Velykų mišrainėje — auksiniai svogūnai ir kiaušiniai

Šiemet antrąją Velykų dieną televizijos žiūrovams liūdėti neteks, nes ji sutampa su linksmąja Melagių diena, tradiciškai minima balandžio 1-ąją.

Šiemet antrąją Velykų dieną televizijos žiūrovams liūdėti neteks, nes ji sutampa su linksmąja Melagių diena, tradiciškai minima balandžio 1-ąją.<br>T. Bauras
Šiemet antrąją Velykų dieną televizijos žiūrovams liūdėti neteks, nes ji sutampa su linksmąja Melagių diena, tradiciškai minima balandžio 1-ąją.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("Lietuvos rytas")

Mar 31, 2013, 9:50 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:14 AM

Pirmadienį bus nelengva apsispręsti, kurį kanalą žiūrėti. Mat tą patį vakarą tiesiogiai transliuojami du humoro renginiai — Auksinių kiaušinių (LNK) ir Auksinių svogūnų (BTV) apdovanojimų ceremonijos.

Auksinius svogūnus, padarytus iš juodojo šokolado ir įvyniotus į auksinius popierėlius, Lietuvos politikams ir visuomenės veikėjams šiemet teiks buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir humoristas Justinas Jankevičius, persikūniję į rusiškus personažus iš filmo „12 kėdžių“.

Mįslingus Auksinius kiaušinius per LNK dalys žurnalistas ir laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, o jam talkins „Dviračio šou“ vedėjas Vytautas Šerėnas bei Velykų bobute persirengęs aktorius Giedrius Savickas.

Personažai — rusiški

Didžiuoju kombinatoriumi Ostapu Benderiu tapo J.Jankevičius, o Rusijos demokratijos tėvu Kisa Vorobjaninovu — A.Valinskas. Kaip vyrai pasiskirstė vaidmenis?

„Pagal plaukų kiekį, — šmaikštavo A.Valinskas. — Kam pirkti peruką, kai ir taip matyti, kas yra kas.“

Bet kodėl lietuviškiems svogūnams buvo pasirinkti rusiški herojai?

„Mūsų kultūroje šie du personažai yra žinomi iki skausmo — kaip Arvydas Sabonis. Ir daugelis juos priima kaip savus“, — tvirtino J.Jankevičius.

„Lietuvoje yra daug tokių didžiųjų kombinatorių kaip Ostapas Benderis ir Kisa Vorobjaninovas, tad nemažai veikėjų atpažins save, — įsitikinęs vienas būsimos apdovanojimų ceremonijos vedėjų J.Jankevičius. — Nors mūsų personažai ir rusiški, kalbėsime valstybine kalba. Tačiau žodžių iš dainos neišmesi — legendinės citatos greičiausiai nuskambės ir čia. Nepamirškime, kad Kisa dar moka ir vokiečių, ir prancūzų kalbas.“

Balandžio 1-ąją iš Šiaulių arenos tiesiogiai transliuojamoje Auksinių svogūnų teikimo ceremonijoje, kuri truks daugiau nei dvi valandas, linksmų pokštų greičiausiai netrūks. Nors vedėjai nesitiki, kad visi nominantai antrąją Velykų dieną į ceremoniją atvyks, jie tvirtino bandysią linksmai suktis iš situacijų.

12 kėdžių — 12 nominacijų

15-oje Auksinių svogūnų teikimo ceremonijoje ketina pasirodyti daugiau nei šimtas scenos garsenybių, tarp kurių — Rytis Cicinas, Marius Jampolskis, Irena Starošaitė, Donalda Meiželytė, Violeta Mičiulienė, Edmundas Kučinskas, Česlovas Gabalis, Inga Valinskienė, grupės „Studentės“, „Patruliai“, „Tina Dance“ ir kiti.

Remiantis „12 kėdžių“ scenarijumi, šiemet atitinkamai bus įteikta ir 12 Auksinių svogūnų. Jie atiteks nominacijų „Metų vestuvės“, „Metų moteris“, „Metų žmona“, „Metų posakis“ ir kitų nugalėtojams.

Renginio vedėjai šmaikštavo į ceremoniją šiemet pasikvietę daug garbingų svečių, tarp jų — ir JAV prezidentą Baracką Obamą su „Obamiene“ bei šalies kaimynės prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

„Tai bus pirmasis JAV prezidento B.Obamos vizitas į Lietuvą, — gyrėsi A.Valinskas. — Tikėkimės, ir paskutinis. Galbūt Obamų šeimai Lietuvoje taip patiks, kad jie nebenorės iš čia išvykti.“

„12 pirmųjų renginio svečių, atvykusių su savo kėdėmis, bus pasodinti garbingose vietose, — žadėjo renginio sumanytojas A.Valinskas. — Būtų gerai, kad kėdėse būtų paslėpti ir tikri deimantai.“

Juokas padeda virškinti

Auksinių kiaušinių apdovanojimų ceremonijoje pirmuoju smuiku scenoje grieš E.Jakilaitis, maloniai sutikęs pakeisti balandžio 1-ąją švenčiančius humoristus, kuriems ši diena yra išeiginė.

Sveikinti labiausiai apdovanojimų nusipelniusius politikus bei visuomenės veikėjus jam padės V.Šerėnas ir Velykų bobute tapęs aktorius G.Savickas.

„Renginį padės vesti ir visi kiti svečiai, — pasakojo vienas iš apdovanojimų ceremonijos sumanytojų Haroldas Mackevičius. — Velykų antra diena Lietuvoje niekada neturėjo jokio turinio. Sočiai prisivalgę žmonės gulėdavo ant šono ir tyliai virškindavo kietai virtus kiaušinius.

Ši ceremonija — puiki proga išjudėti, paploti, pasišypsoti, pasijuokti. Juokas geriausiai sukrato prikimštus pilvus.“

Auksiniais kiaušiniais šiemet bus apdovanota 11 nominantų. Pirmą kartą vieną iš savų — Seimo narių — pasiūlyta išrinkti patiems parlamentarams.

Renginio organizatoriai kiekvienam Seimo nariui į elektroninį paštą išsiuntė po tris nominacijas su kandidatais. Kas taps politikų išrinktu nugalėtoju, pamatysime per tiesioginę transliaciją.

Scenoje — 314 garsenybių

Kaip atrodo ir iš ko pagaminti patys apdovanojimai — Auksiniai kiaušiniai, tarsi ir aišku, tačiau apie tai paklaustas H.Mackevičius atsakė pinkliai.

„Oi ne, tai nebus visiškai paprasti auksiniai kiaušiniai. Jie bus tokio tarpinio būvio, kai višta tampa kiaušiniu, o kiaušinis višta“, — intrigavo renginio organizatorius.

Išgirdęs, kad kolegų rengiamuose „Auksiniuose svogūnuose“ dalyvaus daugiau nei 100 atlikėjų, H.Mackevičius suskubo patikslinti, kad ceremonijoje, kuri tiesiogiai bus transliuojama iš sostinės pramogų rūmų „Forum Palace“, dalyvaus daugiau nei 300 scenos garsenybių iš Lietuvos ir iš „artimojo užsienio bei draugiškų mums Skandinavijos šalių“.

„O jei dar tiksliau, skaičiuojant su broliais Lavrinovičiais, kurie pažadėjo atvykti į renginį, — 315. Bet jei juos skaičiuosime kaip vieną, tuomet mažiau — 314“, — šmaikštavo H.Mackevičius.

Abiejų auksinių ceremonijų vedėjai — J. Jankevičius, A. Valinskas, E. Jakilaitis ir V. Šerėnas — atsakė į aktualiausius nūdienos klausimus.

Vytautas Šerėnas (53 m.): „Vyrai turėtų eiti į pensiją 10 metų anksčiau“

— Kuris 2012 metų įvykis kelia šypseną?

— Žiūrėkite balandžio 1-ąją per LNK.

— Kokios šventės Lietuvoje dar trūksta?

— Man jų apskritai per daug, bet kartos keičiasi ir joms reikia naujų. Aš nešvenčiu Valentino dienos, nes niekaip nespėjau būti laisvas iki tos dienos, kai ji atėjo į Lietuvą.

— O kokią šventę panaikintumėte?

— Vieną šventę rudenį, kurioje vienas mūsų marginalinis politikas žygiuoja su raudonomis vėliavomis. Nesu tikras ir dėl Gegužės 1-osios. Galbūt ją reikėtų paskelbti bent jau nedarbo diena, nes ši diena valdant socdemams visada yra darbo diena, o valdant konservatoriams — nedarbo. Bet man ši diena — ne šventė.

— Kam Lietuvoje reikėtų pastatyti paminklą?

— Tas žmogus dar nemiręs, o gyviems paminklų nestatau. Užuomina: jo ūgis 220 cm.

— Prieš 10 metų dalyvavote prezidento rinkimuose. Ar neketinate vėl kelti savo kandidatūros?

— Kad nėra su kuo konkuruoti. Tada buvo 17 žmonių.

— Kaip Lietuvai patekti į pasaulio futbolo čempionatą?

— Reikia prisipirkti futbolininkų (geriausiai — baltos spalvos, nes kitaip atsiras visokių protestuojančių žygiuotojų) ir suteikti jiems pilietybę.

— Kiek metų sulaukusios moterys ir vyrai Lietuvoje turėtų eiti į pensiją?

— Kadangi Lietuvoje vyrai gyvena 10 metų trumpiau nei moterys, atitinkamai vyrai turėtų eiti į pensiją 10 metų anksčiau.

— Kaip ekonomikos mokslų daktaras atsakykite į klausimą — iš kur gauti pinigų?

— Lengviausia juos spausdinti.

Edmundas Jakilaitis (35 m.): „Pirma buvo ir yra višta su kiaušiniais“

— Koks politikas labiausiai nustebino 2012-aisiais?

— Kaip ir 2011 metais — prezidentė Dalia Grybauskaitė.

— Kokiam pasaulio žmogui įteiktumėte Auksinį kiaušinį?

— Į partijos pirmininkus kandidatuojančiam Vytautui Landsbergiui už amžiną jaunystę.

— Ką reikėtų pastatyti sostinės Lukiškių aikštėje?

— Kartuvės ten jau buvo, Leninas — irgi. Galbūt reikėtų atstatyti totorių mečetę, jei jau atstatėme Valdovų rūmus.

— Kokią apdovanojimų ceremoniją reikėtų panaikinti?

— Nobelio, nes lietuviai dar niekada šios premijos negavo.

— Kokiai klimato zonai priklauso Lietuva?

— Nuosaikaus alkoholizmo ir tolerantiško smurto.

— Ką daryti su “Žalgiriu”?

— Pervadinti Griunvaldu.— Kas buvo pirma — višta ar kiaušinis?— Pirma buvo ir yra višta su kiaušiniais.

Arūnas Valinskas (46 m.): „Pasiųsčiau visą „Euroviziją“

— Kas padarė didžiausią įspūdį 2012 metais?

— Ūkio bankas, nes ten neturėjau pinigų ir dėl to labai gailiuosi. Būčiau buvęs auka, o dabar esu laimėtojas. O Lietuvos žiūrovai laimėtojų nemėgsta.

— Kokios ministrės postą patikėtumėte Oksanai Pikul?

— Manau, kad tai turėtų būti nauja ministerija. Dabar jų turime 14-a, reikėtų įsteigti 15-ą ir pavadinti ministeriją KUL, kuriai vadovautų Pikul.

— Kokį bjauriausią žodį esate pasakęs Ingai Valinskienei?

— Tu esi Valinsko žmona.

— Kodėl Lietuvoje pasirodė Šiaurės pašvaistė?

— Manau, kad reikėtų žiūrėti ne į reiškinį, bet į spalvą. Anksčiau Rusijoje žmonės buvo stebinami meteoritais. O čia yra įspėjimas lietuviams: “Kol kas matėte tik pašvaistę!” Kuo tai gresia? Pagal spalvą. Pavadinkim ją raudonai verkiančia.

— Ką šiemet reikėtų siųsti į “Euroviziją”?

— Aš apskritai pasiųsčiau visą “Euroviziją”. Jei jau išrinkome atlikėją, pavarde Pojavis, tai manau, kad rezultatas bus apy...vis.

— 1999 m. už vieną “bajerį” apie padėtą bombą teismas jums skyrė 15 tūkstančių litų baudą. Pinigus baltais centais atvežėte karučiu. Koks tų centų likimas?

— Tuos centus vieną kartą panaudojome BTV sezono pristatymo šventėje — jie buvo supilti į baseiną ir reikėjo rungtis, kas daugiau jų išgriebs. Vėliau tuos centus vežėme į banką, bet paaiškėjo, kad gavę jūros vandens centai pabalo ir iš jų pradėjo byrėti miltai, tad buvo sunku juos suskaičiuoti. Tuomet buvo įvestas 3 procentų skaičiavimo mokestis nuo smulkiųjų pinigų. Bet bankas tuos centus priėmė.

Justinas Jankevičius (28 m.): „Emigraciją laikau geru dalyku“

— Kuriai Lietuvos politikei galėtumėte pažerti daugiausia komplimentų?

— Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir taip gauna daug komplimentų, tad būsiu originalus ir jos nesirinksiu. Rokui Žilinskui jų irgi esu daug prisakęs. Visada žavinga moteris man atrodė Loreta Graužinienė, ji nėra dažnai giriama, tad pasakyčiau jai. Manau, kad komplimentus aš sakau geriau nei Mantas Petruškevičius.

— Kokio auksinio apdovanojimo Lietuvoje trūksta?

— Mums visada trūksta auksinių krepšinio apdovanojimų. Šioje srityje kiekvienais metais auksiniai medaliai privalomi. Jų niekada nebus per daug. Be to, lietuviškos dešros jau senokai gavo auksinių apdovanojimų.

— Koks reiškinys arba įvykis Lietuvoje galėtų nustelbti krepšinį?

— Jeigu Jonas Valančiūnas staiga pradėtų šokti baletą, tuomet žmonės galbūt atsisuktų ir į kitas meno šakas. Bet greičiau jau Petras Gražulis žygiuos gėjų parade, nei lietuviai iškeis krepšinį į baletą.

— Kas 2012 metais jums paliko ryškiausią prisiminimą?

— Auksiniu plaukikės Rūtos Meilutytės pavyzdžiu įrodėme, kad emigracija būna ne tik bloga, bet ir gera. Emigraciją laikau geru dalyku dar ir dėl to, kad mano visi draugai, kurie mokykloje planavo kosmonautų ir policininkų karjeras, bet vogė aliuminį, jau gyvena Didžiojoje Britanijoje. Ten jau yra ir tie, kurie atiminėdavo iš vaikų pietums skirtus pinigus.

— Kokį asmenį parodijuoti jums būtų lengviausia?

— Tuos, kuriuos lengva parodijuoti, jau parodijavau. Dabar renkuosi naują auką. Galbūt, kai nustosiu skabytis antakius ir užsiauginsiu bent vieną storą, pabandysiu parodijuoti Petrą Gražulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.