Magai ir mokslininkai nesutaria dėl Merfio dėsnio egzistavimo

Kiekvienam mūsų sumuštinis bent kartą ant grindų yra nukritęs sviestu žemyn, tiesa? O parduotuvėje, atsistojus į eilę, paaiškėjo, kad būtent ta eilė juda lėčiausiai? Ar tai tik atsitiktinės nesėkmės, ar kažkas tokio, kas apsunkina mūsų gyvenimą? Pasirodo, magijos žinovai ir mokslininkai turi skirtingas nuomones.

„Pasirodo, esama įrodymų, kad gamtos dėsniai veikia prieš mus, tačiau tai dar nereiškia, kad žmogus savo protu ir minties galia negali jų valdyti“, – sako A.Gaičiūnas.<br>V.Balkūno nuotr.
„Pasirodo, esama įrodymų, kad gamtos dėsniai veikia prieš mus, tačiau tai dar nereiškia, kad žmogus savo protu ir minties galia negali jų valdyti“, – sako A.Gaičiūnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:12 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Pasaulis X“ kūrėjai aiškinsis, kaip yra iš tiesų. Laida eteryje – šiandien 20.50 val.

„Pasirodo, esama įrodymų, kad gamtos dėsniai veikia prieš mus, tačiau tai dar nereiškia, kad žmogus savo protu ir minties galia negali jų valdyti“, – sako žinomas iliuzionistas, „DiArchy“ magijos teatro įkūrėjas Arvydas Gaičiūnas.

Jis papasakos apie savo patirtį siekiant pasaulio nekvėpavimo vandenyje rekordo ir kančią, patyrus nežmoniškus fizinius negalavimus, užsišaldžius lede.

Tiesa, Merfio arba kiaulystės dėsnis nuo praėjusio amžiaus apaugo įvairiausiomis nuomonėmis ir ko gero kiekvienas, patyręs jo veikimą, sutiks, kad jeigu turi nutikti kažkas blogo, tai būtinai ir nutiks.

Habilituotas fizikos mokslų daktaras Jonas Gridas vis dėlto paneigia Merfio dėsnio egzistavimą. Pasak jo, viso labo tai tik tikimybių teorija, kuri ir pateikia atsakymą, kodėl lietus lyja būtent tada, kai savaitę nešioję skėtį su savimi lietingą dieną jį paliekame namie.

Kuo tikėti – magų nuojauta ar mokslininkų išvadomis? Atsakymas laidoje „Pasaulis X“ su Mantu Vaitiekūnu jau šiandien, penktadienį, 20.50 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Visuomenės visuomenėje – toleruoti ar nekęsti?

Atsiskyrėliai, keistuoliai ar tiesiog maištautojai, kuriems nesvarbios civilizuotos visuomenės gyvenimo normos? Bioterapeutas Aurelijus Pileckis įsitikinęs, kad šiais laikais visuomenės visuomenėje tai ne kas kita, kaip savitos laisvės siekis, noras iš socialinių stereotipų išsivaduoti komforto, vienatvės kaina.

„Žmogus pamato, kad jis tokioje visuomenėje suvaržytas, pririštas prie tam tikrų taisyklių. Tarkime, darbas naktį – ėjimas prieš gamtos dėsnius, nes žmogus turi su saule kilti ir su saule eiti miegoti, o čia atvirkščiai“, – laidoje „Pasaulis X“ šį vakarą tvirtins A. Pileckis, liudydamas patirtį žmonių, pasirinkusių asketišką gyvenimo būdą be elektros, civilizacijos patogumų ir to, ką davė pati gamta.

Visuomenės elito atžvilgiu tokie maištautojai, iš pradžių save vadinę hipiais, po to pankais, dar vėliau – skvoteriais, – tiesiog padugnės, teršiančios aplinką, tačiau tolerancijos akivaizdoje būtų galima surasti paprasčiausių panašaus gyvenimo būdo priežasčių.

Pavyzdžiui, skvoterių siekiamybė nebūti tokiems, kaip visi – pilkąja mase. Priešiškai nusiteikę prieš sustabarėjusias visuomenės dogmas, jų maištavimas peržengia visas įprasto socialinio gyvenimo ribas. Jie slepia tapatybę ir gyvena klaikiomis sąlygomis, tarsi visomis išgalėmis ne tik siekdami nebūti šio pasaulio piliečiais, bet ir visiškai atsiriboti nuo juos pažinojusių tėvų ir artimųjų.

„Žmogus pirmiausia nusivilia socialiniu gyvenimu. Jis pamato, jog tai mašina, kuri stengiasi iš tavęs išsiurbti visas gyvybines jėgas, o kai tai padaro, tave tiesiog išmeta“, – komentuos A. Pileckis.

„Pasaulis X“ su M.Vaitiekūnu – penktadieniais 20.50 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.