Režisierius R.Tuminas Maskvos teatre surengs lietuvišką invaziją

Maskvos J.Vachtangovo akademiniam teatrui vadovaujantis režisierius Rimas Tuminas ketina ten surengti lengvą lietuvišką invaziją. Pertvarkų Maskvos teatre ėmęsis kūrėjas jau sulaukė ir kritikos, kaltinimų rusofobija. Tiesa, jo režisuotas spektaklis „Eugenijus Oneginas“ tituluotas geriausiu praėjusio sezono spektakliu šiame teatre.

R.Tumino režisuotas spektaklis „Eugenijus Oneginas“ tituluotas geriausiu praėjusio sezono spektakliu Maskvos J.Vachtangovo teatre.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Tumino režisuotas spektaklis „Eugenijus Oneginas“ tituluotas geriausiu praėjusio sezono spektakliu Maskvos J.Vachtangovo teatre.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:01 AM

TV8 dokumentinio ciklo „Užkulisiai“ kūrybinė grupė R.Tuminą filmavo ir Lietuvoje, ir Maskvoje. Tad žiūrovai iš arti pamatys, kokioje aplinkoje kuria žinomas režisierius, su kokiais žmonėmis kasdien bendrauja, kaip vyksta pasiruošimas spektakliui.

Maskvoje prieš TV8 kameras rusų teatro ir kino žvaigždė Sergejus Makoveckis negailėjo gražių žodžių R.Tuminui, o paklaustas, ar režisierius neturi trūkumų, ilgai galvojęs tarė: „Žinoma, turi. Aš pasakyčiau, kad jis neryžtingas. Jis visada labai ilgai galvoja net ir tada, kai galvoti iš viso nereikia. Kai ir taip viskas aišku.“

„Užkulisiai“ pakvies ir į Vilniaus Mažąjį teatrą, prie kurio ištakų R.Tuminas atsirado prieš 20 metų. Šiandien meno vadovo įgaliojimai perduoti Gretai Cholinai.

Kaip R.Tuminas kadaise atsidūrė šiame teatre? Pasirodo, jaunam režisieriui anuomečiame Nacionaliniame akademiniame teatre niekas neleido statyti klasikinių spektaklių, nors šis labai norėjo. Tada aplink jį susibūrusi vienminčių grupė repetavo spektaklius Mažojoje salėje.

Apie juos aplinkiniai taip ir sakydavo: „Kur tie „mažutėliai? Vis repetuoja?“ Po A.Čechovo „Vyšnių sodo“ premjeros trupė sulaukė sėkmės. Pradėjus statyti teatro pastatą, šiam taip ir prigijo Mažojo pavadinimas.

Dokumentinių laidų cikle R.Tuminas atskleis, kada pasijuto tikru režisieriumi, pasakos apie nesibaigiančius persikraustymus vaikystėje ir iš jų kylančią būtinybę užmegzti naujas pažintis.

Gal kaip tik dėl to jis įprato į naują pasaulį žvelgti kaip svečias? Kur lengviau kurti teatrą – ar čia, Lietuvoje, ar Maskvoje? Kur greičiau užsimezga dialogas tarp režisieriaus ir aktorių?

Atviri ir intriguojantys R.Tumino atsakymai – dokumentinių laidų cikle „Užkulisiai“ per TV8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.