Laidos „Farai“ operatorius atvirai papasakojo apie darbą su specialiosiomis tarnybomis

„Farų“ (LNK) operatoriui Sauliui Jarošui (45 m.) yra tekę viena ranka gelbėti į bėdą pakliuvusį žmogų, o kita tą gelbėjimo operaciją filmuoti. Be to, jis ne kartą turėjo gintis nuo įtūžusių ir įkaušusių laidos herojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

2013-06-07 16:40, atnaujinta 2018-03-05 19:07

Daugiau nei dvidešimt metų specialiųjų tarnybų darbą fiksuojantis S. Jarošas yra matęs žiaurių, linksmų ir kurioziškų situacijų.

„Grįžtu paryčiais, padedu filmavimo kamerą, tačiau siužetus toliau filmuoju sapnuose — matau įvykių baigtį. Viskas kaupiasi tarsi juodojoje bibliotekoje“, — pasakojo iš Šiaulių kilęs S. Jarošas.

Šiaulių televizijoje jis yra kūręs laidas „Žalieji namai“, „Ekstremali linija“, TV3 — „Komandą“, dešimtmetį dirbo aplinkos apsaugos inspektoriumi.

Sauliaus krikštas televizijoje įvyko 1991-ųjų sausio 13 d. Dirbdamas žurnalistu jis naktį rengė reportažą iš omonininkų dislokacijos vietos Šiauliuose ir gavo nuo vieno jų automatu „Kalašnikov“ per pilvą.

„Turbūt tai ir turėjo lemiamą reikšmę, kad ėmiau dirbti su specialiosiomis tarnybomis“, — pusiau juokais paaiškino S. Jarošas.

Rizikingos gaudynės

„Laidos „Farai“ operatorių pagrindinis uždavinys — netrukdyti pareigūnams dirbti ir netapti auka, kurią policininkams reikėtų ginti. Mes stengiamės neįsivelti į įvykius. Žinoma, esame apdrausti“, — pasakojo S. Jarošas.

Vyras prasitarė rizikuojantis kaskart, kai įsėda į policijos automobilį. Juk bet kada pareigūnai gali imti vytis pažeidėją ar nusikaltėlį. Sauliui ne kartą teko pagalvoti: „Į dešinį ar į kairį griovį mes tuoj skrisime?“

„Tačiau vis dar slaptai svajoju dalyvauti rimtose gaudynėse su pasišaudymais“, — šyptelėjo „Farų“ operatorius.

Tenka surakinti ir kojas

Visi laidos operatoriai yra patekę į masines muštynes. S. Jarošas ne kartą turėjo išjungti filmavimo kamerą ir padėti pareigūnams tramdyti prasižengėlius.

„Keletą kartų filmavau itin aršiai nusiteikusias moteris. Nėra nieko blogiau už išgėrusią ir įpykusią moterį.

Kadangi jos dažnai spardosi, pareigūnams tenka surakinti ir kojas. Tik taip gali sutramdyti“, — pasakojo operatorius.

Saulius jaučia įtampą, kai negali nuspėti, kaip elgsis filmuojamas žmogus. Kartą viena moteris mielai pozavo prieš kamerą, tačiau staiga trenkė per apšvietimo lempą. Operatorius prisipažino po to incidento nebepasitikintis nė viena laidos heroje.

Vyras juokėsi, kad filmuojant dešine ranka kairiąja yra tekę griebti ne vienam agresyviai nusiteikusiam žmogui už kaklo.

Miegoti eidavo su batais

Kartą S. Jarošas su TV kamera rankose turėjo nuo penkiaaukščio namo stogo kabarotis į balkoną.

Jis visuomet eina į darbą su kareiviškais batais, nes tenka lakstyti per vinis ir stiklus.

Beje, dirbdamas laidoje „Komanda“ vyras dažnai net miegodavo su batais — į įvykio vietą atvykti reikėdavo kartu su specialiosiomis tarnybomis. Tad autis batų laiko nebūdavo.

„Kai vejamės nusikaltėlius ar pažeidėjus, iš sustojusios jų mašinos dažnai iššoka kokie trys vyrai. Mūsų — tiek pat: du pareigūnai ir operatorius. Taigi kiekvienas nusivejame po vieną. Paskui grįžtame su bėgliais.

Mums, operatoriams, didžiausia kliūtis būna tvoros. Viena ranka privalai laikyti kamerą, o kita kabarotis per tvorą“, — darbo patirtimi dalijosi S. Jarošas.

Herojams neišlaiko nervai

Saulius — vienintelis laidoje dirbantis operatorius, kurio kamera nebuvo sudaužyta. Filmuojami žmonės į ją smogė du kartus.

Vienąsyk pareigūnų sulaikomas įpykęs vyras numušė kameros akumuliatorių. O kitą kartą kamerą stūmė įsisiautėjęs buvęs Kauno „Žalgirio“ legionierius DeJuanas Collinsas. „Aš jo neprovokavau, tačiau jam nervai neišlaikė. Tai į ją ir nukreipė savo agresiją“, — prisiminė S. Jarošas.

Kurioziški nuotykiai

„Farų“ laidoje — daug muštynių ir kraujo, bet operatoriui kur kas maloniau fiksuoti juokingas situacijas.

Pavyzdžiui, daug žiūrovų dėmesio sulaukė siužetas, pavadintas „Miego broliai“ — apie Šiauliuose mašinoje snaudžiančius ir muziką garsiai leidžiančius vaikinus.

Kitą kartą buvo gautas skundas dėl triukšmo Kauno rajone. Operatorius su pareigūnais pirmiausia užėjo pas pareiškėją.

„Moteris, išvydusi į ją nukreiptą filmavimo kamerą, griežtai pasakė: „Palaukite!“ ir išbėgo iš kambario. Mes su pareigūnu sutrikome — kas čia bus? Pasirodo, buto šeimininkė nuėjo į vonios kambarį, susišukavo, susitvarkė. O grįžusi ir sako: „Va tokią moterį filmuoti galima“, — su šypsena pasakojo S. Jarošas.

Per ilgus darbo metus Saulius įsitikino — įdomesnių nutikimų būna per priešpilnį.

Dar jis pastebėjo, kad įvairiuose šalies regionuose gyvenantys žmonės elgiasi skirtingai.

„Pavyzdžiui, su žemaičiu gali turėti rimtų bėdų, bet Žemaitijoje tos bėdos ištiks ne taip greitai kaip Kaune“, — juokėsi S. Jarošas.

Tenka dirbti ir gelbėtoju

S. Jarošui yra tekę gelbėti žmones. „Kartą su policininkais važiavome iš įvykio vietos ir išvydome tokį vaizdą — antrame namo aukšte ant balkono grotų pakibusi moteris, kurią už rankų laiko du pareigūnai, — pasakojo TV operatorius. — Aš staigiai iššokau iš mašinos, tomis grotomis užlipau į viršų ir sugriebiau moterį. Paskui pamaniau — juk galėjau nufilmuoti, kaip pareigūnai ją gelbėja.

Bet tą akimirką galvojau tik apie žmogaus gyvybę. Jeigu moteris būtų kritusi, turbūt į šaligatvio atbrailą būtų susižalojusi stuburą.“

Kitą kartą operatorius padėjo ugniagesiams gelbėtojams iš liepsnojančio namo išnešti du žmones.

Nepaleisdamas filmavimo kameros iš rankų jis padėjo nuo ugnies apsaugoti ir keletą daiktų.

Per žingsnį nuo mirties

■ Nors rengiant laidas rizikuoti gyvybe dar neteko, S.Jarošas ne kartą buvo atsidūręs per plauką nuo mirties.

■ Būdamas 20 metų jis pakliuvo į šiurpią avariją. Saulius iki šiol prisimena ligoninėje gydytojo ištartus žodžius: „Sesute, užrašykite — 27 pjautinės žaizdos veido plote.“

■ Kitą kartą vyrui buvo trūkusi galvos smegenų kraujagyslė. Galimybę išgyventi gydytojai vertino 50 procentų.

■ S.Jarošas yra ir skendęs. Tai atsitiko per dvyliktąjį dukros gimtadienį. Dukra jį ir išgelbėjo — puolė į vandenį ir parplukdė tėvą į krantą. Šią istoriją šeima papasakojo tuometės LTV televizijos laidoje „Viltis gyventi“.

Ekstremalūs išbandymai

■ Prieš keletą metų vienam S.Jarošo kolegai filmuojant teko žvelgti mirčiai į akis.

■ Policijos patruliai persekiojo vairuotoją, kuris nepakluso reikalavimui sustoti. Netikėtai iš persekiojamo automobilio pasipylė šūviai. Pareigūnai ėmė atsišaudyti.

■ Kai bėglius pagaliau pavyko sustabdyti, paaiškėjo, kad mašinos vairuotojas yra girtas. O į policininkus pyškino automobilio keleivis. Vėliau jis teisinosi norėjęs tik pagąsdinti patrulius ir išgelbėti bičiulį nuo atsakomybės.

■ Šiaulių politechnikumą baigęs S.Jarošas karjerą šio miesto televizijoje pradėjo kaip sporto laidų redaktorius.

■ Tačiau operatoriaus darbas buvo arčiau širdies. Vyras juokiasi, kad net pas uošvienę į Mažeikius valgyti cepelinų vyksta su kamera — po vakarienės mieste dažnai nutinka kas nors, ką būtina nufilmuoti.

■ Prieš metus S.Jarošas tris savaites praleido Afganistane, kur rengė dokumentinių laidų ciklą „Misija Afganistanas”.

■ „Ten didelė įtampa. Beveik kas antrą dieną matydavome iki pusės nuleistą JAV vėliavą. O tai reiškia, kad kažkas žuvo. Tokie dalykai veikia psichologiškai, — pasakojo Saulius. — Teko paskraidyti ir sraigtasparniu atvirais šonais.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.