„Chorų karai“ po V. Šapranausko mirties – su psichologų konsultacijomis

Garsaus žmogaus savižudybė kartais pastūmėja tą pačią klaidą padaryti dešimtis, šimtus ar tūkstančius žmonių. Norėdami išvengti savižudybių protrūkio laidos „Chorų karai“ prodiuseriai po aktoriaus Vytauto Šapranausko mirties ruošdami laidą paprašė psichologų pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 9, 2013, 4:04 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:27 AM

„Man paskambino laidos prodiuseris Justinas Milušauskas ir paklausė, ar galime padėti“, - portalui lrytas.lt sakė „Jaunimo linijos“ direktorius Paulius Skruibis. Jis kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos psichologijos katedros vedėja Nida Žemaitienė tris dienas konsultavo „Chorų karų“ komandą.

Psichologai su „Chorų karų“ kūrėjais susitiko, kalbėjosi telefonu, susirašinėjo elektroniniais laiškais.

„Daugiausia bendravome su J. Milušausku ir laidos vedėjais – Inga Jankauskaite ir Mindaugu Stasiuliu. Pradėjome penktadienį ir konsultavome iki sekmadienio vakaro“, - pasakojo P. Skruibis, priminęs, kad žinia apie V. Šapranausko pasitraukimą iš gyvenimo pasirodė tą balandžio ketvirtadienį.

Abejojo patarimų sėkme

Prodiuseriai ir laidos vedėjai klausė psichologų, kas galėtų turėti neigiamos įtakos – pastūmėti žmones kopijuoti V. Šapranauską – ir kas, priešingai, galėtų žiūrovus atitraukti nuo tokios minties.

„Prodiuseriai labai nuoširdžiai stengėsi atsižvelgti į mūsų rekomendacijas. Aišku, jei psichologai darytų laidą, ji būtų labai nuobodi. Jie žiūrėjo, kad laida liktų šou laida, bet tikrai atsižvelgė į daugelį mūsų pastebėjimų“, - tikino „Jaunimo linijos“ vadovas.

Psichologas iš pradžių netikėjo konsultacijų sėkme. Tačiau dabar laiko tai pavyzdžiu, kaip galima sudėtingoje situacijoje per trumpą laiką paruošti žiūrovus nuo smurto prieš save apsaugančią laidą.

P. Skruibiui laidos vedėjai pasirodė labai šviesūs žmonės. Psichologas pastebėjo, kad jie buvo sukrėsti V. Šapranausko pasitraukimo: „Apie tai kalbėjome gana nedaug, koncentravomės į laidą. Savižudybė dažniausiai būna labai netikėtas žingsnis. Man atrodo, kad šiuo atveju buvo taip pat“.

Visai „Chorų karų“ komandai jis negailėjo komplimentų. „Jie patys siūlė sprendimus. Pavyzdžiui, aukų rinkimas buvo jų idėja. Svarbu, kad žiūrovai turėtų aktyvų vaidmenį spręsdami problemas“, - pasakojo psichologas.

Dosniai aukojo pinigus

Žiūrovai aukojo Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijai, kuri vienija pagalbos linijas. Į jas dažniausia skambina liūdintys, spręsti savo problemas mėginantys, apie savižudybę svarstantys žmonės. Per „Chorų karų“ laidą asociacijai žiūrovai paaukojo apie 220 tūkst. litų.

„Mes, psichologai, dažnai raginame savižudybių temomis rašyti atsakingai. Tiek žurnalistai, tiek laidų kūrėjai dirba savo darbą ir kartais ne iš blogos valios, bet iš neįsigilinimo neišvengia klaidų. Šiuo atveju televizijos žmonės pranoko mūsų lūkesčius. Iš mūsų pusės padidėjo pasitikėjimas televizijos žmonėmis. Ir jie galėjo įsitikinti, kad psichologų rekomendacijos nebūtinai turi sugadinti laidą. Tą laidą daugelis žiūrovų žiūrėjo nuo pradžios iki galo, tai, matyt, nesugadinome laidos“, - kalbėjo P. Skruibis.

Jam ir kolegei N. Žemaitienei svarbiausia buvo, kad vedėjai laidoje atskirtų žmogų nuo veiksmo. „Žmogus nusipelno pagarbos. Bet savižudybė nėra išeitis, yra kitų išeičių. Aišku, žmonėms, kurie kenčia, tai atrodo vienintelė išeitis, bet norėjome, kad skambėtų žinutė, jog galima rasti pagalbą“, - pasakojo psichologas.

Balandžio viduryje Lietuvą sukrėtė žinia apie tai, kad bute Vilniuje rastas negyvas televizijos laidų vedėjas V. Šapranauskas. Jis pasitraukė iš gyvenimo.

Žinomo aktoriaus tris paras ieškojo artimieji. Pareigūnus iškvietė aktoriaus sūnus Gytis, kuris negalėjo patekti į tėvo butą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.