Režisiere tapusi A.Jolie pristatė savo naują filmą „Nepalaužtas”

Holivudo žvaigždė, „Oskaro” laureatė Angelina Jolie (38 m.) vėl ėmėsi režisūros – Mortono įlankoje prie Australijos krantų ji pradėjo kurti biografinę dramą „Nepalaužtas” (Unbroken). Filmas „Nepalaužtas” – antroji A.Jolie kaip režisierės ilgametražė vaidybinė juosta.

Filmas „Nepalaužtas” – antroji A.Jolie kaip režisierės ilgametražė vaidybinė juosta.<br>„Bulls Press” nuotr.
Filmas „Nepalaužtas” – antroji A.Jolie kaip režisierės ilgametražė vaidybinė juosta.<br>„Bulls Press” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:20 AM

2011-aisiais ji režisavo filmą „Kraujo ir medaus žemėje”, pasakojantį serbo kario ir bosnės meilės istoriją. Juosta sulaukė neblogų vertinimų.

Rėmėsi tikrais įvykiais

Biografinės dramos „Nepalaužtas” siužetas paremtas neįtikėtinu ir dramatišku italų kilmės JAV leitenanto Louis Silvie Zamperini, kuris Antrojo pasaulinio karo metais buvo patekęs į japonų nelaisvę, likimu.

Buvusio olimpiados dalyvio, 96 metų veterano gyvenimo istorija šiuo metu pasakojama Amerikos mokyklose, jo vardu pavadintas netoli Los Andželo esantis oro uostas.

2010-aisiais išleista rašytojos Lauros Hillenbrand biografinė knyga apie L.S.Zamperini tapo A.Jolie filmo scenarijaus pagrindu. Ji daugiau nei 15 mėnesių buvo JAV perkamiausių knygų sąraše.

Lėktuvas sudužo vandenyne

Italų emigrantų sūnus, ilgų distancijų bėgikas L.S.Zamperini 1936 metais dalyvavo nacių valdomame Berlyne surengtose olimpinėse žaidynėse. Jo pasirodymu žavėjosi pats nacių lyderis Adolfas Hitleris.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui L.S.Zamperini užsirašė į JAV karines oro pajėgas. 1942 metais jo lėktuvas sudužo prie Havajų salų Ramiajame vandenyne.

Likę gyvi trys ekipažo nariai (tarp jų buvo ir L.S.Zamperini) išsigelbėjo ant pripučiamų valčių, kurios per stebuklą išplaukė iš lėktuvo nuolaužų.

Nelaimėliai 47 dienas klajojo po atvirą vandenyną rinkdami lietaus vandenį ir gaudydami smulkias žuvis. Vyrams teko gintis nuo ryklių, iškęsti štormus ir praskrendančių japonų bombonešių atakas. 33-ią dieną vienas iš jų mirė.

Po dviejų savaičių L.S.Zamperini ir jo likimo draugą pastebėjo japonų žvejai, bet išgelbėjimo stebuklą pakeitė dar dramatiškesni įvykiai – vyrai pateko į nelaisvę ir buvo žiauriai kankinami.

Apkabino savo budelius

Tik Japonijos kapituliacija atnešė ilgai lauktą laisvę – kariai grįžo į Ameriką, kur jau seniai buvo laikomi dingusiais be žinios.

Tačiau tai – dar ne istorijos pabaiga. Daug kančių išgyvenęs L.S.Zamperini tapo aktyviu krikščionybės skelbėju. 1950 metais jis nuvyko į Japoniją susitikti su savo budeliais.

Kalėjime Louis atpažino visus savo kankintojus ir kiekvieną jų broliškai apkabino.

1998-aisiais per Nagano olimpiados atidarymą tuomet 81 metų L.S.Zamperini nešė olimpinę ugnį. Tai buvo simbolinis gestas – jis tarsi priminė Japonijai, Vokietijai ir visam pasauliui karo baisumus.

Neįgyvendinti sumanymai

„Sunku kurti filmą apie tokį didį žmogų. Man tai didžiulė garbė. Esu pasirengusi padaryti viską, kiek leidžia mano jėgos. L.S.Zamperini – tikras didvyris, itin humaniškas, tikintis ir narsus žmogus”, – sakė A.Jolie.

Holivudas ne kartą mėgino ekranizuoti L.S.Zamperini gyvenimo istoriją. 1957 metais jį ketino vaidinti Tony Curtisas, o dešimtame dešimtmetyje – Nicolas Cage’as ir Ryanas Goslingas. Dėl įvairių priežasčių nė vienas sumanymas nebuvo įgyvendintas.

Dabar šią juostą turėjo kurti režisierius Francis Lawrence’as, tačiau buvo priverstas jos atsisakyti dėl „Bado žaidynių”.

Kino kompanijos „Universal” vadovai, turintys teisę ekranizuoti L.S.Zamperini biografiją, nusprendė, kad vietoj F.Lawrence’o šio darbo turi imtis A.Jolie, jau ragavusi režisierės duonos.

L.S.Zamperini vaidmenį A.Jolie patikėjo 23 metų britų aktoriui Jackui O.Connellui.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.