija

„Aš užaugau su TV3 televizija, — sakė vienas šio projekto kūrėjų 27 metų laidų vedėjas Mindaugas Rainys. — Per 20 metų mačiau tikriausiai visus projektus, nes visą gyvenimą buvau priklausomas nuo televizijos. Tas laidas, kurios eteryje buvo prieš du dešimtmečius, dabar žiūrėjau visai kitomis akimis. Kuriant projektą „Mano TV3. Jau dvidešimt metų!“ ne kartą suvirpėjo širdis žiūrint, kaip paprastai, nuoširdžiai viskas buvo daroma ir koks įspūdingas buvo televizijos startas.“

M.Rainys televizijoje atsidūrė neatsitiktinai. Dar būdamas devynerių jis bakstelėjo pirštu, pamatęs laikraštyje išspausdintą Nemenčinės plente stūksančio pastato, kur buvo įsikūrusi TV3, nuotrauką.

„Kada nors aš čia dirbsiu, užtikrintai ištariau tada tėvams, — prisimindamas juokėsi M.Rainys. — Nežinau, kodėl taip pasakiau žiūrėdamas į tą geltonų plytų namą, ant kurio švietė užrašas TV3.“

Vaikino norai išsipildė — būdamas 21 metų jis pateko į TV3. Po didžiojo krepšinio vandenis laisvai nardančiam jaunuoliui buvo pasiūlyta sporto žinių vedėjo ir krepšinio komentatoriaus vieta.

Pyko ant profesoriaus

M.Rainys skrupulingai atrinkdamas medžiagą retrospektyvinių laidų ciklui bandė prisiminti, kas išliko atminty iš anuometės „Tele 3“.

„Puikiai pamenu tą pačią seserį Barbarą, nes tėvai liepdavo žiūrėti jos pamokėles ir mokytis anglų kalbos, — juokėsi vyras. — Pamenu, kaip buvo keista žiūrėti visiškai kitokį kanalą, nes iki tol turėjome vienintelę Lietuvos televiziją ir matėme kelis rusiškus kanalus.

Prisimenu ir serialą „Santa Barbara“, kuris buvo apžavėjęs visą Lietuvą. Nors per „Tele 3“ filmų ir serialų nebuvo daug, jie labai skyrėsi nuo to, ką jau buvome matę.“

M.Rainys prisipažįsta nuo vaikystės buvęs tikras telemaniakas. Spoksoti televizoriaus tėvai jam nedrausdavo, tačiau neleisdavo žiūrėti po tam tikros valandos.

„Savaitgaliais rodydavo daug animacinių filmų, tarp kurių įsiterpdavo profesoriaus R.Kazlausko laida „Langas į gamtą“, — pasakojo TV3 laidų vedėjas. — Tada man būdavo labai skaudu, kad ši laida trukdo žiūrėti animaciją. O dabar, kai peržiūrinėjau profesoriaus laidas, pamačiau jas visai kitomis akimis. Jos tokios paprastos ir nuoširdžios, kad net suspaudė širdį.“

Labiausiai žavi Šapras

Galybę archyvinių įrašų peržiūrėjęs Mindaugas ilgai suko galvą, paklaustas, koks TV3 projektas jam padarė didžiausią įspūdį.

„Vienas labiausiai sužavėjusių TV3 projektų — realybės šou „Robinzonai“, kurį vedė amžiną atilsį Vytautas Kernagis, — pasakojo M.Rainys. — Man maestro buvo vienas didžiausių televizijos autoritetų ir mano įkvėpėjas. O šis projektas anuomet atrodė unikalus ir verčiantis iš kojų.

Įspūdingi ir kasmečiai TV3 sezono atidarymo renginiai. Tai nepralenkiama šventė ne tik televizijos žiūrovams, bet ir sostinės gyventojams bei svečiams, priverčianti kaskart kraipyti galvą ir stebėtis organizatorių išmone.“

Laidų vedėjas ir sporto komentatorius prisiminė ir anuomet populiarumo rekordus gerinusį, sumaištį į TV pasaulį įnešusį informacijos šou „Be tabu“, kurio vedėjai buvo Ramunė Kurienė (Pečiulienė) ir Algis Ramanauskas. Vėliau Ramunės partneriu tapo Vytautas Tulevičius.

M.Rainys nesiliauja stebėtis aktoriumi ir daugybės televizijos laidų bei renginių vedėju Vytautu Šapranausku.

„Jis — didžiausio kalibro televizijos žvaigždė, kurios populiarumas ne tik neblėsta, bet nuolat auga. Šaprą statyčiau į vieną gretą šalia Vytauto Kernagio ir Arūno Valinsko. Tai žmonės, iš kurių verta mokytis. Vis dėlto dabar V.Šapranausko negali pralenkti niekas“, — savo kolega žavėjosi M.Rainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.