„Nuoga tiesa“: ar leisim užsieniečiams pirkti Lietuvos žemelę?

„Supirks žemę ir neliks Lietuvos!“, „Dėl žemės – nenusileisim. Jei reikės – išstosim iš Europos Sąjungos!“. Tokias mintis dėsto žemės pardavimo užsieniečiams priešininkai. „Tokius pokario metais šaudė!“ – pareiškė Rimantas Braziulis, Lietuvos žaliųjų vadovas, paklaustas, ką daryti su tais tautiečiais, kurie tyliai laukia užsieniečių pirkėjų, kad parduotų savo žemės sklypą.

R.Janutienė.
R.Janutienė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2014, 12:41 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:12 PM

Šiandien 22 val. tiesioginėje „Lietuvos ryto“ televizijos debatų laidoje „Nuoga tiesa“ į lemiamą kovą dėl Lietuvos žemės stos ne tik R. Braziulis, bet ir referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams sumanytojas Pranciškus Šliužas.

„Lietuvos žemė, miškai, vandenys turi būti Lietuvos Respublikos ir jų piliečių nuosavybė ir negali būti parduodama jokiems užsieniečiams“, – savo nuomonę laidoje gins P. Šliužas. Jam antrins tautininkas Gintaras Songaila, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Rolandas Paulauskas ir Valstiečių bei žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

Tačiau atsikirsti jiems taip pat ketinama neieškant žodžio kišenėje. Žemės savininkė Erika Limontaitė įsitikinusi, kad už referendumo organizatorių – žemės spekuliantai, kurie tyko patys pigiai supirkti Lietuvos žemę. „Man, už hektarą žemės vaizdingoje vietoje prie ežero supirkėjai, šiandien siūlo tik 4 tūkst. litų, kai bet kurioje Europos valstybėje už tokį sklypą būtų galima gauti keliskart daugiau“, – laidoje šį vakarą aiškins ji.

„Referendumas dėl draudimo žemę parduoti užsieniečiams realiai reikštų išstojimą iš Europos Sąjungos. Tokiu būdu žemės savininkai prarastų galimybę laisvai disponuoti savo turtu, o ES išmokas gaunantys žemdirbiai sulauktų sankcijų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos diskusijų laidoje „Nuoga tiesa“ teigs Seimo vicepirmininkas Petras Auštrevičius.

Vienas stambiausių šalies ūkininkų, Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos pirmininkas R. Karbauskis teigia, kad žemės pardavimo užsieniečiams klausimą būtina persvarstyti. Jis labiausiai baiminasi ne dėl stambiųjų, o smulkiųjų ūkininkų, kurie nepajėgs konkuruoti su žemes superkančiais užsienio fondais.

„Žemę užsieniečiai perka ir dabar, nes įstatymuose tam yra palikta užtektinai spragų“, – kalbės buvęs Vilniaus rajono žemėtvarkos skyriaus viršininkas Laimas Dieninis.

O kandidatas į prezidento postą Seimo narys Linas Balsys ketina pasiūlyti saliamonišką sprendimą, kuriuo esą liks patenkinta ir Europos Sąjunga, ir P. Šliužas.

Net jeigu Vyriausioji rinkimų komisija nutars referendumo dėl žemės neskelbti, jis įvyks šįvakar laidoje „Nuoga tiesa“, kurios metu žiūrovai balsuos: ar leisime užsieniečiui turėti Lietuvos žemelę? „Nuoga tiesa“ – 22.00 val. tiesiogiai tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.