Istorijos mėgėjams - intriguojančios samurajų kovos

Besidomintys istorija šįvakar turėtų nepamiršti įsijungti „Lietuvos ryto” televizijos, kai bus rodomas dokumentinis serialas „Pasaulio istorija”.

Samurajai prieš Japonijos modernizaciją kovėsi negailėdami savo gyvybės.
Samurajai prieš Japonijos modernizaciją kovėsi negailėdami savo gyvybės.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:37 AM

Devynioliktojo amžiaus pabaigoje Japonijoje keliasdešimt tūkstančių samurajų pasiryžo verčiau mirti nei leisti, kad jų šalyje įsigalėtų vakarietiškos vertybės ir gyvenimo būdas.

Tuo metu į Japonijos rinką ėmė belstis Jungtinės Amerikos Valstijos. Į šalį atvyko tūkstančiai inžinierių, verslininkų, mokytojų. Atsirado daug geležinkelių, telegrafo linijų, gamyklų. Tradicinius kimono ėmė keisti vakarietiški kostiumai.

Daugelis gyventojų su džiaugsmu priėmė pokyčius. Tačiau samurajai atmetė viską, kas vakarietiška. Iki tol šis karių ordinas naudojosi įvairiomis privilegijomis, jo nariai būdavo atleisti nuo visų mokesčių. Tačiau šaliai modernėjant samurajų teisės ir statusas buvo panaikinti.

Samurajai sukilo. Šįvakar BBC dokumentiniame filme „Pasaulio istorija” – pasakojimas apie 1877 metų rugsėjo 24 dieną vykusį mūšį tarp tradicines vertybes išpažįstančių samurajų sukilėlių ir modernizacijos siekiančios vyriausybės kariuomenės.

Po trijų valandų kovos iš 40 tūkst. samurajų liko tik 40. Jų vadas nusižudė. Teigiama, kad taip buvo pašalinta didelė kliūtis Japonijos modernizacijos kelyje.

„Lietuvos ryto” TV, 19.00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.