M.Rainys susirūpino šiuolaikinio jaunimo morale

„Šou atrodo aštrus, nes jo dalyviai – visai nauja karta. Nors aš tik artėju prie 30-ies, stebėdamas tą jaunimėlį galiu pasakyti, kad „mano laikais taip nebuvo“. Jie laisvesni, jų moralinės normos pasistūmėjusios gerokai toliau ir jie tikrai moka nustebinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:03 PM

„Šou atrodo aštrus, nes jo dalyviai – visai nauja karta. Nors aš tik artėju prie 30-ies, stebėdamas tą jaunimėlį galiu pasakyti, kad „mano laikais taip nebuvo“. Jie laisvesni, jų moralinės normos pasistūmėjusios gerokai toliau ir jie tikrai moka nustebinti.

Pavyzdžiui, kai duodi kokią nors užduotį ir manai, kad dalyviai to nepadarys, nes situacija pasirodys nesmagi, nepatogi ar gėdinga, tai iš tiesų jie, net nespėję išklausyti visko iki galo, iš karto pribloškia. Nesakau, kad tai blogai. Tiesiog kartais sunkiai suvokiama“, – šokių muzikos hitų radijo stoties „Power Hit Radio“ laidos „Šok į kelnes“ klausytojams pasakojo M.Rainys.

„Tik nesakyk mamai“ vedėjas teigia, kad nors šis šou – tarptautinio formato, tačiau Lietuvoje jis daug aštresnis, nei, pavyzdžiui, Prancūzijoje.

„Taip natūraliai išėjo. Eksperimentas vyksta. Tarkime, aštriausia, kas buvo įvykę Prancūzijos šou, – dviejų vyrukų bučinys. Lietuvoje taip įvyko vos trečioje laidoje, intriga toliau auga. O prancūzai tai padarė tik šeštoje laidoje ir nieko aštresnio nebeįvyko“, – dėstė projekto vedėjas.

Šiame projekte tėvų pagrindinė ir vienintelė užduotis – vertinti vaikus remiantis savo gyvenimiška patirtimi ir taip išrinkti nugalėtoją.

„Power Hit Radio“ laidų vedėjos Ramintos Vyšniauskaitės paklaustas, kodėl iškritę dalyviai taip ramiai reaguoja sužinoję tiesą, Mindaugas mano, kad toks lietuvių mentalitetas: „Čia Lietuva – nepamatysime perdėtų emocijų. Tiesa, galiu pažadėti, kad pirmadienį, balandžio 28-ąją, TV3 žiūrovai pamatys tą vadinamą „užsienietišką“ reakciją iškritusio žaidėjo, kai šis suvoks, jog viską, ką darė, – stebėjo tėvai. Galima laukti ir ašarų, ir klyksmų, ir žaidime dalyvavusio tėvo pasakymo, kas laukia jo atžalos grįžus namo.“

Pateikdami kiekvieną užduotį socialinio eksperimento kūrėjai visada palieka laisvę rinktis – dalyvis gali atsisakyti vykdyti užduotį. Tačiau „ne“ nė vienas iki šiol neištarė. Stebina ir tėvų reakcijos.

„Buvo vaizdų, kurie šokiruoja. Tada susitinki su tėvais ir matai priešingą reakciją – kad viskas gerai. O situacijose, kurios lyg ir normalios, tėvai ima ir labai susigraudina. Visi turi savo istorijas, žino, kas jų vaikui sudėtinga, jautru. Tarp tėvų yra nuskambėjusi frazė: „Jokie pinigai nėra verti, jei tau tenka peržengti savo moralės principus, daryti tai, kas yra žema.“ Jie gal ir nori laimėti, bet santūriai, o vaikai žaidžia – jiems laimėjimas svarbus. Įdomu, kada jie sustos – atsisakys peržengti savo ribą“, – svarstė M.Rainys.

Pasak jo, kerštas – pagrindinis faktorius, kai dalyviai galvoja užduotis vieni kitiems: „O moteriškas kerštas kartais būna labai saldus. Vienoje laidoje merginai teko skusti svetimą pažastį. Kitoje – du vyrukai išgirdo merginos pateiktą užduotį pasibučiuoti. Tada tikrai maniau, kad jiedu pasakys „ne“, tačiau dalyviai pasirinko rizikingesnį kelią“, – prisimena projekto vedėjas.

M.Rainys mato, kad tėvai atsipalaiduoja tik kai jų vaikas iškrinta iš šou.

„Tada atsiriša liežuvis: „Mano vaikas taip nedarytų.“ Vertindami kito dalyvio vaiką, jie įsijaučia į mokytojo vaidmenį, aštriai vertina.“

Socialinio eksperimento kūrėjai kiekvienoje laidoje nagrinėja kokią nors aktualią temą. Pirmoje laidoje buvo socializacijos egzaminas, antroje – patyčių egzaminas, trečioje – lyderystės ir homofobijos egzaminas. Taip „Tik nesakyk mamai“ kūrėjai skatina gilintis į svarbius socialinius klausimus, kelti diskusijas ir ieškoti sprendimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.