Rūta Mikelkevičiūtė įsijautė į afrikietės vaidmenį

Manote, tai lengva? Tikrai ne. Tokią žinią trečiadienio rytą Vilniaus centre susirinkusiems žurnalistams siuntė TV laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, pamėginusi eiti, ant galvos laikydama didelį plastikinį indą su vandeniu. Taip ji pristatė Zambijoje nufilmuotą dokumentinį filmą „Zambija: ačiū, Lietuva!“, kurį rugpjūčio 29-ąją parodys LNK.

R.Mikelkevičiūtė su kolegėmis parodė, kaip Zambijoje moterys nešioja vandenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Mikelkevičiūtė su kolegėmis parodė, kaip Zambijoje moterys nešioja vandenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 20, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:05 PM

Šią vasarą Rūta jau ne pirmą kartą keliavo į Zambiją ir kūrė dokumentinį filmą kartu su organizacija „Gelbėkit vaikus!“.

Kelionės ir filmai skirti surinkti pinigų labdarai, kuri skiriama Zambijos vaikams, tačiau šįkart Rūta turėjo ir dar vieną tikslą.

„Pernai buvo surinkta tikrai nemaža suma, tada dar didelę sumą pridėjo verslininkai. Keliavome į Zambijos kaimus ir žiūrėjome, koks tų surinktų pinigų poveikis. Juk būna visokių kalbų apie labdarą. Svarbu parodyti, kad tie pinigai nepravalgyti“, -- sakė Rūta.

Už lietuvių surinktus pinigus Zambijoje kyla mokykla. Darbas egzotiškas -- basakojai statybininkai braido po molį, tačiau pastatai kyla stulbinamu greičiu.

Rūta puikiai supranta - lietuviams kartais sunku sau atsakyti į klausimą, kodėl reikia padėti Afrikos vaikams, kai ir savo šalyje netrūksta problemų. Kai bus rodomas naujas dokumentinis filmas, žiūrovai taip pat bus raginami paaukoti.

Sau ji atsakymą TV laidų vedėja rado – ir tikisi, kad naujas filmas padės jį atrasti kuo daugiau žmonių.

„Geras darbas neturi teritorijos, sienų. Kita vertus, tikrai niekas neverčia aukoti pinigų. Tai – geros valios reikalas“, – sakė Rūta.

Jai įsiminė Zambijoje sutikto dvasininko, kuris rūpinasi benamiais vaikais ir paaugliais, žodžiai.

Rūtą jis nusivežė į vietą, kur renkasi paaugliai -- prieš tai pataręs palikti visus brangius daiktus, nes lietuvė gali būti apvogta.

Rūta pamatė nuotekų grioviuose miegančius vaikus, kurie svaiginasi klijais ir tą dieną nebuvo valgę nė kąsnio. Zambijoje tokių po tiltais gyvenančių vaikų – apie milijoną.

„Jis pats iš savo pinigų perka maistą ir veža jiems. Kai paklausiau, kodėl tai daro, supratau, kad tas klausimas jam pasirodė idiotiškas.

Atsakė, jog tai -- jo valstybė, o tie vaikai -- šalies ateitis. Jis nebijo su jais bendrauti, tik pabrėžia -- nereikia stengtis moralizuoti ir stengtis juos keisti prievarta. Ateis laikas, kai jie patys norės keistis“, - pasakojo Rūta.

Filme bus galima pamatyti ir linksmesnių akimirkų. Pavyzdžiui, 25 litrų vandens talpą ant galvos nešti vietinių moterų pavyzdžiu pabandė ir Rūta, ir jos kolegė Giedrė Talmantienė.

„Man po to skaudėjo viską“, – nusijuokė Rūta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.