Italų dokumentinė juosta „Šventasis GRA“ laimėjo Venecijos „Aukso liūtą“

Iš viso konkursinėje programoje varžėsi 20 filmų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 8, 2013, 1:21 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:24 PM

„Niekada nebūčiau patikėjęs, kad dokumentinis filmas laimės Venecijos kino festivalį“, - emocingai kalbėjo G.Rosi, laimėjęs su savo pasakojimu, kuriame parodytos privataus gyvenimo namuose, darbovietėse ir soduose akimirkos.

Iš viso konkursinėje programoje varžėsi 20 filmų.

„Šventasis GRA“ buvo vienas iš dviejų dėl „Aukso liūto“ kovojusių dokumentinių filmų, kurių įtraukimas į konkursinę programą neturėjo precedento.

Pasak G.Rosi, leisti jiems varžytis buvo „didžiulis drąsos aktas“.

Jis sakė, kad daug metų rengėsi savo filmui, ir padėkojo „herojams, kad jie įsileido jį į savo gyvenimą“.

„Šventajame GRA“ galima pažvelgti į buvusio aristokrato kičiniuose rūmuose, greitosios pagalbos darbuotojo, kuris skuba gelbėti avarijos Romos žiediniame kelyje aukų, pagyvenusio barzdoto tėvo, kuris mažyčiame savo bute gyvena su dukra, gyvenimus.

Nuo Tibro upės ungurių gaudytojo iki žmogaus, kuris kataloguoja straubliukų niokojamas palmes - šis filmas atskleidžia netikėtus sąmojo, ekscentriškumo ir gerumo klodus.

„Norėjau būti nustebintas, o Rosi filmas nustebino. Tai buvo vienbalsis pasirinkimas“, - sakė vertinimo komisijos pirmininkas, italų kino meistras Bernardo Bertolucci (Bernardas Bertolučis).

„Tarsi vieno žmogaus orkestras Rosi sugebėjo atskleisti mums tuos herojus šiame žiediniame kelyje, kuris apjuosia Romą tarsi Saturną jo žiedas, - sakė jis. – Pasaulis, erdvės tame filme turi kažką pranciškoniška. Buvo realus tyrumo jausmas, žiuri jautė poetinę jėgą“.

Praėjusį kartą Italija „Aukso liūtą“ laimėjo 1998 metais, su Gianni Amelio „Kaip mes juokėmės“.

Geriausio aktoriaus prizas šiemet atiteko graikui Temiui Panui, suvaidinusiam baisią paslaptį turinčios šeimos tėvą Aleksandro Avrano filme „Mis Smurtas“.

A.Avranas, kurio šiurpus pasakojimas apie incestą ir vaiko savižudybę sukrėtė auditoriją, gavo geriausio režisieriaus „Sidabro liūtą“.

„Tikiu, kad šis filmas padės dorotis su smurtu šeimoje. Menas gali suvaidinti pamatinį vaidmenį atskleidžiant asmenines paslaptis ir visuomenės paslaptis“, - sakė T.Panou.

Geriausios aktorės apdovanojimas buvo paskirtas 82 metų Elenai Cottai (Elenai Kotai), suvaidinusi užsispyrusią pagyvenusią Pietų Italijos ponią Emmos Dante (Emos Dantės) filme apie moterų nesantaiką „Gatvė Palerme“.

Už geriausią scenarijų buvo apdovanoti Steve‘as Cooganas (Stivas Kuganas) ir Jeffas Pope‘as, parašę žavingą tragikomediją „Filomena“ (Philomena), kurioje vaidina Judy Dench. Ši Stepheno Frearso režisuota juosta yra pagrįsta tikra istorija apie tai, kaip Philomena Lee ieškojo savo sūnaus, atiduoto įvaikinti.

S.Cooganas, kuris negalėjo dalyvauti, atsiuntė žinutę: „Jeffas ir aš nepaprastai džiaugiamės. Tai išties buvo mėgstamas darbas. Esame skolingi Judy Dench už šiai istorijai atiduotą širdį ir sielą, o Philomenai – už leidimą ją papasakoti“.

Geriausio jaunojo aktoriaus apdovanojimas atiteko Tye Sheridanui už jauno vyro, kuris stengiasi išgelbėti šeimą nuo alkoholiko tėvo, vaidmenį filme „Džo“.

Didysis žiuri prizas atiteko Tsai Ming-liango juostai kinų kalba „Beglobiai šunys“ - lėtai pasakojamai istorijai apie benamį tėvą, kuris kuklų pragyvenimą pelnosi iš to, kad dirba už skelbimų lentą, ir kurio vaikai klajoja šiuolaikinio Taibėjaus gatvėmis.

Prieštaringai vertinama Philipo Groningo „Policijos pareigūno žmona“, kurioje pasakojama apie motinos pastangas apsaugoti savo vaiką nuo smurto šeimoje, buvo apdovanota specialiuoju žiuri prizu.

„Ateities liūtas“ už debiutinį filmą paskirtas Noazo Deshe „Baltajam šešėliui“– istorijai apie jauną albinosą Tanzanijoje, kurį medžioja vietos burtininkai, norintys panaudoti jo organus savo preparatams.

Į festivalį Venecijos Lido saloje greitaeigiais kateriais ir gondolomis buvo suplaukusios tokios Holivudo žvaigždės kaip George‘as Clooney, Sandra Bullock, Nicolas Cage‘as ir Scarlett Johansson, taip pat – autorinio kino kūrėjai iš viso pasaulio.

B.Bertolucci, kuris bene labiausiai garsėja 1972 metų erotine drama „Paskutinis tango Paryžiuje“, vertinimo komisijoje dirbo drauge su britų režisieriumi Andrea Arnoldu, vokiečių aktore Martina Gedeck (Martina Gedek) ir JAV aktore Carrie Fisher.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.