Taisyklingas šuolis į vandenį išgelbėtų ne vieną gyvybę

Gebėjimas taisyklingai ir saugiai įšokti į vandenį padėtų gelbėtis iš skęstančio laivo, iš degančio namo bei tiesiant pagalbos ranką skęstančiajam. Tuo neabejoja šuolių į vandenį trenerė Asta Girdauskienė. Kaip nepriekaištingai bei, žinoma, saugiai nerti į vandenį nuo 5 m, 7,5 m ar net 10 m aukščio bokštų, ji moko sporto, televizijos, muzikos ir šokių žvaigždės, pasiryžusias dalyvauti TV3 premjeroje „Šuolis“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 2:17 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:59 AM

Šou dalyvius treniruoja tituluotų profesionalų komanda. Pasak trenerės A.Girdauskienės, po pirmosios laidos atsiras daug norinčių išmokti šokinėti į vandenį – tiek vaikų, tiek suaugusiųjų: „Gebėjimas taisyklingai ir saugiai įšokti į vandenį išgelbėtų ne vieną gyvybę, apsaugotų nuo invalidumo. Daug traumų šokinėjant, ypač vyrams, įvyksta dėl saugumo įgūdžių neturėjimo.“ Visame pasaulyje populiarų šou „Šuolis“(angl. pavadinimas „Splash“) trenerė žino jau gana seniai.

„Mano sportininkams dalyvaujant varžybose Olandijoje apie projektą girdėjau trenerių ir dalyvių atsiliepimus. Susidomėjimas juo ten buvo didžiulis. Kad toks projektas bus įgyvendinamas Lietuvoje, galėjau tik pasvajoti“, – sako jau 35 metus trenere dirbanti A. Girdauskienė. Ji yra daugkartinė Lietuvos čempionė, Pasaulio ir Europos veteranų čempionatų ir Žaidynių čempionė bei prizininkė. Kaune moteris projektui ruošia Gediminą Juodeiką.

Dešimt metų trenere dirbanti Lietuvos čempionatų prizininkė, Europos veteranų čempionatų dalyvė Aušra Jurevičienė sako, kad jos užduotis TV3 premjeroje – per šuolį atskleisti projekto dalyvių individualumą ir asmenybės originalumą, pabrėžiant šios sudėtingos ir jai pačiai labai brangios sporto šakos grožį: „Šuoliai į vandenį – akį traukianti sporto šaka. Tikiuosi, kad šis projektas pritrauks ne vieną žiūrovą prie ekranų, šuoliai į vandenį populiarės.“

Vidą Blekaitį ir Livetą Kazlauskienę treniruojanti A. Jurevičienė viliasi, kad žiūrovai nemėgins bandyti savo sugebėjimų šokinėti į vandenį nuo lieptelių atviruose vandenyse ar savo namų baseinuose, kuriuose nepakanka gylio: „Patariu nesimaudyti nežinomuose, uždraustuose vandens telkiniuose. Yra nemažai liūdnų pavyzdžių, kaip baigiasi tokie atvejai. Būtina šviesti visuomenę. Visada vaikams sakau: „Mokotės rašyti, skaityti, turite mokėti ir plaukti, saugiai šokti į vandenį.“

Projekte dėl laimėtojo vardo kausis laidų vedėjas, verslininkas G. Juodeika, dainininkė L. Kazlauskienė, šokėja Eglė Straleckaitė, Lietuvos galiūnas V. Blekaitis, Lietuvos krepšinio rinktinės talismanas Juozas Petkevičius, imtynininkas, olimpietis Aleksandras Kazakevičius, dainininkas Deivis Norvilas, šokėjas Deividas Meškauskas, humoristas Vitalijus Cololo, baletmeisteris Jurijus Smoriginas, šokėja Monika Šalčiūtė ir TV3 žaidimo „Laikykis!“ vedėja Indrė Burlinskaitė.

„Šuolis“ taip pat atlieka prevencinę, edukacinę misiją. Jame bus parodyta visa Lietuvos plaukimo pasiekimų istorija, šou teisėjaus plaukimo čempionai, bus skatinamas plaukimo mokymas ir supažindinama, kuo gali baigtis neatsargus elgesys vandenyje. Lietuva skendimų gausa 100 000 gyventojų Europoje atsilieka tik nuo Latvijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.