Vytautas Šustauskas: „Lietuvoje tratės kalašnikovai“

Šįvakar TV3 diskusijų laida „Ginčas be taisyklių“ – apie tai, kad artėjančio euro įvedimo proga valdžia nusprendė pradžiuginti žmones neįtikėtinai mažais priedais prie minimalios algos ir pensijų.

V.Šustauskas grasina neramumais.
V.Šustauskas grasina neramumais.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2014, 12:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:35 PM

Nors kainos įžūliai kyla jau dabar, valdžia minimalų atlyginimą pasiūlė padidinti vos dešimčia eurų, o pensijas – tik kiek daugiau nei trimis litais. Toks sprendimas papiktino tūkstančius Lietuvos senjorų ir dirbančiųjų, gaunančių minimalų atlyginimą. Internete mirga šimtai komentarų, žmonės tokį valdžios gestą vadina pasityčiojimu.

Laidoje profesorius Romas Lazutka teigs, kad toks valdžios mostas tėra manipuliacija rinkėjais prieš rinkimus ir kad demokratinėje valstybėje atlyginimai ir pensijos turi augti nuosekliai, augant ekonomikai, o ne prieš rinkimus.

„Tai norite pasakyti, kad tokiu būdu valdžia tiesiog bando nupirkti rinkėjų balsus?“ – klaus laidos vedėjas K. Krivickas. „Taip“, – atsakys garsus ekonomistas.

Specialiai į „Ginčas be taisyklių“ filmavimą tiesiai iš mitingo prie Seimo atvažiavęs nepasiturinčiųjų gynėjas Vytautas Šustauskas neslėps pasipiktinimo.

„Valdžia vagia jau ne milijonais, o milijardais, tai ko mums nevogti?“ – retoriškai klaus V. Šustauskas. „Ar jūs siekiate Lietuvoje sukelti socialinę revoliuciją?“ – į tokį K. Krivicko klausimą V. Šustauskas atsakys be užuolankų: „Taip. Pamenate, Krivickai, aš sakiau, kad kol Lietuvoje nesutratės kalašnikovai, tol valdžia tyčiosis iš žmonių? Ta diena artėja, prisiekiu Dievu, ir labai greitai ateis“, – žadės V. Šustauskas.

Tiesiai iš mitingo prieš skurdą į studiją atvykę senjorai irgi bus aktyvūs. Žiūrovai tryps, plos, švilps ir kitaip reikš savo nepasitenkinimą valdžios sprendimais ir kai kurių studijos svečių pasisakymais. Bene audringiausios garbaus amžiaus žiūrovų reakcijos sulauks garsi ekonomistė Aušra Maldeikienė, pavadinusi pensininkus nemąstančiais egoistais.

„Jeigu mūsų pensininkai mažiau tryptų, o daugiau galvotų, būtų Lietuvai geriau“, – dėstys A. Maldeikienė. „Bet juk jiems skauda, negi nesuprantate?“ – teirausis K. Krivickas. „Aš su jumis neverksiu, nes man dzin“, – atrėš A. Maldeikienė ir pridurs, kad ji pati negali išgyventi iš savo dėstytojos ir docentės atlyginimo ir kad jau seniai būtų emigravusi, jei ne serganti motina, kurią reikia slaugyti.

TV3 laidoje „Ginčas be taisyklių“ dalyvaus ir daugiavaikė mama Giedra Sadauskienė, viena auginanti penkis vaikus ir gyvenanti iš dviejų tūkstančių litų algos.

„Jei aš gyvenčiau iš pašalpų, matyt, gaučiau daugiau pinigų, bet man gėda taip elgtis, noriu, kad vaikai būtų orūs, didžiuotųsi mūsų šeima. Juk dažniausiai apie daugiavaikius manoma, kad jie prisigimdo vaikų tam, kad gyventų iš pašalpų. Vaikai dažnai prašo ką nors nupirkti, bet aš pinigus skiriu mokslams ir turiningam poilsiui. Drabužių neperkame išvis, juos gauname iš gerų žmonių“, – atviraus virėjų mokytoja.

„Jūs taip ramiai apie save pasakojate, iš kur tiek kantrybės?“ – stebėsis laidos vedėja Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė. „Aš manau, kad daugybė už mane turtingesnių žmonių mielai su manim pasikeistų vietomis, nes aš auginu sveikus vaikus“, – savo optimizmo paslaptį atskleis daugiavaikė vieniša mama.

Atmosfera studijoje kais ir po politikų Petro Gražulio ir Naglio Puteikio pasisakymų. Seimo nariai, reaguodami į salėje sėdinčių senjorų pasipiktinimą ir siūlymą priedus prie pensijų pasilikti sau, netylės. „Konstitucinis teismas Lietuvoje įtvirtino neteisingumą, kuris teigia, kad nesvarbu – karas, badas ar maras, – valdžia algas gali pasididinti tūkstančiais, o štai vargšui tik kaulas numetamas. Aš savo atkurtojo priedo prie atlyginimo – pusantro tūkstančio – atsisakiau, nes jis man degina kišenę, ir kas mėnesį atiduodu jį vargingiau gyvenantiems“, – prisipažins buvęs kandidatas į Prezidentus N. Puteikis.

„O jūs ar grąžinate tuos pinigus, ar jums jie irgi degina kišenę, pone Petrai Gražuli? Valdžia žmogų gadina, gal ir jūs jau pradėjote gesti, nes anksčiau labai aršiai gynėte vargingiau gyvenančius žmones, o dabar prabilote nuosaikia politine retorika“, – P. Gražulio teirausis K. Krivickas. Atsakydamas į klausimą, politikas tikins, kad jam rūpi Lietuvos žmonės ir kad jis remia savo rinkėjus iš savo atlyginimo tiek, kiek gali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.