2002-ieji: G.W.Busho vizitas ir Saulės akmens vagystė

Kuo išskirtiniai Lietuvai buvo 2002 metai? Tai ir istorinis JAV prezidento vizitas, ir šalies viltys įsilieti į ES bei NATO. Tais metais Vilniuje pradėtas tvarkyti Gedimino prospektas – išrausta ir uždaryta centrinė miesto gatvė sukėlė didžiulį miestiečių nepasitenkinimą, o patys rekonstrukcijos darbai sulaukė dviprasmiškų vertinimų. 2002-uosius puikiai atsimena ir muziejininkai, nes iš Palangos gintaro muziejaus pavogtas bene vertingiausias eksponatas – Saulės akmuo.

E.Mildažytė ir A.Siaurusevičius.
E.Mildažytė ir A.Siaurusevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 5:09 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:15 AM

2002-ieji išsiskyrė ir pramoginėmis televizijos laidomis. Projekte „Mis Nelaisvė“ pirmą kartą pasaulio istorijoje buvo išrinkta gražiausia nusikaltėlė. O prie Vilnius „Akropolio“ išdygo stiklinis kubas, kuriame apsigyveno Lietuvoje pirmojo televizijos realybės šou „Akvariumas“ dalyviai.

Apie visa tai bus pasakojama šį sekmadienį LRT televizijos laidoje „Mūsų laisvės metai. 2002“, kurią ves Edita Mildažytė ir Audrius Siaurusevičius.

2002-ųjų lapkritį Vilniuje viešėjęs JAV prezidentas George‘as W.Bushas, susitikęs su Lietuvos ir Baltijos šalių aukščiausiais politikais bei Lietuvos visuomene, ištarė garsiąją frazę: „Kiekvienas, pasirinkęs Lietuvą savo priešu, taps Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“. Jo apsilankymas Vilniuje atvertė naują Lietuvos istorijos puslapį.

Kai 2002 metų lapkričio 22-ąją kelios minutės po 19-tos valandos ant Lietuvos žemės saugiai nusileido JAV prezidentą G.W.Bushą ir jo žmoną Laurą atskraidinęs lėktuvas, aukšto svečio vizito saugumą užtikrinančios tarnybos atsiduso šiek tiek lengviau. Likus 15 minučių iki prezidentinio lėktuvo nusileidimo, buvo visiškai uždaryta Lietuvos oro erdvė ir šalyje įsigaliojo pirmojo laipsnio saugumo reikalavimai – taip būna visur, kur lankosi galingiausios pasaulio valstybės galva. Nors gana ilgai nebuvo aišku, ar vienas įtakingiausių pasaulio politikų atvyks į Lietuvą, Vadovybės apsaugos departamentas šiam vizitui intensyviai ruošėsi daugiau nei metus. Pasak tuomečio Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vadovo Raimundo Kairio, ant kojų buvo sukeltos bene visos Lietuvos tarnybos.

„Siekiant užtikrinti G.W.Busho saugumą vizito metu, buvo pasitelkta daugybė tarnybų. Saugos procesuose dalyvavo Vadovybės apsaugos departamentas (VAD), visos Vilniaus miesto policijos pamainos, Sienos apsaugos tarnyba, Priešgaisrinės apsaugos tarnyba, kariuomenės padaliniai. Visos smulkmenos buvo derinamos su JAV Slaptosios tarnybos agentais“, – laidoje pasakos tuometinis VAD direktorius R. Kairys.

Tada daug kam atrodė keistas nurodymas užvirinti visus kanalizacijos šulinius gatvėse, kuriomis važiuos G.W.Busho kortežas. Senamiestyje, aplink Rotušę gyvenantys miestelėnai dieną prieš vizitą ir vizito metu namus automobiliu galėjo pasiekti tik turėdami pasus.

„Visą šią situaciją galima traktuoti kaip nepaprastosios padėties įvedimą. Tačiau nemanau, kad JAV prezidento atvykimas į Lietuvą buvo stichinė nelaimė, dėl kurios reikėtų Lietuvoje skelbti nepaprastąją padėtį“, – pasakos politikas Andrius Kubilius.

Pasak R.Kairio, ruošiantis vizitui būta ir nesusipratimų. Netrūko gandų, gąsdinimų, kad Vilnius G.W.Bušo vizito metu pavirs savotišku getu.

Kaip buvo rūpinamasi saugumu, kaip aukščiausio rango politiko vizitui ruošėsi sostinės viešbutis, kiek Lietuva investavo ir kiek grąžos gavo? Apie tai – LRT televizijos laida „Mūsų laisvės metai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.