LRT tarmių varžytuvėse laimėjo žemaičiai

Ar žinote, ką reiškia žemaitiški žodžiai „knakis“, „blauzga“, „maulelė“? O dzūkiški „prajovos“, „šobšingė“ ir „bobingė“? Arba „kieturi žiedieliai“? Pasirodo, šiais laikais suvalkiečiai taip vadina automobilį „Audi“.

LRT tarmių varžytuvėse laimėjo žemaičiai.<br>J. Stacevičius
LRT tarmių varžytuvėse laimėjo žemaičiai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 31, 2013, 8:32 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:48 AM

LRT surengtose tarmių varžytuvėse tarsi šaršalyne skambėjo ne visiems suprantami žodžiai, kurių reikšmes bandė įminti televizijos sezono pabaigtuvių atšvęsti susirinkę darbuotojai. Penkios komandos — dzūkai, suvalkiečiai, žemaičiai, aukštaičiai ir vilniečiai (save vadinantys „šiaip fainais“) — įvairiose rungtyse stengėsi iškovoti pagrindinį prizą — Tarmių tortą.

Suvalkiečių vadovė energingoji Edita Mildažytė pakerėjo komisiją ne tik liežuvio miklumu, bet ir apdarais. Įsispraudusi į blizgančią suknelę ir prisitvirtinusi angelo sparnus ji suvalkietiškai aiškino: „Puošiausi, stengiausi, kiek tik galėjau. Prašiau, kad paremtų „Victoria’s Secret“, bet jie kažkodėl atsisakė. Tada kreipiausi į „Arvi kalakutus“. Štai, matot, kaip atrodau“, — kvatojo komandos vedlė.

Temperamentu Editai nenusileido žemaičių komandos kapitonė Zita Kelmickaitė. Sulaukusi kulinarijos rungties muzikologė griebėsi slaptojo ginklo — velnio lašų. Ką gi, užtaisas, panašu, suveikė.

Komisija, kurią sudarė tikras žemaitis profesorius Alfredas Bumblauskas, užsislaptinęs suvalkietis, bet prijaučiantis žemaičiams ir Vilniaus lenkams prodiuseris Audrius Giržadas ir tikra aukštaitė etnologė bei tautosakininkė Gražina Kadžytė, neatsispyrė pagundai.

Juolab kad komisijos nariams aiškiai norėjosi kuo nors užgerti suvalkietiškus cepelinus su žarnokų įdaru, žemaitiškus kraujinius vėdarus, bulbas su lupynomis, ubagynę, dešras su kopūstais ir gausybę kitų patiekalų, kurie nugulė ant komisijos stalo. Tad pergalę užtikrintai šventė žemaičiai.

„Knakis“ — žmogus, šnekantis pro nosį; „blauzga“ — pleiskanos; „maulelė“ — taurelė; „prajovos“ — stebuklai; „šobšingė“ — erškėtuogė; „bobingė“ — juodasis serbentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.