Birželio 1-ąją žvaigždės koncertuos dėl vaikų

Sumušė, nuskriaudė, apiplėšė, pabėgo. Pasakojimai apie asocialiose šeimose augančius vaikus dažnai prasideda panašiais veiksmažodžiais. Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyrius stengiasi juos nukreipti teisingu keliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

May 31, 2014, 1:38 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:07 AM

Lietuvos samariečių bendrija yra pasaulyje žinomos tarptautinės organizacijos „Samaritan International” narė ir turi 14 skyrių įvairiuose Lietuvos miestuose. Kauno skyriaus vaikų dienos centrui „Užuovėja” vadovaujantis Robertas Sukockas prisipažįsta – tokius vaikus prižiūrintiems žmonėms tenka nelengva psichologinė našta.

Mažieji neklaužados ir vaikai iš socialinės rizikos šeimų, kuriuos į „Užuovėją” nukreipia socialiniai pedagogai, čia turi rasti antrus namus. Vaikų dienos centre jie pamaitinami, čia jie ruošia pamokas, randa įdomių užsiėmimų, susitikimų.

Tačiau „Užuovėjai” labiausiai trūksta lėšų ir dėmesio. Tad birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, 19 val. Kauno sporto halėje vyks labdaros koncertas „Tyra vaikystės siela”, kurį tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto” televizija ir portalas lrytas.lt. Jo metu bus galima aukoti šiam vaikų dienos centrui.

„Mano pažintis su „Užuovėjos” globotiniais buvo netikėta, – apie savo darbo pradžią žurnalui „TV antena" pasakojo vaikų dienos centro vadovas R.Sukockas. – Kai po pamokų į vaikų centrą sugužėjo moksleiviai, tarp jų buvo ir du išdaigomis pagarsėję broliai.

Staiga vienas iš jų nieko nesakęs įsibėgėjo ir rėkdamas trenkė man galva į pilvą. Sutrikau. Kolegos man paaiškino: „Čia jis taip pasisveikino.”

Kitąsyk vaikų centro vadovas grupę vaikų išsivedė pasivaikščioti palei Nemuno krantinę. Kad vaikai išlietų energiją, direktorius pasiūlė parungtyniauti, kas toliau nusvies akmenuką į vandenį.

„Staiga pajutau smūgį – vienas akmuo atsimušė man į nugarą, – pasakojo stambaus sudėjimo vyras. – Supratau, kad akmeniu man pataikė kitas brolis.

Kai pabandžiau jį sudrausminti, vaikas susirietė ir pradėjo spiegti teisindamasis, kad yra nekaltas.”

Bendravimas ir darbas su šiais vaikais reikalauja iš pedagogų ypatingo psichologinio pasirengimo, kantrybės bei ištvermės.

„Šie vaikai dažnai tyčia stengiasi išbandyti su jais dirbančių suaugusiųjų kantrybę, nori patikrinti, kada nesusilaikysi, pratrūksi, imsi rėkti ar keiktis, – neslėpė vadovas. – Tai yra energinis vampyrizmas, kuris gali tūnoti ir mažame vaike.”

Kartą po zoologijos sodą vaikščiojanti grupelė „Užuovėjos” globotinių tarpusavyje susipyko.

„Viena paauglė spyrė jai kažkuo neįtikusį mažylį tarsi futbolo kamuolį”, – prisiminė centro vadovas. – Tokių pavyzdžių galiu papasakoti ir daugiau. Šie vaikai dažnai savo emocijas išlieja ypač brutaliai.”

Ką daryti, kad vaikai išmoktų valdyti savo pyktį? R.Sukockas įsitikinęs, kad padėti jiems gali teigiami pavyzdžiai.

„Kad ir kaip būtų, mes šiuos vaikus mylime. Vedžiojame juos į koncertus, spektaklius, muziejus, parodas. Pernykščiame Kauno maratone net 13 mūsų globotinių nubėgo 10 km, – didžiavosi vaikų centro vadovas. – Vis dėlto labiausiai šiems vaikams trūksta bendravimo.”

Neseniai vaikų dienos centrą aplankė ir su vaikais bendravo Europos klasikinio kultūrizmo ir kūno rengybos čempionas Deividas Dubinas.

„Tokių savanoriško bendravimo pavyzdžių norėtųsi daugiau”, – sunkiai auklėjamiems vaikams būti pavyzdžiu ragino R.Sukockas.

Pasirodys žinomi atlikėjai

- Koncerte „Tyra vaikystės siela” išgirsime grupes „16 Hz”, „Rondo”, Božolė chorą.

- Pasirodys atlikėjai Rytis Cicinas, Inga Valinskienė, Vytautas Matuzas su Indigo choru, Ovidijus Vyšniauskas, Virgis Stakėnas, Julija Jegorova, iliuzionistas Rolandas Kančiauskas.

- Koncerto vedėjai – I.Valinskienė bei aktoriai Dalia Michelevičiūtė ir Marius Jampolskis.

- Vaikų šventę pasveikins Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.