Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Saulius Balandis kratosi sekso simbolio šlovės

Atrodo, kad 51 metų sulaukusį Saulių Balandį užgrius sekso simbolio šlovė. Lietuvių aktorius atliko pagrindinį vaidmenį latvių erotinėje dramoje „Mona”, kuri praėjusią savaitę pasirodė kino teatruose.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Jun 2, 2014, 7:11 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:10 AM

Latvių režisierės Inaros Kolmanės erotinėje juostoje S.Balandis filmavosi ne tik atvirose sekso scenose.

Anksčiau dokumentinius filmus kūrusi režisierė siekė, kad pirmasis jos vaidybinis filmas taip pat būtų kuo natūralesnis. Todėl, pavyzdžiui, reikalavo, kad išgertuvių scenose aktoriai vartotų tikrus alkoholinius gėrimus.

S.Balandis sakė, kad sumontuoto ir įgarsinto filmo kol kas nematė. „Tačiau vienas juostą pažiūrėjęs pažįstamas režisierius atsiliepė neblogai. Jo nuomone pasitikiu. Apskritai esu iš tų, kurie pasitiki žmonėmis”, – žurnalui „TV antena" sakė aktorius.

– Kaip sekėsi filmuotis erotinėse scenose su iš pažiūros kur kas jaunesne partnere? – paklausiau S.Balandžio.

– Tiesą sakant, didelio malonumo jų filmavimas nesuteikė. Man kur kas įdomiau išgirsti filmo garso takelį, kurį kūrė labai talentingas islandų kompozitorius Hilmaras Arnas Hilmarssonas, nei pamatyti tas erotines scenas.

Ypatingų prisiminimų iš tų scenų filmavimo nėra. Kinas pirmiausia yra montažo kūrinys.

Kartais scenarijus yra vienoks, o režisieriaus sumanymas – kitoks. Kaip režisierė įsivaizdavo tas scenas, galima pamatyti tik tuomet, kai baigti montavimo darbai.

– Holivude sekso simbolio etiketė prilimpa ilgam. Kol filmas bus rodomas didžiuosiuose ekranuose, matyt, teks ją nešioti ir jums.

– Neprilipdysite jūs man jokių etikečių! Kai žmogui per penkiasdešimt metų, koks dar gali būti sekso simbolis? Yra žmonių, kurie to siekia. O man nereikia.

– Filmavimo aikštelėje tarp latvių aktorių buvote vienintelis lietuvis. Teko išmokti kalbėti latviškai?

– Turėjau atmintinai iškalti visą latvišką tekstą. Norėjau, kad mano kalba nebūtų užgarsinta, bet vis tiek tai buvo padaryta. Režisierė nenorėjo, kad būtų jaučiamas kitos kalbos akcentas.

Mano herojus – tikras latvis. Jis atvyksta iš Rygos tvarkyti savo dėdės palikimo reikalų.

Kai kūrybinės grupės pasiteiravau, ar daugelį metų Latvijoje gyvenanti lietuvių aktorė Aurelija Anužytė jau tobulai kalba latviškai, mane patikino, kad vis tiek jaučiamas akcentas. Supratau, kad šansų neturiu.

– Regis, režisierė buvo labai reikli.

– Taip, tačiau jos eksperimentai ne visuomet baigdavosi sėkmingai.

Kadangi tai pirmasis I.Kolmanės vaidybinis filmas, ji nusprendė neatitrūkti nuo tikrovės.

Jei personažai geria alų, tai ir aktoriai turėjo gerti tikrą, o ne nealkoholinį alų. Jei herojus geria degtinę, tai ir aktorius lenkė tikros degtinės, o ne vandens taureles.

Taip režisierė siekė natūralumo. O viskas baigėsi tuo, kad mano kolega iš Maskvos į filmavimo pabaigą prisiliuobė ir sunkiai artikuliavo.

Galiausiai, kai turėjo būti filmuojama muštynių scena, neblaivus aktorius nebekontroliavo savo veiksmų.

– Juosta buvo filmuojama kone prieš penkerius metus. Kokie įspūdžiai liko iš filmavimo?

– „Mona” turėjo būti nufilmuota per vieną vasarą, tačiau filmavimo darbai truko net trejus metus.

Tas mažas miestelis, kuriame vyko veiksmas, kažkur prie Latvijos ir Estijos sienos. Vargino nuolatinis važinėjimas pirmyn atgal. Negaliu sakyti, kad tai buvo pats lengviausias darbas.

Tiesą sakant, per tuos metus, praėjusius nuo „Monos” filmavimo, turėjau tiek daug darbų ir vaidmenų, kad jie užgožė prisiminimus apie tą filmą.

– Galbūt ir dėl to, kad priešaky naujas įdomus projektas?

– Kol kas dar nesu pasirašęs visų sutarčių. Tarp būsimų darbų – kvietimas vaidinti kine ir, jei viskas gerai klosis, šią vasarą režisuosiu televizijos serialo „Pasmerkti” tęsinį. Manau, kad serialo filmavimo darbai baigsis tik vėlų rudenį. Taigi darbų – sočiai.

– Ar esate kada nors atsisakęs vaidmens?

– Žinoma. Dažniau ne dėl vaidmens ar scenarijaus, o dėl režisieriaus – kai matau, kad mano ir jo nuomonė nesutaps.

– Kuriuos savo vaidmenis labiausiai branginate?

– Žvelgdamas atgal su malonumu prisimenu vaidmenis Algimanto Puipos filme „Moteris ir keturi jos vyrai”, Jono Vaitkaus „Vienui vieni”, Arūno Žebriūno „Turtuolis, vargšas...”.

Darbas kine nėra tokia rutina, į kokią patenki dirbdamas televizijoje. Kine nėra skubėjimo, lėkimo.

Yra laiko susikaupti, pasirengti vaidmeniui. O televizijoje visai kita specifika, kitas tempas, tai vargina.

– Turite viziją, kurią norėtumėte perkelti į ekraną?

– Taip, turiu didžiulį sumanymą. Esu surinkęs labai įdomią medžiagą, kuri galėtų būti suguldyta į keturias dalis po maždaug 12 serijų.

Kol kas tai tik svajonė, bet prie jos pamažu dirbu. Jei kada nors tai įgyvendinsiu, bus puiku.

– Šiuo metu gyvenate savo sodyboje, esančioje 70 kilometrų nuo Vilniaus. Kas jums teikia didesnę palaimą – atsiskyrėlio gyvenimas kaime ar kūryba?

– Sodyboje ilgai negaliu užtrukti, turiu grįžti į sostinę – yra spektaklių, reikalų, darbų.

Sodyboje sielos atgaivą jausiu tada, kai bus viskas sutvarkyta. O kol kas yra ką veikti. Prisipažinsiu, kad kaime maloniau nei mieste. Tik sodyboje taip pat reikia nuolat dirbti.

– Neįsivaizduojate savęs be...

– Be savo šeimos, kurioje jau čiauška anūkas Adomas. Teatras? Kinas? Yra gerų, įdomių sumanymų, kurie išsirutulioja į gražius kūrinius. Kartais reikia pačiam siūlytis, kovoti už save. Už kitus kovoti galiu, tačiau už save ne visada išeina.

– Esate kuklus žmogus?

– Man tikrai daug nereikia.

Meilė skerdyklos pašonėje

- Neįprasta ir gaivališka erotinė drama nukelia į nedidelį miestelį pasaulio pakraštyje, kuriame gyvena paslaptingoji Mona (K.Belicka). Pagrindinis šios visų pamirštos gyvenvietės pramonės centras – skerdykla.

- Iš pažiūros ramų ir rutinos sukaustytą provincijos gyvenimą sudrumsčia iš sostinės atvykęs verslininkas Tomas (S.Balandis).

- Pasimirė šiame miestelyje gyvenęs Tomo dėdė. S.Balandžio herojui reikia ne tik dalyvauti giminaičio laidotuvėse, bet ir parduoti iš jo paveldėtą turtą.

- Atvykėlis susipažįsta su Mona. Ši pažintis netrukus tampa lemtinga, mat žavus vyras patenka į pavojingą iliuzijų, aistros ir manijos verpetą.

Brandus seksas

Pikantiškos scenos nėra išimtinė jaunų aktorių teisė. O S.Balandis – ne vienintelis brandaus amžiaus aktorius, ekrane vaidinantis intymiuose epizoduose.

- Neseniai vienas garsiausių Vokietijos aktorių penkiasdešimtmetis Tilis Schweigeris pasinėrė į audringą sekso sceną televizijos ARD seriale „Nusikaltimo vieta. Atlyginimas už galvą” (nuotr. kairėje).

Įtempto siužeto juostoje T.Schweigeris įkūnija policijos komisarą Niką, narpliojantį sudėtingus ir brutalius nusikaltimus. Seriale jo herojus aistringai mylisi su prokurore Hana, kurią vaidina 36 metų aktorė.

Ekrane stambiu planu buvo rodomi T.Schweigerio sėdmenys. Televizijos apžvalgininkai vienbalsiai tvirtino, kad šiai aktoriaus kūno daliai abejingų žiūrovių neturėjo likti. O solidaus amžiaus aktorių seksas esą brandesnis nei jaunų.

Aktorius prisipažino, kad jam šis epizodas nebuvo malonus. „Sekso sceną vaidinti buvo nejaukiausia. Nuogas prieš filmavimo kamerą jaučiausi nesmagiai”, – prisipažino T.Schweigeris, kuris kadaise karjerą televizijoje pradėjo įgarsindamas pornografinius filmus.

- Sėdmenis mielai demonstravo ir į septintą dešimtmetį įkopęs Jackas Nicholsonas. Būdamas 66-erių filme „Mylėti(s) smagu” jis vaidino solidaus amžiaus lovelasą, siekiantį jaunos merginos meilės.

Tiesa, apsinuoginimo scena buvo labiau komiška nei erotiška. Besimylintį jo herojų ištinka infarktas. Jis patenka į ligoninę, iš kurios atsipeikėjęs ketina sprukti plika sėdyne.

- Filme „Elegija” jaunos merginos meilės siekia ir pagyvenęs profesorius, kurį įkūnija Benas Kingsley (aktoriui tuomet buvo 65 m.).

Į jo aistros glėbį (ir į lovą) įpuola jauna studentė kubietė Konsuela, kurią vaidina seksualioji Penelope Cruz (nuotr. kairėje).

Lietuviai išdrąsėjo

- Pernai kino teatrus užtvindė lietuviški filmai, kuriuose apstu atvirų erotinių scenų.

- Kristinos Buožytės „Auroroje” į tikras ir virtualias aistras pasineria Jurgos Jutaitės ir Mariaus Jampolskio herojai (nuotr. viršuje).

- Mario Martinsono „Tylioje naktyje” aktorės Valdos Bičkutės (nuotr. viduryje) įkūnijama Ana jau pačioje pirmoje scenoje masturbuojasi duše. Vėliau nuogybės pasipila kaip iš gausybės rago.

- Komedijose „Valentinas vienas” ir „Valentinas už 2rų” apsinuogino būrys lietuvių aktorių, tarp jų – ir dainininkas Vaidas Baumila su partnere Karina Stungyte (nuotr. apačioje).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.