Kodėl Lietuvos vaikai tapo per maži žiūrėti „Hobitą“? (video)

Po įspūdingų Bilbo Beginso nuotykių filme „Hobitas: nelaukta kelionė“ tūkstančiai Lietuvos vaikų laukė antrosios filmo dalies. O tada lyg septyni piktieji burtininkai Lietuvos kino centro Filmų indeksavimo komisijos nariai pastatė nematomą sieną – antrąją trilogijos dalį „Hobitas: Smogo dykynė“ galės pamatyti tik žiūrovai nuo 13 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta

Dec 12, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:01 PM

TV laidų vedėjas ir rašytojas Andrius Tapinas buvo priblokštas.

J.R.R.Tolkieno kūrybos gerbėjas A.Tapinas sako, kad pirmoji filmo apie hobitą dalis žavėjo ne vien jį ir abu jo vaikus. Užtat į antrosios dalies premjerą penktadienį TV laidų vedėjas galės eiti tik su žmona – jo vaikams iki 13 metų šis filmas tapo uždraustas vaisius.

Ar tai reiškia, kad filme „Hobitas: Smogo dykynė“ orkai riaumos garsiau, goblinai kovos nuožmiau, o baimė stipriau sugniauš žiūrovų širdis?

Ką pasakyti vaikams?

A.Tapinas nebijo, kad jo vaikai nualps. Jis piktinasi, kad į „Hobitas: Smogo dykynė“ vaikai negali eiti net lydimi tėvų. Jis parašė atvirą laišką, valdžios institucijoms, kuriame pabrėžė, kad šiuo metu iš tėvų yra atimta galimybė spręsti, kas yra naudinga ir žalinga jų vaikams.

„Toks sprendimas ne tik kenkia legaliam kino verslui, atima galimybę tėvams drauge su vaikais praleisti laisvalaikį, bet ir nepasiekia norimos naudos. Dar daugiau, skatina piratavimą, kadangi visi tie filmai yra laisvai prieinami internete“, – mano A.Tapinas.

Anot žinomo žmogaus, dabar Lietuvoje taikomas N13 indeksas neatitinka ir Vakarų pasaulio normų, pagal kurias analogiški filmai yra žymimi PG13 (JAV) ar 12A (Didžioji Britanija), tai yra – jaunesni nei 12 ar 13 metų vaikai į tokius filmus gali patekti tik su tėvais ar globėjais, tačiau sprendimą šių šalių valdžia palieka būtent tėvų rankose

A.Tapinas pastebi, kad šį klausimą reglamentuojančio įstatymo pataisas svarsčius parlamente, kai kurių valdančiosios koalicijos narių argumentais buvo itin keisti. Pavyzdžiui, buvo teigiama, jog leidus vaikams žiūrėti filmus lydimiems suaugusiųjų, suklestės pedofilija.

Kino mėgėjui keistas pasirodė ne tik įstatymas, bet ir kai kurie filmų indeksą nustatančios Lietuvos kino centro komisijos sprendimai. Kaip naujausią sunkiai suprantamo sprendimo pavyzdį A.Tapinas iškėlė būtent naująją režisieriaus Peterio Jacksono juostą.

„Pirmasis filmas „Hobitas: nelaukta kelionė“ turėjo N7 indeksą, o štai antrajam kažkodėl suteiktas N13 indeksas. Mano manymu, taip padaroma didelė skriauda didelei daliai vaikų, kurie turėjo teisę pasižiūrėti pirmąjį filmą, tačiau dabar komisijos sprendimu jiems uždrausta žiūrėti jo tęsinį“, – teigia A.Tapinas ir priduria, kad filmo žanras nepasikeitė, režisierius taip pat išliko tas pats.

„Kaip tėvams paaiškinti tokią situaciją vaikams, kurie šio filmo laukė visus metus? Ypač turint galvoje, kad ši trilogija sukurta pagal vieną populiariausių visų laikų vaikiškų knygų – J.R.R.Tolkieno „Hobitą“. Ar tikrai komisijos nariai įsigilino į filmo turinį prieš pakeisdami jo indeksą?“ – klausia TV laidų vedėjas.

„Man atrodo, tai yra valdžios pasityčiojimas iš tėvų institucijos ir be priežasties nuskriausta labai didelė vaikų nuo 7 iki 13 grupė“, – pastebi A.Tapinas.

Nauja šluota, naujai šluoja

Lietuvos kino centro netrukus reagavo į gautą laišką. Laikinoji centro vadovė, teisininkė Gerda Leonavičienė, kad N13 amžiaus cenzas filmui buvo suteiktas dėl to, kad Filmų indeksavimo komisija atsižvelgė į smurto, baimę ar pasišlykštėjimą keliančias, žiaurumą demonstruojančias ir ginklų naudojimo scenas.

„Atkreipiame dėmesį, kad komisija vertina konkretaus filmo konkrečių scenų vaizdavimo tikslingumą, detalumą, trukmę, dažnumą, intensyvumą bei įtaigumą, nesiejant filmo su jo ankstesnėmis dalimis ar kūrėjais. Taip pat buvo atsižvelgta ir į filmo gamintojų šalies suteiktą indeksą“, – rašoma Lietuvos kino centro atsakyme.

Kalbėdama su lrytas.lt G.Leonavičienė teigė, kad pokyčiai filmų indeksavime įvyko dėl to, kad ši pareiga visai neseniai buvo perkelta ant Lietuvos kino centro pečių – buvo suformuota nauja septynių narių komisija vietoj buvusios devynių.

Į komisiją po vieną deleguoja Švietimo ir mokslo ministerija, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba, Kinematografininkų sąjunga, Vilniaus universitetas, Lietuvos psichiatrų asociacija, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba ir Lietuvos kino centras.

Dabartinė komisija, anot G.Leonavičienės, turi labai aiškias indeksavimo nuostatas, kurias nustatė naujos redakcijos Kino įstatymas. Iš to kyla ir pokyčiai hobito žiūrovų karalystėje.

Pritraukia ir fantastinė pasaka, ir naujos technologijos

Filmą „Hobitas: Smogo dykynė“ platinančios bendrovės „Acmefilm“ rinkodaros vadybininkas Ernestas Žiaukas netiki, kad įstatymas tapo objektyviu rėčiu filmų auditorijai sijoti. Jis teigia, kad filmų platintojai kol kas nėra perpratę, kokiais principais ir instrukcijomis vadovaujasi naujosios Filmų indeksavimo komisijos nariai.

E.Žiaukas mano, kad komisijos sprendimas stipriai paveiks verslo rezultatus. Jis nelinkęs spekuliuoti kalbėdamas apie filmo baisumą ir kvapą gniaužiančius momentus. „Manau, kad kasdien įsijungę televizorių vaikai gali išvysti daug baisesnių dalykų. Jeigu kino filmams taikomus reikalavimus imsime taikyti televizijai, tikriausiai turėtume išvalyti pusę eterio – pradedant anime, baigiant „Žvaigždžių karais“. Nemanau, kad „Hobitas“ yra baisesnis“, – teigia E.Žiaukas.

„Acmefilm“ rinkodaros vadybininkas mano, kad tėvai turi teisę nuspręsti, ar jų vaikas gali žiūrėti vieną ar kitą filmą: „Juk vieni tėvai augina vaiką skaidydami pasakas apie meškiuką Rudnosiuką ir stengiasi neįleisti į vaiko pasaulį šiuolaikiškų kūrinių. O kiti kartu su vaiku įsitraukia į kvapą gniaužiančias filmo kovos scenas ir mintimis keliauja po nuotykių pasaulį. Nemanau, kad valdžia turi teisę užkirsti tam kelią“, – samprotauja E.Žiaukas. Jis stebisi, kad keli žmonės gali vietoj visų Lietuvos tėvų nusprendžia, ar vaikams galima pamatyti įspūdingą P.Jacksono juostą.

E.Žiauko teigimu, pirmosios filmo apie hobitą dalies pateisino platintojų lūkesčius. „Žmonės jau žinojo, kas yra „Žiedų valdovas“ ir kokios puikios yra J.R.R.Tolkieno knygos. Be to, režisierius P.Jacksonas sugeba nuostabiai atskleisti fantastinę istoriją, apgalvoja kiekvieną detalę ir moka sukurti galingą įspūdį.

Taip pat dalį žiūrovų į kiną privilioja nauja HFR technologija, dėl kurios vaizdas yra dvigubai didesnės raiškos“, – dėsto „Acmefilm“ atstovas E.Žiaukas. Anot jo, juosta „Hobitas: Smogo dykynė“ kalėdiniu laikotarpiu į kinus turėtų pritraukti daug žiūrovų, nors dalį jų ir nubraukė jeigu ne Filmų indeksavimo komisijos „pokštas dėl amžiaus cenzo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.