Aktorė Donata Rinkevičienė vaidina vyro paliktą moterį

Aktorė Donata Rinkevičienė (39 m.) buvo atsiribojusi nuo aktorystės daugiau nei dešimtmetį – ji atsidavė vaikams, namams, šeimai. Prieš naujojo serialo „Gyvenimo receptai“ filmavimą, kur jai teko pagrindinis vaidmuo, moteris prisipažino – kojos drebėjo.

Filmavimasis seriale D.Rinkevičienei atstos kulinarijos kursus.
Filmavimasis seriale D.Rinkevičienei atstos kulinarijos kursus.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Aug 7, 2014, 8:50 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:41 AM

Išgirdusi pasiūlymą filmuotis D.Rinkevičienė prisipažino pirmiausia susimąsčiusi, kodėl vaidmuo pasiūlytas jai. „Bet vyras apsidžiaugė. Vaikai – irgi. Pagalvojau, o kodėl gi ne? Juk neatsitiko kažkas neįtikėtino, esu aktorė ir normalu, kad gaunu pasiūlymą, susijusį su profesija“, –  „TV antenai" pasakojo D.Rinkevičienė, dėl vaidmens atšaukusi savo kelionę su vyru (Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas ir dirigentas Gintaras Rinkevičius. – Red.) į Gruziją. Batumyje jie ketino aplankyti ten gyvenančius gimines.

Po 14 metų pertraukos naująjį televizijos sezoną D.Rinkevičienę išvysime LNK. Seriale „Gyvenimo receptai“ ji įkūnys vyro paliktą moterį, vardu Jūratė.

„Šiek tiek naivoka, patikli, bet geraširdė. Jai trūksta gudrumo ir šelmiškumo, bet apstu kitų gražių savybių“, – susižavėjusi apie savo heroję pasakojo Donata.

– Jau nufilmavote kelias serijas, ar kojos tebedreba? – paklausiau aktorės.

– Natūralu, kad prieš filmavimą jaudinuosi – juk nuo mano ankstesnių vaidmenų praėjo ilgas laikotarpis, be to, man tai pirmas tikras filmas. Kuriant serialus „Labas vakaras, mielasis“ ir „Šachrazados pasakos“ net neišeidavome iš studijos. O čia viskas tikra, natūrali aplinka.

Baimės įvaro ir patyrę kolegos – profesionalūs scenos vilkai Kristina Kazlauskaitė, Lina Rastokaitė, Inga Norkutė, Ridas Žirgulis, Giedrius Arbačiauskas. Prieš juos jaučiuosi tarsi naujokė.

Tačiau mane labai palaiko nuostabi jaunatviška ir talentinga filmavimo komanda su režisieriumi Mantu Verbiejumi.

– Aktorystė – profesija, kurios pamiršti turbūt neįmanoma?

– Taip, bet aktorystė, kaip ir kitos profesijos, reikalauja įgūdžių ugdymo ir patirties. Didžiulės pertraukos nėra gerai.

Žinoma, visą tą laikotarpį nuolat stebėdavau kitų kolegų darbą, analizuodavau, galvodavau, kaip elgčiausi pati vienoje ar kitoje situacijoje, amplua. Bet viena yra stebėti, kita – daryti. O ilgai nieko nedarant, nesitreniruojant ir netobulėjant kai kurie dalykai gali atbukti.

– Kiek anksčiau jūs buvote pakviesta vaidinti į humoro laidą „Dviračio šou“. Argi šie vaidmenys-parodijos nereikalauja profesionalumo?

– Ten įkūnijau vos porą personažų – Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir Žilvino Grigaičio žmoną Elle, bet buvo smagu. Tie vaidmenys buvo tikra atgaiva ir širdžiai, ir protui.

Su kolege Gabija Ryškuviene „Dviratyje“ turėjome rubriką „Supermamos“.

– Ar yra tekę susidurti su savo parodijuojamomis moterimis?

– Kelis kartus renginiuose esu susitikusi su L.Graužiniene. Bendravome labai gražiai, draugiškai ir nuoširdžiai.

Sykį ji man net yra pažadėjusi, kad jei netyčia negalėčiau filmuotis „Dviratyje“, sunegaluočiau pati ar susirgtų vaikai, ji mielai mane pavaduotų! Seimo pirmininkė – protinga moteris, turinti puikų humoro jausmą. Ji suvokia, kad „Dviračio šou“ kūrėjai nelinki jai nieko pikta ar bloga.

– Kokia naujoji jūsų herojė Jūratė?

– Tai šviesi, gera moteris, kurią aplamdo likimas – besilaukiančią kūdikio po 16-os bendro gyvenimo metų palieka vyras. Bet kadangi ji turi hobį – ruošti maistą – ir jai tai puikiai sekasi, moteris randa savo nišą gyvenime.

– Ar turite su savo heroje kokių nors bendrų bruožų, ką nors artimo?

– Žinoma! Ji yra savo vaikus labai mylinti motina ir aistringa moteris. Ji mato neteisybę ir nebijo apie tai kalbėti. Tokių moterų kaip ji yra tūkstančiai.

– Kartu ji ir labai stipri moteris, kuri nepalūžta tokią sunkią gyvenimo akimirką?

– Iš pradžių ji tarsi palūžta, bet randa jėgų susiimti, pakilti ir žengti pirmyn. Buvo kelios sunkios scenos.

– Ar sunku tai perteikti, pačiai gyvenant didelėje laimingoje šeimoje su mylimu vyru?

– Lengva nebuvo. Nebandžiau net įsivaizduoti, kas būtų, jei taip nutiktų man, – juodas mintis iš galvos reikia vyti. Nors, jei taip atsitiktų, turbūt irgi kaip nors kapanočiausi. O šis epizodas – mano profesionalumo išbandymas.

– Jūsų gyvenime sunkus periodas turbūt buvo tuomet, kai reikėjo išklausyti pilamas pamazgas ir priekaištus dėl išardytos santuokos ir romano su maestro Gintaru Rinkevičiumi?

– Dar klausiate! Buvo laikas, kai skaitydavau komentarus po straipsniais apie mus. Dabar to nedarau daugybę metų. Žinoma, įvykiai, kurie vyko prieš dvylika metų, ne visuomet sukelia malonius prisiminimus. Visada atsiranda žmonių, kurie nesuvokia, kad gyvenimas yra įvairialypis ir kad visiems gali visko nutikti. Bet yra piktų žmonių, kurie jaučia pareigą išlieti savo pyktį, tulžį, įtūžį.

– Regis, tas pyktis nuslūgo, kai jūsų šeima pasipuošė būriu gražių vaikų.

– Tiesiog lioviausi kreipti dėmesį į visus piktus komentarus – jie manęs seniai nebepasiekia.

– Ar nebuvo gaila aktorystės, kai pasinėrėte į šeimos gyvenimą?

– Ne, visas dėmesys buvo nukreiptas į šeimą, užimtas protas, jausmai, laikas. Juk buvo aktorių, kurie atgavus nepriklausomybę suvokė, kad viskas baigėsi – nėra kino, nėra vaidmenų, nėra darbo, ir veikė ką nors kita.

O vaikų gimdymas ir auginimas atstoja viską. Atsiranda kitų poreikių ir pomėgių, pasikeičia įpročiai, net literatūra. Dėl aktorystės nebuvo nei nusivylimo, nei nuoskaudos, į mano gyvenimą atėjo tai, kas suprantama kiekvienai moteriai ir motinai.

O turėti tokį vyrą kaip maesto – nuostabu.

– Ar dalijatės šeimos rūpesčiais?

– Žinoma! Kai Gintaras yra namuose, jo nereikia net prašyti ar sakyti, mes esame lygiaverčiai tėvai ir partneriai.

– Ar gyvenant tokioje gausioje šeimoje lieka laiko sau, moteriškiems dalykams?

– Lieka, ypač dabar, kai vaikai jau paaugę. Grožio salonuose lankausi retai, tik kai prispiria rimtas reikalas.

Štai ir dabar galiu sėdėti prie namų kieme, ilsėtis, skaityti sau į valias.

Jaunėlis Marius skaito knygą pagal privalomąją programą, dukra Ieva guli ant žolės ir plepa su drauge, Laura Marija ketina vykti su bendraklasio tėvais paiškylauti prie ežero. Kaip matote, laiko sau jau turiu daug.

– Jūsų herojė Jūratė dalysis ne tik gyvenimo išmintimi, bet ir kulinarijos receptais. Ar jūs mielai sukatės virtuvėje?

– Sukuosi, nes verčia gyvenimas. Negaliu pasigirti stulbinamais pasiekimais ar kulinarijos šedevrais, kuriais galėčiau dalytis su kitais žmonėmis, nes tikrai yra tai sugebančių geriau.

Virtuvė man nėra svetima patalpa, o kai didelė šeima, virti valgį esi priverstas. Vaikams augant keičiasi jų skonis, turi ieškoti ko nors naujo, įdomaus. Kaip tik pastaraisiais metais pradėjau tuo domėtis plačiau – ir internete paieškau, ir knygų prisipirkau.

Labiausiai vertinu patarimus, kaip ką nors pasiruošti greičiau. Vis labiau gaila laiko, praleidžiamo virtuvėje.

– Galbūt neatsitiktinai sutapo, kad gavote tokį vaidmenį?

– Kol kas per filmavimus neteko daug gaminti, sykį kepiau prancūziškus blynelius. Bet viskas buvo tikra – ir kiaušiniai, ir miltai, ir gaminimas.

Tai dar tik pradžia.

– Šis vaidmuo jums bus tarsi kulinarijos kursai.

– Iš tiesų taip ir bus! Kaip tik ketinau šią žiemą pradėti lankyti kulinarijos kursus, o dabar, matyt, to daryti nebereikės.

– Ar turite mėgstamiausią patiekalą?

– Žinau kelis gerus pyragų receptus, skaniai pavyksta paruošti ir anties krūtinėlę, ir prancūzišką mėsos kepsnį.

– O koks jūsų laimės receptas?

– Meilė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.